Poliester Brajdic

Mladinski svet Slovenije posjetio Lepoglavu

Mladinski svet Slovenije posjetio Lepoglavu

Typography

Lepoglava je još jednom bila destinacija za razmjenu pozitivne prakse u radu s mladima, a i ovog puta u službeni studijski posjet stigli su mladi iz Slovenije.

Inicijator i koordinator posjete bio je Mladinski svet Slovenije (MSS), krovna organizacija mladih koja djeluju na nacionalnoj razini Republike Slovenije.

U Gradskoj su vijećnici aktivnosti rada s lepoglavskim mladima gostima iz Slovenije predstavili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i predsjednica Savjeta mladih grada Lepoglave Nikolina Vrtar. Kroz prezentaciju i dinamični razgovor raspravljalo se i razmjenjivalo iskustva o radu s mladima u Hrvatskoj i Sloveniji, a kroz aspekte politika za mlade i položaj mladih u današnjem društvu kao i njihovoj ulozi u lokalnoj zajednici.

- Između ostaloga, goste iz Slovenije zanimalo je što naš Grad poduzima kako bi uključio mlade u procese donošenja odluka i kakve su mogućnosti za mlade u našem gradu, od obrazovanja i zapošljavanja do raznih programa i prostora za mlade. Kroz zanimljivu smo diskusiju još jednom dobili potvrdu kako je novac najmanji motiv za dobru suradnju s mladima jer ne garantira i onaj dio aktivizma koji je presudan da mladi iskoriste i preuzmu svoju ulogu u društvu. Svi zajedno kao društvo moramo konačno mlade upregnuti u lokalni razvoj jer oni su s jedne strane savjest našeg društva, a s druge onaj nemjerljiv društveni kapital koji će izgraditi naš, ali i svaki drugi grad – kazao je nakon sastanka zamjenik gradonačelnika Kovač.

U sklopu posjete Lepoglavi, predstavnici Mladinskega sveta Slovenije posjetili su i Dom kulture u kojem su razgledali prostorije koje koriste organizacije civilnog društva s područja Lepoglave, a susreli su se i s volonterima Nezavisne udruge mladih gdje su dobili drukčiji pogled na rad s mladima u gradu i to iz onog kuta samih mladih koji su proteklih godina usprkos svim izazovima uzeli stvari u svoje ruke i postali glavni kreatori programa za mlade u Lepoglavi.

Slovensku delegaciju predvodila je programska koordinatorica za razvoj politika za mlade na lokalnoj razini Mladinskega sveta Slovenije Petra Miklaužič, a u delegaciji su bili predstavnici lokalnih Mladinskih sveta (slovenskih Savjeta mladih) iz Postojne, Gornje Radgone, Trebnega i Sevnice. Inače, pod svojim okriljem Mladinski svet Slovenije okuplja organizacije mladih s različitim interesima te ideološkim, programskim i političkim orijentacijama. Mladinski svet Slovenije je i nacionalni predstavnik mladih Republike Slovenije na europskoj razini gdje je član Europskog foruma mladih, krovne organizacije mladih u Europi od svog osnutka 1996. godine.

Prethodno su gosti iz Slovenije posjetili Varaždin gdje su se informirali o kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2021. godine, a nakon Lepoglave zaputili su se u Pregradu gdje su također razgovarali o aktivnostima za mlade tog zagorskog grada.

Za naredno razdoblje već se priprema i nova posjeta jer su lepoglavska iskustva u radu s mladima interesantna i članovima Udruge slovenskih općina koji također planiraju dolazak u Lepoglavu s delegacijom slovenskih župana (gradonačelnika) u sklopu još jednog studijskog putovanja kojeg priprema Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Prijavite se na naš Newsletter