Poliester Brajdic

Varaždinska županija domaćin Davis Cup trofeja

Varaždinska županija domaćin Davis Cup trofeja

Typography

U Županijskoj palači u Varaždinu promovirani je Davis Cup trofej, vrijedan 400 tisuća dolara, Trofej se sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, a na vrhu je trofej iznimne vrijednosti, izrađen 1899.godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 1.000 dolara.

Vrijednost trofeja Davis Cupa danas daleko nadmašuje njegovu početnu cijenu izrade i iznosi 400.000 dolara. Davis Cup natjecanje ima tradiciju dugu više od jednog stoljeća, jer je prvo natjecanje održano još 1900. godine. Jedno je od najpoznatijih u svijetu sporta uopće. Trofej su predstavili predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, bivši predsjednik Hrvatskog teniskog saveza te počasni predsjednik tog Saveza.

Davis cup trofej 02 2019

Župan Čačić naglasio je kako je ovo odlična promocija za tenis, sport te za Županiju.

- Hrvatski sportaši su učinili najviše od svih za ugled i prepoznatljivost Hrvatske u svijetu, ali Hrvatska država treba još puno toga učiniti, posebno formiranjem ustava i fondova u obrazovnom sustavu. - rekao je Čačić te dodao kako je priča oko Davis Cup trofeja simpatična i nevjerojatna kao rezultat

- Tenis je od tih svjetskih sportova u samoj špici, osvojili smo dva puta Davis Cup, a ovaj posljednji je osvojio naš Željko Krajan iz Varaždina. Iznimno smo ponosni na tu činjenicu – zaključio je župan Čačić.

Davis cup trofej 03 2019

Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić zahvalila se županu na svojevrsnom domaćinstvu te je naglasila kako će trofej biti izložen u nekoliko gradova, a Varaždin je prvi od njih.

- U tenisu smo postigli velike uspjehe, dvaputa smo osvojili Davis Cup, naši tenisači su zaista velkiki promotori naše države. Moram priznati kako su iz ovoga kraja potekli mnogi poznati i priznati sportaši, a među njima su i tenisači Željko Krajan, Saša Hiršzon te Karolina Šprem – rekla je Nikolina Babić.

Uz Željka Krajana, Sašu Hiršzona te predsjednike teniskih klubova s područja Županije, promociji su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine mr. sc. Alen Runac, savjetnica župana Natalija Martinčević te zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin.

Podsjećamo kako je nakon 2005., kad je Hrvatska prvi put osvojila naslov svladavši u finalu Slovačku u Bratislavi novi naslov stigao je prošle sezone, pobjedom nad Francuskom u Lilleu. Time se Hrvatska svrstala među samo desetak zemalja koje se mogu pohvaliti da su više nego jednom bili pobjednici ovog natjecanja.

Predstavljanje Davis Cup trofeja upotpunio je kvartet učenika Glazbene škole Varaždin.

Davis Cup Trofej je izložen ispred Skupštinske dvorane u Županijskoj palači (Franjevački trg 7, Varaždin), svi zainteresirani građani moći će ga vidjeti i fotografirati u sljedećim terminima:

  • Ponedjeljak          13.5. od 8-10 i od 18-20 sati
  • Srijeda                 15.5. od 18-20 sati
  • Petak                   17.5. od 8-10 i od 18-20 sati
  • Ponedjeljak          20.5. od 8-10 i od 18-20 sati
  • Srijeda                 22.5. od 8-10 i od 18-20 sati
  • Četvrtak               23.5. od 8-10 sati.

Prijavite se na naš Newsletter