Poliester Brajdic

Na 11. Nogometnom kampu nacionalnih manjina RH u Varaždinu 150 dječaka i djevojčica

Na 11. Nogometnom kampu nacionalnih manjina RH u Varaždinu 150 dječaka i djevojčica

Typography

Čak 150 dječaka i djevojčica iz Varaždinske i Međimurske županije sudjelovalo je na 11. Nogometnom kampu nacionalnih manjina RH „Varaždin 2018.“ koji je održan 18. listopada, na stadionu Sloboda u Varaždinu.

Povodom Europskog dana borbe protiv rasizma kamp su organizirali Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom, ŽNS-om Varaždinske županije i Varaždinskom županijom.

Nogometni kamp nacionalne manjine 4

Desetak licenciranih trenera ŽNS-a Varaždinske županije radilo je s djecom koja su polaznici nogometnih centara Županijskog saveza, i to istovremeno dok se u cijeloj Europi održavaju slični događaji kojima se skreće pozornost na nužnost borbe protiv rasizma i svake isključivosti.

- Sretni smo što smo suorganizatori 11. Nacionalnog kampa, jer je posebno lijepo vidjeti djecu okupljenu oko sporta. Upravo se putem sporta, obrazovanja i kulture ostvaruje bogatstvo tolerancije protiv bilo kakvih oblika diskriminacije, čime se civilizirano društvo ostvaruje u svojoj punini. U Varaždinskoj županiji smo, osim u sportu, uveli niz mjera za djecu romske nacionalne manjine, kojima je osigurana besplatna predškola, besplatna školska prehrana, kao i prijevoz, a uz to je organiziran i produženi boravak uz dodatne sadržaje. Time poboljšavamo kvalitetu života romske manjine, ali i svih nas s ciljem što kvalitetnijeg suživota – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je predsjednik Povjerenstva za pitanja Roma u Varaždinskoj županiji.

Predsjednik ŽNS-a Nenad Horvatić je podsjetio da je iza nas prekrasna nogometna bajka i povijesni rezultat hrvatske nogometne reprezentacije.

- Ako nešto može spojiti ljude i prebroditi sve razlike, onda je to upravo to nogomet. Djeco, želim da vam ovaj rezultat hrvatske reprezentacije postignut međusobnim uvažavanjem, zajedništvom i bodrenjem, bude nit vodilja u budućnosti – rekao je Horvatić.

Pozdrave su uputili i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar, viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić te predsjednik udruge Svjetska organizacija Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva Toti Dedić.

Ambasador 11. nacionalnog kampa nacionalnih manjina RH bio je poznati nogometaš Veldin Karić, a u Varaždin je stigao i predsjednik Nogometne akademije nacionalnih manjina RH Elmir Mehmedović.

Prijavite se na naš Newsletter