Poliester Brajdic

Skupština europskih regija u Lillehammeru jednoglasno prihvatila programe župana Čačića

Skupština europskih regija u Lillehammeru jednoglasno prihvatila programe župana Čačića

Typography

Izbor župana Varaždinske županije Radimira Čačića u Izvršni odbor Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions, AER), potvrđen je jednoglasno u srijedu, 23. svibnja, u Lillehammeru u Norveškoj na Općoj skupštini AER-a.

Članovi su ujedno jednoglasno donijeli odluku da županu daju suglasnost da se kandidira za još dva mandata, koji traju po dvije godine.

Na Općoj skupštini je sudjelovalo 140-ak predstavnika regija iz 25 zemalja, a jednoglasno su prihvaćena dva programska prijedloga župana Čačića, razmjena iskustava među regijama u obrazovanju mladih za poduzetništvo te razmjena službenika u javnoj upravi.

Aer Lillehammer 6

Podsjećamo, Čačić je u ožujku u rumunjskom Aradu izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te u Izvršni odbor AER-a. Izvršni odbor je najviše upravljačko tijelo ove najveće neovisne regionalne mreže u Europi koja ima 142 regije-članice, dok je Odbor za kulturu, obrazovanje i mlade jedan od ukupno tri odbora.

- Pokrenut ćemo program razmjene iskustava u obrazovanju za poduzetništva među regijama, pri čemu ćemo preuzeti najbolju praksu, posebno iz skandinavskih regija. Kod mladih ljudi time ćemo razvijati poduzetničke kompetencije, educirati ih kako pokrenuti i voditi vlastiti posao. No, poduzetništvo, s čime se slaže i Europska komisija, mnogo je više od toga, radi se o stjecanju vještina koje svakom pojedincu omogućavaju brzu i adekvatnu prilagodbu na promjene na globalnom tržištu rada. Ponovno ćemo pokrenuti i program razmjene službenika u javnoj upravi, čime ćemo stvoriti dodanu vrijednost u radu regionalnih i lokalnih jedinica – istaknuo je Čačić, čije je izlaganje u Lillehammeru bilo popraćeno pljeskom.

Veliku podršku za svoje programe prethodno je dobio i od članova Izvršnog odbora na sjednici koja je također održana u Lillehammeru.

Župan Čačić je ujedno najavio da će u lipnju u Varaždinu biti održan seminar Skupštine europskih regija na kojem će biti razmijenjena iskustva regija u pripremi i izradi EU projekata.

Opću skupštinu je izvijestio i da će Skupština europskih regija u Bruxellesu sudjelovati na Europskom tjednu regija i gradova koji će biti održan u listopadu ove godine, i to u sklopu panela “Međunarodne organizacije – platforma za jačanje regionalnog razvoja“.

Varaždinska županija je nositelj ovoga projekta s obzirom da je župan Čačić, uz to što je član Izvršnog odbora Skupštine europskih regija, istovremeno i predsjednik Saveza Alpe-Jadran, kojim trenutno predsjeda Varaždinska županija.

- Sudjelovanje Skupštine europskih regija na Europskom tjednu regija i gradova bit će prilika da se razmijene iskustva i stvore nove mreže i partnerstva - napomenuo je Čačić.

Opća skupština AER-a održana je u Lillehammeru, gradu koji je 1994. godine bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, a danas su primjer iznimno uspješnog korištenja infrastrukture izgrađene za veliki sportski događaj, koja je gospodarski temelj za razvoj grada i cijele regije Oppland.

Prijavite se na naš Newsletter