Poliester Brajdic

Potpisani ugovori za još 11 dječjih vrtića - 45 milijuna kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja RH

Potpisani ugovori za još 11 dječjih vrtića - 45 milijuna kuna potpore iz Programa ruralnog razvoja RH

Typography

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovao je 15. siječnja u Zagrebu potpisivanju ugovora o financiranju 11 dječjih vrtića sa 45,4 milijun kuna koje je s osnivačima vrtića potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Ugovori su rezultat natječaja vrijednog 1,36 milijardi kuna za operaciju 7.4.1. ''Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ Programa ruralnog razvoja RH, od čega je 836 milijuna namijenjeno isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Natječaj je bio raspisan u lipnju ove godine nakon što je kroz istu mjeru sa 288 milijuna kuna već sufinancirano 57 projekata izgradnje vrtića.

„Kako smo i obećali, nastavljamo s financiranjem izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića. Drago mi je da smo danas, niti mjesec dana od potpisivanja ugovora za 113 vrtića, potpisali novih 11 ugovora, pa je ukupni odobreni iznos potpore do sada premašio 945 milijuna kuna. Ugovore o financiranju potpisujemo kako se odobre, pa do okončanja procesa obrade očekujemo ugovore za oko 200 dječjih vrtića. Želimo razviti naša ruralna područja, poboljšati kvalitetu života i stvoriti mogućnosti da svaki kraj Lijepe naše bude privlačan za život, pogotovo mladim ljudima. Imamo sredstva za brojne investicije, a ulaganje u obrazovanje djece – koja su naša budućnost, uvijek mora biti na prvom mjestu.“ - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nakon potpisivanja ugovora jedinice lokalne samouprave kreću s provedbom postupka javne nabave radi odabira izvršitelja radova za svoje odobrene projekte. Vrtići će biti izgrađeni u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100 posto investicije, odnosno između 15.000 i 1 milijun eura po projektu. Mrežom vrtića pokrit će se više od trećine jedinica lokalne samouprave, pri čemu računamo na sinergijsko djelovanje s ostalim ESI fondovima koji imaju za cilj razinu razvijenosti hrvatskih regija približiti onoj koju bilježe razvijenije zemlje članice.

Cilj Mjere 7 ''Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima'' iz Programa ruralnog razvoja je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama te time potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. Do sada je u okviru Mjere 7 raspisano ukupno 7 natječaja, ugovoreno 936 projekata ukupne vrijednosti potpore više od 2 milijarde kuna. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; izgradnji dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokalne samouprave.

Naravno, provedba samo Mjere 7 ne može osigurati sve uvjete za ostanak na selu, ali u kombinaciji s drugim mjerama iz Programa ruralnog razvoja, poglavito mjerom 4, namijenjenom ulaganjima u fizičku imovinu, kao i mjerom 6, namijenjenom malim i mladim poljoprivrednicima, kao i onima koji žele svoje aktivnosti diverzificirati izvan isključive poljoprivredne djelatnosti, može osigurati značajno poboljšanje kvalitete života u ruralnom prostoru.

Naziv korisnika

Županija korisnika

Naziv ulaganja

IZNOS POTPORE IZ ODLUKE I UGOVORA

GRAD IVANIĆ-GRAD

Zagrebačka

Rekonstrukcija dječjeg vrtića Ivanić Grad, objekt Tratinčica, Posavski bregi

1.307.401,15

OPĆINA RAKOVICA

Karlovačka

Rekonstrukcija DV Slunj - PO Pčelica

3.738.734,30

OPĆINA FUŽINE

Primorsko-goranska

Rekonstrukcija gospodarske zgrade i prenamjena u dječji vrtić u naselju Fužine na k.č. 815/1 i 834/2 (novonastala k.č. broj 815/1) k.o. Fužine

5.951.420,00

DJEČJI VRTIĆ PAPERINO

Istarska

,,JAVNA I DRUŠTVENA GRAĐEVINA-DJEČJI VRTIĆ (REKONSTRUKCIJA)'' u naselju DRAČEVAC

2.578.555,22

DJEČJI VRTIĆ "CARIĆ"

Ličko-senjska

Rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića "Carić" Novalja

5.802.888,00

GRAD ČAKOVEC

Međimurska

Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje dječjeg vrtića - PO "Pčelice" u Ivanovcu

1.752.196,60

OPĆINA GALOVAC

Zadarska

Građenje građevine i javne i društvene namjene, predškolska ustanova - Dječji vrtić u  Galovcu, 3. skupine

3.210.175,75

OPĆINA VINODOLSKA OPĆINA

Primorsko-goranska

UKLANJANJE POSTOJEĆE ZGRADE I IZGRADNJA NOVOG OBJEKTA DJEČJEG VRTIĆA CVRČAK I MRAV - TRIBALJ

7.440.000,00

DJEČJI VRTIĆ IVANČICA

Bjelovarsko-bilogorska

Rekonstrukcija i opremanje dječjeg vrtića Ivančica u općini Ivanska

1.500.427,94

DJEČJI VRTIĆI PETAR PAN VODNJAN – SCUOLE DELL INFANZIA PETAR PAN DIGNANO

Istarska

Izgradnja područnog dječjeg vrtića u Peroju

7.044.040,00

OPĆINA VRSAR

Istarska

Energetska obnova dječjeg vrtića i jaslica "Tići" u Vrsaru

5.106.802,56

UKUPNO

   

45.432.641,52 KN

 

Prijavite se na naš Newsletter