HEP

Adventsko izdanje mobilne aplikacije Pozdrav iz Zagreba

Adventsko izdanje mobilne aplikacije Pozdrav iz Zagreba

Typography

Za blagdane retro razglednice iz bogatog fonda NSK.

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba (Greetings from Zagreb) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dobila je novo, blagdansko izdanje – Advent u Zagrebu. Aplikacija je obogaćena s deset božićnih čestitki koje se mogu dodatno personalizirati prigodnim stickerima i okvirima. Božićne razglednice koje su dio ovogodišnjeg blagdanskog izdanja mobilne aplikacije nastale su između 1911. i 1942. godine i dio su bogatog fonda od preko sto tisuća razglednica različitih motiva, koje se kao zapisi prošlosti i dragocjeno svjedočanstvo proteklih vremena čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba advent 1

Upravo kako bi ovaj važan dio povijesti vratile u novi, digitalni život, djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik u suradnji s kolegama iz NSK i IT tvrtkom Plava tvornica te uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba osmislile su i napravile mobilnu aplikaciju Pozdrav iz Zagreba (Greetings from Zagreb), koja je prvi puta javnosti predstavljena koncem prošle godine. Ovo je prva mobilna aplikacija nastala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao rezultat dugogodišnjeg rada Knjižnice u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi.

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba advent 2

Aplikacija je proglašena jednom od najboljih svjetskih kampanja knjižnica na ovogodišnjem natječaju za IFLA-inu međunarodnu nagradu za marketing BibLibre, a osvojila je i zlatnu medalju za inovaciju na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2018.

Nakon što korisnik preuzme aplikaciju može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica i 10 božićnih čestitaka s obitelji ili prijateljima, pogledati kako se grad mijenjao u jedinstvenom spoju slika Nekad&Sad, kao i  u galeriji sa 150 starih razglednica Zagreba s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dostupna je na Android uređajima, a besplatno se može preuzeti na Google playu i mikrostranici Pozdrav iz Zagreba na hrvatskom i engleskom jeziku.

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba advent 3

Prijavite se na naš Newsletter