Poliester Brajdic

Stigao ledeni val, u Zagrebu sljedeći tjedan temperature padaju i do – 20°C: Držite se ovih savjeta i uputa

Stigao ledeni val

Typography

U nedjelju ujutro u Zagrebu je izmjereno - 7 stupnjeva.

Hrvatsku je tijekom noći zahvatio prodor sibirske hladnoće, koji će se zadržati do sljedećeg vikenda. U nedjelju će najniže dnevne temperature biti do -10 °C. No, sredinom tjedna očekuje se najveća hladnoća. Na zagrebačkom području bit će možda najhladnije. Predviđa se kako će u srijedu najniža temperatura zraka biti -20°C.

U unutrašnjosti od nedjelje umjereno do pretežno oblačno, uglavnom do utorka povremeno sa slabim snijegom, osobito u gorju i na istoku, gdje u ponedjeljak snijeg može biti i jači. Bit će osjetno hladnije, uz dnevnu temperaturu nerijetko nižu od -5 °C, a jutarnja i od -10 °C, pri čemu će još puhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar.

Ledeni val sve do četvrtka

Ledeni val koji će zahvatiti Hrvatsku, prema najavama meteorologa trajat će sve do četvrtka, a svoj vrhunac bi trebao dosegnuti u srijedu, kada se čak i u Zagrebu očekuju jutarnje temperature od -20 Celzijevih stupnjeva.

Zbog nadolazećeg ledenog vala DHMZ je izdao brojna upozorenja. Za područje zapadne Hrvatske, ali i juga Dalmacije za utorak je izdano upozorenje za veliku opasnost od hladnoće.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja”, stoji na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz DUZS-a upozoravaju građane da ne kreću na put bez propisane zimske opreme i da se obavezno pridržavaju savjeta za vožnju zimi, po magli, poledici ili zasniježenom kolniku.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozeblina, promrzlina, smrzotina i opće pothlađenosti tijela što može imati i smrtni ishod.

Preporuke za zaštitu od hladnoće, kao i savjeti za vožnju objavljeni su na web stranicama DUZS-a.

Korisni savjeti

Izbjegavajte izlazak u ranim jutarnjim satima ako nije nužno. Ako baš morate izaći, obucite se toplo (najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile), zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama, a usta prekrijte šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.

Nemojte biti dugo na otvorenom, pijte puno toplih napitaka i izbjegavajte alkohol i kofein.

I, naravno, kontaktirajte svoje starije jer su skloni oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje.

Preneseno s: zagreb.info

Prijavite se na naš Newsletter