HEP

Tko su hrvatski korisnici Facebooka?

Typography

Ako nisi na Facebooku, kao da i ne postojiš, poznata je suvremena krilatica. Uistinu, oglašavanje putem Facebooka postala je vodeća maksima za većinu tvrtki, a poznavanje vlastitog tržišta i ciljne skupine prvi je korak u uspostavljanju i implementaciji uspješne marketinške strategije.

Broj aktivnih korisnika Facebooka u 2016. godini procjenjuje se na oko 1,8 milijardi ljudi (prema portalu Statista), što čini ogromno i diverzificirano tržište za sve oglašavače, a učinkovit sustav targetiranja i praćenja kampanja omogućio je tvrtkama uspješno korištenje Facebookovih alata za oglašavanje svojih proizvoda ili usluga. Vodeći se tom filozofijom, Arbona, digitalna marketinška agencija iz Varaždina analizirala je strukturu prosječnog korisnika Facebooka u Hrvatskoj te isto prikazala u obliku infografike.

arbona fb 1

Pomoću Facebook targeting opcije pokazalo se da je ukupan broj aktivnih korisnika Facebooka u Hrvatskoj iznosi približno 1.900.000 korisnika te da je odnos žena i muškaraca približno jednak, pri čemu oko 900.000 otpada na osobe ženskog spola, a 930.000 na korisnike muškog spola.

Najviše aktivnih korisnika Facebooka (gotovo 60%) u Hrvatskoj pripada dobnoj skupini od 13 do 24 godine, a najmanje je onih korisnika (samo 8%) koji su stariji od 55 godina.

arbona fb 2

Kada se promatra distribucija aktivnih korisnika Facebooka u Hrvatskoj prema županijama, situacija je prilično jasna. Najviše korisnika svakako dolazi iz Grada Zagreba, njih 680.000, a slijede ga Splitsko-dalmatinska županija (190.000 korisnika), Primorsko-goranska te Osječko-baranjska županija sa 130.000 aktivnih korisnika Facebooka. Županija s najmanje korisnika je Ličko-senjska u kojoj samo 12.000 osoba aktivno koristi društvenu mrežu Facebook.

Osmišljanje te uspješnu implementaciju marketinške strategije na društvenim mrežama potrebno je provesti uzimajući u obzir svoje ciljno tržište te strukturu osoba kojima se svojim aktivnostima obraćamo. Stoga je uvid u navedene informacije početni korak svake buduće marketinške kampanje.

Svoju strategiju nastupa na Facebooku prilagodite ciljnoj skupini korisnika kojoj se obraćate kako biste im pružili relevantnu informaciju ili ponudu koja zadovoljava njihove interese. Time svakako podižete vlastite šanse da korisnika pretvorite u stvarnog kupca te podignete svijest o svom brendu, proizvodu ili usluzi.

Arbona je specijalizirana digitalna agencija te Google Partner s velikim iskustvom u Google Analyticsu, SEO optimizaciji te oglašavanju putem AdWordsa, Facebooka i Youtubea te e-mail marketinga. U Arboninu timu nalaze se stručnjaci sa svim Google AdWords certifikatima. Arbona je jedna od malobrojnih tvrtki s Google Analytics certificiranim stručnjacima u regiji Adriatic, čiji djelatnici redovito sudjeluju na stručnim konferencijama kao predavači i sudionici te prate trendove i kontinuirano se educiraju u Hrvatskoj i inozemstvu. Kontakt s klijentima uživo im je najbitniji te obavezno dolaze k Vama kako bi se upoznali s Vašim potrebama prije početka suradnje. Radili su na više od 200 kampanja u raznim djelatnostima, a neki od njihovih klijenata su Metro C&C, Fero-Term, Imperial, Jadrolinija, Bravo putovanja, Cinestar, OTP, Hipp, Replay...

Arbonina je najveća snaga to što je svaki član tima zadužen za određeni dio posla u kojem je vrhunski profesionalac.

Prijavite se na naš Newsletter