Poliester Brajdic

Nova atrakcija u Varaždinu - klupica koja svira i svijetli

Nova atrakcija u Varaždinu - klupica koja svira i svijetli

Typography

Povijesna jezgra Varaždina bogatija je za još jednu umjetničku instalaciju - interaktivnu glazbenu klupu koja je postavljena na Franjevačkom trgu, ispred bivše robne kuće Varteks.

- Riječ je o intervenciji u prostoru realiziranoj kroz projekt “Umjetnost na ulici - urbani mobilijar u funkciji turizma” kojeg Turistička zajednica grada Varaždina kontinuirano provodi od 2012. godine. Cilj je oživljavanje javnog prostora u središtu grada kreativnim i umjetničkim instalacijama a sve u svrhu oplemenjivanja javnog prostora i dodatnog osjećaja ugode, boravka i života u samome središtu grada, ali i ojačavanje samog imidža Grada Varaždina. Vjerujemo kako će klupica postati nova turistička atrakcija - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Ujedno je najavila i postavljanje dviju novih klupa u Šetalištu Vatroslava Jagića.

Do sad je u sklopu tog projekta u povijesnog gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjentičkih instalacija poput gradskih “cimera”, instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, Kraljevskog stolca, Krinoline ljubavi, instalacija Varaždinsko zelje i Varaždinski klipić.

Interaktivna glazbena klupa rezultat je suradnje sa zagrebačkim Studiom Clinica, specijaliziranim za produkt dizajn i dizajn interpretacijskih postava raznih institucija. Na temelju njihove ideje, klupu je izradio i opremio varaždinski tim.

- Ideja klupe je došla na inicijativu Turističke zajednice Grada Varaždina. Mi smo smislili dva rješenja - jedno analogno i jedno digitalno. Digitalno se pokazalo kao interesantnije i kvalitetnije rješenje, jer se sam sadržaj koji se nalazi unutar klupe može promijeniti. Sa odličnim varaždinskim timom smo odradili i tehnički dio i autorski dio glazbe koji je odradio Emil Herceg - rekao je Vedran Kasap iz Studia Clinic.

Svjetleca klupa Vz 2

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok istaknuo je kako će klupica zasigurno biti atraktivna.

- Instalacija je baš zgodna, biti će atraktivna s obzirom na to da klupica i svijetli i čuje se glazba bez obzira da li sjedite ili ne. To su urbane intervencije koje se postavljaju po gradovima. Treba paziti da se uklopi u gradsku jezgru. Svaka atrakcija, svaka oprema koja se postavi, svaka intervencija u prostor dovodi dio novih ljudi koji možda ne bi išli u grad. Međutim, da bismo vratili inače život u centar grada nije dovoljna samo jedna klupica.

Klupa je dizajnirana tako da se na njoj nalazi pet ploha koje počinju proizvoditi zvuk i svjetlost kada netko sjedne na nju. No, ima i senzor koji će prepoznavati šetače pa neće ni biti potrebno sjesti na nju kako bi klupica zasvirala i zasvijetlila. Glazba će se prilagođavati prema godišnjim dobima, ali i o dobu dana, pa će tako glazba biti tiša po noći kako ne bi smetala stanarima.

Prijavite se na naš Newsletter