Poliester Brajdic

U splitskom kvartu Kila podijeljeni ključevi za 162 stana iz programa POS-a

Typography

Kupcima 162 stana iz programa POS-a u splitskom kvartu Kila uručeni su u utorak ključevi u nazočnosti ministra graditeljstva Lovre Kuščevića, koji je stanarima, nezadovoljnim zbog nedostatka infrastrukture u neselju i cijene stanova, rekao da je cijena manja od planirane te da će uskoro početi izgradnja vrtića, ambulanti i ljekarne.

Ministar Kuščević je rekao da je Grad odustao od gradnje vrtića, no da je zahvaljujući županu Zlatku Ževrnji pronađen kompromis, te će se na Kili uskoro početi graditi i društveni sadržaji među kojima tri ambulante, ljekarna i prostorije za gradski kotar. Drži da se ne smije samo rješavati stanovanje već i sva društvena infrastruktura koja je u nadležnosti grada, pa vjeruje da će to splitska vlast i realizirati.

Predsjednik Udruge "Nova Kila" Željen Popadić tvrdi kako je APN kupcima stanova ukrao novce, te ih loše izgradio i da kriju podatke, a stanare je zanimalo zašto je na Kili 1 cijena stana po kvadratu veća za 100 eura nego u susjednim zgradama koje su na istom zemljištu.

Ministar je rekao da je cijena niža od predugovorene, ali da se treba znati i da je zemljište u Splitu najskuplje, a direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Goran Bradić je novinarima rekao da cijena novih stanova na Kili 1 nije viša, već 20 eura niža nego što je bila planirana.

"Otplatili smo ono što je nadzor i projektant utvrdio. Na ovakvoj lokaciji bi cijena kvadrata stana bila 1600 eura, a ovdje je 1100 eura. Cijena se neće mijenjati. Gotovo je", kratko je izjavio novinarima Bradić.

Split Svečana podjela ključeva kupcima stanova 3

Zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić je rekao da je cijena kvadrata upravo onolika kolika mora biti po Zakonu o društveno-poticajnoj stanogradnji: "Cijena metra kvadratnog je zbroj troškova na pojedinoj lokaciji. Nju čine elementi etalonske cijene građenja od šest tisuća kuna maksimalno, suinvestitorski udio grada koji se odnosi na komunalu, te infrastruktura i priključci. Nema profita niti jedne lipe, ali ni minusa. Ona je 20 eura manja od predviđene pred ugovorom i ta cijena za sada i isključivo jedino što mora biti zbroj troškova na pojedinoj lokaciji".

"Na naš natječaj za novu gradnju smo dobili samo četiri ponude i to dvije valjane. Nažalost investitori koji imaju dobru lokaciju sami grade i prodaju stanove u svojoj režiji po 2500 i više tisuća eura po kvadratu, a mi zemljište dobivamo na natječaju. Nadam se da će nova gradska vlast bolje surađivati sa ministarstvom i APN-om, da će nam dati gratis zemljište kako bismo izgradili stanove, da će zemljište osloboditi od komunalne naknade i naknade za izgradnju infrastrukture, pa će u tom slučaju stanovi biti ispod tisuću eura po metru kvadratnom", kazao je ministar Kuščević.

Ministar je rekao da je sretan što su nekoliko dana nakon Uskrsa uručeni ključevi mladim obiteljima za 162 stana dodavši da se na tome neće stati jer je APN prije nekoliko mjeseci raspisao poziv za dostavu ponuda za kupnju novog zemljišta za izgradnju novih stanova POS-a. U planu je izgraditi nešto više od 400 stanova, rekao je. "Vrlo brzo će se u Splitu izabrati vlast, promijenit će se i GUP, a sve kako bi nastavili s POS-om", rekao je Kuščević.

Na Kili 1 su sagrađena 162 stana, tri poslovna prostora, te 232 garažno parkirnih mjesta ukupne neto korisne površine od 14.126,89 m2. Investicijska vrijednost iznosi 118 milijuna kuna, od čega je poticajnih sredstava Republike Hrvatske oko 37 milijuna kuna.

Split Svečana podjela ključeva kupcima stanova 1

Prijavite se na naš Newsletter