HEP

Veliki uspjeh hrvatskih inovatora u Maleziji

Veliki uspjeh hrvatskih inovatora u Maleziji

Typography

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su novi veliki uspjeh na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija MTE 2018 u Kuala Lumpuru.

Za sedam predstavljenih najboljih hrvatskih inovacija i novih proizvoda hrvatski izlagači osvojili su ukupno 11 odličja: Best Award, glavnu nagradu, dva zlata, dva srebra, dvije bronce i tri posebne nagrade. Organizatori su hrvatski izložbeni prostor ocijenili drugim najboljim na izložbi i za to uručili posebno priznanje Hrvatskoj gospodarskoj komori i Savezu inovatora Zagreba.

Najbolji hrvatski izlagač bio je Vjekoslav Majetić, DOK-ING d. o. o. s inovacijom „Rudarski buldožer – MVD-XLPD“, koja je osvojila Best Award i zlatnu medalju. "Vrijednost ovoga uspjeha posebno je značajna za nas u kontekstu daljnjih poslovnih razgovora i vrlo ozbiljnom interesu za izvoz na tržišta jugoistočne Azije," rekao je direktor tvrtke DOK-ING Majetić. Zlatno odličje osvojila je i Sanja Lončarek, za inovaciju „Lels - drvene natikače s promjenjivim gornjištem“.

Srebrne medalje osvojili su Mirjana Brlečić, Priroda liječi d. o. o. za inovaciju „Hyaluron+vitamins intenzivna revitalizirajuća linija“ i Zvonimir Viduka, Altpro d. o. o. za inovaciju „Sustav za automatsko zaustavljanje vlakova AP AUTOSTOP“, koja je dobila i posebnu nagradu iranskog izaslanstva.

Brončane medalje osvojili su Melita Pavlek-Moćan i Mira Moćan, Cosmel d. o. o. za inovaciju „Omega 6 cream – hydro za suhu i dehidriranu kožu“ i Pavao Potočki za inovaciju „Mini elektronski box“.

Mladi hrvatski inovator Marian Ciprian Mitrić, s mentorom Goranom Ecimovićem iz I. tehničke škole Tesla – Zagreb, nagrađen je posebnom diplomom i nagradom iranskog izaslanstva za inovaciju „Glasovni termometar“.
U sklopu XV. Inovacijske misije Hrvatske gospodarske komore, koju je vodio Gojko Jelavić, voditelj Odjela za poduzetništvo i inovacije HGK, organizirani su i B2B sastanci hrvatskih inovatora i azijskih poduzetnika s ciljem komercijalizacije hrvatskih inovacija te poticanja poslovne suradnje između Hrvatske, Malezije te općenito zemalja jugoistočne Azije. Hrvatske tvrtke koje su sudjelovale u inovacijskoj misiji su DOK-ING, Altpro, Priroda liječi i Cosmel.

Potporu tijekom pripreme i trajanja nastupa pružio je i Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Maleziji Krešo Glavač kroz promidžbu hrvatskih inovativnih proizvoda prema malezijskim tvrtkama, a održani su i poslovni razgovori s visokim bangladeškim državnim izaslanstvom zainteresiranim za komercijalizaciju proizvoda DOK-ING i Priroda liječi.

Hrvatski nastup na MTE 2018, koji je ove godine okupio oko 600 inovacija iz Malezije i 17 država jugoistočne Azije i Europe, organizirali su Savez hrvatskih inovatora, Savez inovatora Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, uz potporu Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Hrvatsko izaslanstvo predstavilo je 43. hrvatski salon inovacija Inova – Budi uzor 2018, koji se u studenom ove godine održava u Zagrebu, s ciljem privlačenja i velikog broja inovatora iz Malezije, Indonezije, Singapura, Irana i Tajvana. Tijekom nastupa predstavnici hrvatskih organizatora dogovorili su i posebnu promidžbu jubilarnog 10. hrvatskog sudjelovanja na ovoj prestižnoj izložbi 2019. godine. Po prvi puta u povijesti, izložba MTE će imati zemlju partnera, Hrvatsku.

Prijavite se na naš Newsletter