Poliester Brajdic

Održano tematsko druženje uz izložbu „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“

Održano tematsko druženje uz izložbu „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“

Typography

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održano je tematsko druženje uz izložbu „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“.

Svoje bogato znanje o rijeci Krki, njezinim osobitostima i značaju u kulturnopovijesnim okvirima predstavili su dr. sc. Drago Marguš i dr. sc. Krešimir Čvrljak. Izložbu je predstavila i njezina autorica, Dobrila Zvonarek.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu okupljene je pozdravila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Knjižnice, koja je istaknula dosadašnju suradnju Knjižnice i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u okviru projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Umjetnica i spisateljica Margareta Peršić u svojoj je osebujnoj dramskoj izvedbi oživjela legendu „Zmaj na Vilingradu“, koja je temom i motivima vezana uz prostor rijeke Krke.

Izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“ prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drugačiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostalog, obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

Izložba se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici može pogledati do 4. studenog, a svoje sljedeće predstavljanje ima u Kninu 10. studenog, za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige. Predstavljen je i katalog koji uz tekstove dr. sc. Željka Miletića, Sonje Martinović i Dobrile Zvonarek donosi i izbor iz bibliografije vezan uz teme koja je izložba obuhvatila.

 

Prijavite se na naš Newsletter