Poliester Brajdic

Nema ulja do bučinog ulja: u Varaždinu izložba bučinih ulja s rekordnim brojem uzoraka iz četiriju država

Nema ulja do bučinog ulja: u Varaždinu izložba bučinih ulja s rekordnim brojem uzoraka iz četiriju država

Typography

Bučino ulje Uljare Agroprom Patrčević iz Strmca Podravskog proglašeno je šampionom 1. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria i 8. Izložbe bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, koje su održane 26. svibnja, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ova laskava titula dodijeljena im je u iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji: na izložbe je pristiglo čak 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, ali i Slovenije, Austrije i Mađarske.

U Varaždinu su se prvi put na jednom mjestu okupili proizvođači iz četiriju država, iz područja Alpe - Jadran na kojem marljivi poljoprivrednici već 150 godina proizvode „crno zlato“.

Izložbu je Varaždinska županija tradicionalno organizirala zajedno s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom, a prvi put su se pridružili Grad Zagreb te Savez Alpe-Adria. Cilj je bio da se ovo iznimno kvalitetno ulje dodatno popularizira i prezentira te da se kod potrošača podigne svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.

Izlozba bucinih ulja 5

- Nikad se na jednom mjestu nije okupio ovako veliki broj proizvođača sa svojim 100-posto čistim bučinim uljem. Bučino ulje poznato je po svojem iznimnom okusu, ali ono je i blagotvorno za zdravlje, pozitivno djeluje na prostatu, smanjuje kolesterol u krvi, djeluje na povišeni krvni tlak, pa čak i na vanjski izgled. Maslinovo ulje i njegove zdravstvene koristi su svjetski poznate, ali bučino ulje nema konkurenciju kad su u pitanju njegovo pozitivno djelovanje na prostatu i drugi učinci na naše zdravlje. Zato smo posebno ponosni što proizvođači iz Varaždinske županije svoja ulja predstavljaju u jedinstvenoj boci s etiketom vrhunskog dizajna, koji je primjeren premium uljima koja nude – rekao je župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe-Jadran Radimir Čačić, koji je otvorio izložbu.

Uz njega, pozdrave su uputili Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije i Josip Kraljičković, izaslanik župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Oni su ujedno proizvođačima najbolje ocijenjenih bučinih ulja uručili diplome i priznanja.

Bučina ulja je ocjenjivala komisija sastavljena od šest iskusnih ocjenjivača iz Hrvatske i Slovenije, a na čelu je bio Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec.

Budući da je njihovo ulje proglašeno šampionom s osvojenih 33,73 bodova od ukupno mogućih 35, Uljari Patrčević je dodijeljena nagrada u iznosu od 15.000 kuna.

Izlozba bucinih ulja 1

Na izložbi Alpe – Adria dodijeljeno je ukupno 11 zlatnih medalja, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja.

Kako odrediti kvalitetu bučinih ulja i koji su bili kriteriji za ocjenjivanje, objasnili su stručnjaci iz Bioinstituta Čakovec.

Građani su imali priliku kušati i usporediti bučina ulja, a ujedno i različite proizvode od buče koje je ispred Županijske palače ponudilo 20-ak izlagača iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije te Grada Zagreba, ali i iz Slovenije.

Iznijet je i primjer iz prakse. Predavanje je održao Franz Labugger iz Štajerske, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se specijaliziralo za proizvodnju i prodaju bučinog ulja, te predsjednik Udruge proizvođača bučinog ulja Štajerske, koja okuplja čak 3.500 članova, proizvođača i uljara.

Izložbi su prisustvovali predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, a stigla je i Vlatka Vukovac Vranić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Izlozba bucinih ulja 9

DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA

ŠAMPION IZLOŽBE
Uljara Agroprom Patrčević, Hrvatska

ZLATNA MEDALJA
OPG Gorup Darinka, Hrvatska
OPG Mirjana Jezernik, Hrvatska
OPG Ivica Pozder, Hrvatska
Benjamin Šarkanj, Slovenija
OPG Zlatko Vularić, Hrvatska
Cvetka Bunderla, Slovenija
OPG Milan Grabar, Hrvatska
OPG Dragan Haramustek, Hrvatska
OPG Tamara Tkalec, Hrvatska
OPG Sara Andrić, Hrvatska

Prijavite se na naš Newsletter