Poliester Brajdic

Američki ambasador sa Zlatkom Komadinom i Vojkom Obersnelom: Jedinstveni po pitanju potrebe izgradnje LNG terminala u Omišlju

Američki ambasador s Komadinom i Obersnelom: Jedinstveni po pitanju potrebe izgradnje LNG terminala u Omišlju

Typography

Novog američkog veleposlanika primili su gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a prijamu su nazočili i zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš i predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić.

Na prijamu je između ostalog bilo riječi o gradnji LNG terminalu na otoku Krku, izvrsnoj suradnji američke mornarice i brodogradilišta Viktor Lenaca, a u pratnji američkog veleposlanika bili su vojni ataše Robert Mathers i savjetnica veleposlanstva Wylita Bell.

Župan Zlatko Komadina kazao je kako je veleposlaniku izložio stratešku poziciju i ekonomske perspektive županije, te razgovarao o unaprjeđenju suradnje. Na novinarsko pitanje o LNG terminalu Komadina je kazao kako je veleposlanik izrazio puno razumijevanje za potrebom nastavka dijaloga središnjih vlasti s lokalnom zajednicom te zaključio: „Upoznao sam veleposlanika s svim otvorenim pitanjima s aspekta tehnologije koja se nudi. Nitko nije protiv strateških interesa Republike Hrvatske u smislu diverzifikacije opskrbe plinom, nego se radi o izboru najbolje tehnologije s obzirom na zaštitu okoliša i ugrozu stanovništva te ekonomsku i energetsku korist, o čemu je županijska skupština izrekla jednoglasan stav“.

Veleposlanik je na ovu temu napomenuo kako je stav o diverzifikaciji opskrbe plinom, kao strateškom interesu za ovaj dio Europe jedinstven, te da veleposlanstvo SAD-a potiče sve vladine i lokalne dužnosnike na traženje najboljeg mogućeg rješenja za terminal. „Ako nadležni dužnosnici budu razgovarali o tome, siguran sam da će se iznaći najbolje rješenje kojeg ćemo mi podržati“ ustvrdio je Kohorst.

Preneseno s: Rijekadanas.com

Prijavite se na naš Newsletter