Poliester Brajdic

Održan prijem za sudionike međunarodnog projekta s BiH

Održan prijem za sudionike međunarodnog projekta s BiH

Typography

U Županijskoj palači u Varaždinu održani je prijem za sudionike međunarodnog projekta s BiH na temu "Tradicijom i poduzetništvom jačamo identitet Hrvata“, a nositelj projekta je Druga gimnazija Varaždin, dok su partner škole Opća gimnazija Bl. Ivana Merza, Katolički srednjoškolski centar Banja Luka i Srednja škola A.B. Šimić Grude.

U projektu sudjeluje ukupno 20 učenika, 10 domaćina i 10 stranih učenika, 4 profesora i 3 ravnatelja. Projekt je inače odobren i sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sudionike projekta je pozdravio zamjenik župana Tomislav Paljak koji ih je upoznao s bogatom poviješću naše Županije, ali im je i prezentirao projekte koje Županija trenutno provodi na području obrazovanja.

- Drago mi je kada ugošćujemo učenike i studente iz drugih zemalja, a posebno me veseli da imamo prilike pozdraviti učenike iz nama drage i susjedne Bosne i Hercegovine. Naše škole su izvrsno opremljene, imamo zaista visoki standard, škole su nam uključene u mnoge europske projekte. Mi smo inače jedan od 24 centara izvrsnosti u Europi, a Europa ima ukupno 1347 županija, dok Hrvatska ima 21 županiju s gradom Zagrebom. Slobodno možemo reći da je naša Županija Centar izvrsnosti u europskim razmjerima. Dajemo učeničke i studentske stipendije, prva smo županija koja je u jednom mandatu sadašnjeg župana izgradila škole i dvorane koje su omogućile održavanje jednosmjenske nastave, sufinanciramo prijevoz svim srednjoškolcima i još mnogo toga – rekao je zamjenik župana Paljak.

Zahvalivši se na prijemu ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan je naglasila kako je Županija veliki partner školi na mnogim projektima, a zadaća ovog projekta je promicanje zajedništva, važnosti jačanja i suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta i promicanja tradicije, hrvatskog jezika i kulture.

- Projekt će obuhvatiti suradnju između učenika srednjih škola i njihovih roditelja, nastavnika srednjih škola te sve zainteresirane članove civilnog i gospodarskog sektora te javnosti. Želim istaknuti kako naglasak ovog projekta nije na podizanju svijesti o tome kako nacionalna pripadnost nije definirana zemljopisnim granicama već ju definira jezik, kultura, tradicija i povijest - zaključila je ravnateljica Zdravka Grđan.

Prijavite se na naš Newsletter