Poliester Brajdic

Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za tvrtke i JLS-ove

Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za tvrtke i JLS-ove

Typography

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 20. lipnja će objaviti novi Javni poziv za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila, no ovaj put namijenjen tvrtkama, obrtnicima i jedinicama lokalne (regionalne) samouprave.

Tom prilikom su na stranicama Fonda objavljene osnovne informacije o pozivu te Prijavni obrazac, kako bi se svi zainteresirani mogli pripremiti za podnošenje zahtjeva.

- Građani su pokazali ogromni interes za električna vozila te je 12 milijuna kuna poticaja iskorišteno u samo par sati od objave. Upravo zato očekujemo veliki interes tvrtki i jedinica lokalne samouprave za ovaj novi javni poziv prema kojem će korisnicima biti na raspolaganju biti 13 milijuna kuna. Osim za električne bicikle i osobna vozila te vozila L kategorije, poticaji će se moći dobiti i za putnička te teretna vozila kategorija M1–M3, N1-N3, koja će kao pogonsku tehnologiju također moći imati i stlačeni prirodni plin (SPP) ili ukapljeni prirodni plin (UPP) - rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda.

Iznos poticaja biti će do 40 posto cijene vozila pa će se tako za nabavu od 5 do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5.000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna. Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin. Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila N2, N3, M2 ili M3 kategorije do čak 400 tisuća kuna. Nabavljati se može jedno ili više vozila, ali neovisno o kombinaciji koju odaberu korisnici će maksimalno moći dobiti do 400 tisuća kuna.

Uz prijavni obrazac, ponudu za vozilo te njegove tehničke karakteristike bit će potrebno priložiti i dodatne potvrde i izjave, ovisno o tome javlja li se na natječaj tvrtka ili jedinica lokalne (regionalne) samouprave. Sredstva će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja, a prijave će se slati preporučenom poštom, a mogu se dostaviti i osobno u pisarnicu Fonda. S tvrtkama čiji zahtjevi udovoljavaju uvjetima poziva te su predani u okviru raspoloživih 13 milijuna kuna, sklopit će se ugovor, a kupnju je potrebno realizirati u roku od 12 mjeseci.

- Fond do konca godine planira poticati i ostale elemente cjelovitog razvoja održivog prometa.“ najavio je Ponoš, pojasnivši kako je sljedeći javni poziv koji će Fond objaviti biti onaj za sufinanciranje postavljanja punionica za električna vozila. Njegova objava se očekuje u prvoj polovici srpnja. „Jedino promatrajući prometni sustav kao cjelovit možemo utjecati na njegovu transformaciju. S jedne strane poticati kupnju vozila, a s druge poticati i razvoj pripadajuće infrastrukture, a sve da bi sustav za 5 ili 10 godina izgledao bitno drugačije i imao što manji negativan utjecaj na okoliš - zaključio je Ponoš.

Prijavite se na naš Newsletter