HEP

IoT Net Adria predstavila program PAUK

Bruno Crnički, direktor i član odbora IoT Net Adrije

Typography

Na konferenciji 48 sati, susretu gradonačelnika i poduzetnika u Splitu u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Udruge gradova, tvrtka IoT Net Adria sudionicima je predstavila program PAUK.

Radi se o programu koji poziva sve gradove i općine da se uključe u izgradnju globalne Sigfox IoT mreže i stvore preduvjete za unaprjeđenje života građana, uštedu energije, povećanje sigurnosti i stvaranje temelja za daljnje razvijanje korisnih IT rješenja.

Program PAUK okupljenima je predstavio Bruno Crnički, direktor i član odbora IoT Net Adrije, ističući kako je izgradnja IoT mreže za sve gradove koji se uključe u program - potpuno besplatna.

„Dosadašnja iskustva i znanja koja smo stekli s poduzetnicima iz različitih sektora gospodarstva, motivirala su nas da pozovemo gradove da se pridruže programu PAUK. Gradovi povezuju ljude, a naša inovativna tehnologija povezuje stvari. Stvaranjem takve mreže gradovi postaju još učinkovitiji što onda naravno doprinosi i boljem životu građana, bilo da je riječ o uštedi energije ili poboljšanju proizvodnih procesa. Naravno, to će omogućiti i bolju sigurnost građanima, ali i stvoriti sve preduvjete za daljnje razvijanje korisnih IT rješenja“, izjavio je Crnički.

Svi gradovi koji se uključe u mrežu pametnih gradova kroz program PAUK dobit će besplatno postavljanje komunikacijskog čvora za internet stvari, a upravo je takva mreža ključna za razvoj lokalnih samouprava jer potiče inicijative, inovacije i projekte koji mogu doprinijeti lokalnom gospodarstvu, ali i šire.

Svjesni činjenice da je implementacija takvih rješenja često skupa i izazovna, globalna IoT mreža Sigfox, čiji je IoT Net Adria hrvatski partner, ozbiljno se pozabavila tim problemom i razvila sustav kojeg karakteriziraju tri ključne značajke: niska cijena, energetska učinkovitost i brzi time to market.

Sigfoxova tehnologija trenutno je prisutna u više od 50 zemalja svijeta, a IoT Net Adria djeluje s ciljem razvoja prve IoT mreže u Hrvatskoj, ali i s ciljem povezivanja i poticanja tvrtki te pojedinaca da se uključe u razvoj rješenja koja rade na Sigfoxovoj tehnologiji.

Internet stvari je pojam koji označava povezivanje uređaja putem interneta. Ugradnjom specijaliziranih senzora obični se uređaji pretvaraju u izvore dosad nedostupnih informacija koji mogu spriječiti ozljede, ozbiljne katastrofe ili pružiti uvide kojima je moguće unaprijediti procese, odnosno ti uređaji postaju pametni. Informacije koje senzor skuplja preko Sigfoxove mreže dolaze na platformu koja ih strukturira u korisne podatke, a detekcijom problema u poslovanju i njihovim adresiranjem Sigfoxovom mrežom, moguće je brzo i efikasno riješiti probleme.

Područje primjene takve tehnologije je veliko te se ona može koristiti za razna mjerila poput plina, struje, vode, zraka pa sve do pametnog upravljanja otpadom, poslovnim i stambenim objektima, u industriji, prometu i prijevozu, zdravstvu, bankarskom sektoru i drugim gospodarskim granama. Pokrivenost IoT mrežom odlična je prilika za lokalne samouprave jer se radi o važnom sektoru za daljnji razvoj gospodarstva. Sigfox i IoT Net Adria pružaju priliku inovatorima i start-upovima da razvijaju IoT rješenja, potiču osnivanje novih tehnoloških tvrtki, povećanje zaposlenosti, a gradovi koji pristupe toj mreži će zasigurno postati atraktivniji za život i rad.

Prijavite se na naš Newsletter