Poliester Brajdic

Obnovljivi izvori energije važni za energetsku sigurnost

FOTO: Energypress.Net

Typography

U stručnoj energetskoj emisiji EnergyPress.net, koja se emitira na N1 televiziji, gostovala je Maja Pokrovac, direktorica interesne udruge obnovljivih izvora energije i predsjednica Hrvatskog društva lobista.

Govorila je o Europskoj energetskoj strategiji i želji Unije za što manjom ovisnošću o ruskim energentima. Napomenula je kako je energetska diverzifikacija prioritet, a obnovljivi izvori energije u njoj mogu puno pomoći.

- Obnovljivi izvori energije mogu biti čimbenik energetske sigurnosti, naglasila je Pokrovac i dodala kako puno očekuje od nove hrvatske energetske strategije iako napominje kako u izradu te strategije nisu bili uključeni stručnjaci vezani uz organizacije koje okupljaju ljude iz obnovljivog energetskog sektora.

Komentirala je svojevrsnu vremensku stisku oko Nacionalnog klimatskog plana koji Hrvatska mora predati u Bruxelles do kraja ove godine, u cilju implementacije Pariškog sporazuma. Dojam je kako bismo mogli biti brži i učinkovitiji. No, napredaka ima, Hrvatska, je naime, potpisala Inicijativu za primjenu vodika kao energenta.

Pohvalila je izmjene zakona o obnovljivim izvorima energije rekavši kako je sustav premija i poticaja naposljetku usklađen sa standardima Unije. Ipak, naša zemlja slabo prepoznaje potencijal obnovljivih izvora kao generatora BDP-a. Mali je udio domaćih ulaganja u komponente elektrana na obnovljive izvore energije, a velik je udio uvoznih komponenti, požalila se Maja Pokrovac.

Dodala je kako će se HEP nakon što je napravio sunčanu elektranu na Cresu, i to bez ikakvih poticaja, snažnije uključiti u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, jer njegova snaga daje veliki potencijal za to.

Most je u saborsku proceduru uputio zakon o samoopskrbi energijom, što će, zaključuje Pokrovac, dovesti do cijelog niza povlastica za građane i male poduzetnike, ukoliko prihvatni i infrastrukturni sustav bude pratio regulativu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=g4hAw-V9WR4

Prijavite se na naš Newsletter