HEP

Interrreg program Iron - Age - Danube: Predavanjem i modnom revijom iz razdoblja halstatatske kulture /željeznog doba/ u GMV-u otvoren Arheološki kamp Hrvatska

modna revija iz željeznog doba

Typography

Pod visokim pokroviteljstvom ministrice kulture RH dr. Nine Obuljen Koržinek i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreasa Wiedenhoffa u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin predavanjem i modnom revijom iz željeznog doba svečano su otvorene projektne aktivnosti i Arheološki kamp Hrvatska u sklopu projekta „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“ - akronima „Iron-Age-Danube“.

Riječ je o Interreg programu transnacionalne suradnje, koji se financira iz fonda EU (ERDF). U projektu sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera s ciljem daljnjeg razvoja kulturnog turizma i promocije kulturne baštine na međunarodnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini, u čemu će glavnu ulogu imati Turistička zajednica Varaždinske županije uz pomoć ostalih sudionika u projektu .
Prema riječima arheologa Saše Kovačevića, koji je voditelj projekta u Jalžabetu, glavni partner projekta je Universalmuseum Joanneum iz Graza, uz sudjelovanje još desetak partnera i njih devet pridruženih - iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Tijekom dvogodišnjeg trajkanja projekta, sve do 30. lipnja 2019. godine, organizirat će se međunarodni znanstveni i promotivni kampovi. Na svečanom otvorenju nazočili su uz stručnjake i mnogobrojnu publiku i predstavnici veleposlanstava Mađarske i Austrije, predstavnici Ministarstva kulture te lokalne uprave i samouprave na čijem području su u tijeku arheološka istraživanja.

DSC 4003


Svečano otvorenje ujedno je bilo i dio službenog programa „Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017.“A kako su prapovijesni ljudi bili odjeveni i kako su izražavali svoju kreativnost i identitet istraživali su znanstvenici iz Prirodoslovnog muzeju u Beču u okviru EU projekta „Iron-Age-Danube,pa je svečanost u Gradskom muzeju u Varaždinu počela uzbudljivim predavanjem dr. Karine Grömer iz bečkoga Prirodoslovnog muzeja, jedne od najistaknutijih svjetskih stručnjakinja na području arheologije tekstila. Ona je to iznimno važno područje u razvoju čovječanstva predstavila kroz predavanje i modnu reviju.
Tema predavanja znanstvenice iz Beča bila je „Odjeća i identitet u srednjoj Europi tijekom brončanog i željeznog doba Kulturno - socijalna povijest„ a posebnost predavanja, a potom i modne revije, bila je da su prvi put u povijesti zabilježeni zapisi o nošenju hlaća. Istaknuto je i da je osim alata i vatre i upotreba odjeće nešto jedinstveno i svojstveno samo čovjeku. Naime, nijedna životinja nikada nije razvila ništa poput odjeće. Budući da su odjevni predmeti iz tog razdoblja izrađeni od organskog materijala, moguće ih je sačuvati samo pod posebnim uvjetima.

DSC 3989


Za rekonstrukciju odjeće brončanog i željeznog doba koriste se ne samo nalazi kao što su nakit i grobni nalazi nego i slikovni izvori, npr. na brončanim posudama zvanima situle ili na kamenim stelama. Informacije o tekstilu i njihovoj uporabi u dalekoj prošlosti u manjoj mjeri pružaju i pisani izvori. Istraživanjima o prapovijesnom tekstilu ustanovljeno je da čak i u brončanom i željeznom dobu tekstil i odjeća koriste ciljano kao sredstvo reprezentacije i društvenog položaja, odnosno statusa. Nakon predavanja priređena je modna revija živopisnih prapovijesnih kostima, s 12 modela, izrađenih tradicionalnim metodama na temelju egzaktnih arheoloških podataka, koje su nosili muškarci, žene i djeca od ranoga brončanog doba do kraja željeznog doba u srednjoj Europi (okvirno posljednjih 2000. g. pr. Kr.), a posjetiteljima su poslužena i jela kakva su pripremana u to vrijeme, zasnovana na kašama od žitarica i mesu, a do saznanja o prehrani došlo se analizom želučanih sokova iz nalaza ljudskih grobnih ostataka. Zanimljivo je također da se slično kao i danas, zajednica i razlike unutar nje definiraju upravo tekstilom i odjećom,istaknuto je na predavanju.

Nalazišta Jalžabet i Kaptol

Projekt je sufinanciran u okviru Interreg programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020., a s hrvatske strane glavni partneri su Institut za arheologiju i Arheološki muzej u Zagrebu sa svojim pridruženim partnerima, dok su sporazum o suradnji na projektu potpisali Osnovna škola „Petar Zrinski“ iz Jalžabeta kao i Općina Jalžabet. Glavni cilj je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Naime, kulturne krajolike starijeg željeznog doba obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod „tumulima“ nastala između 9. i 4. stoljeća prije Krista, a karakteristična su za zajednice koje su živjele na prostoru podunavske regije.

DSC 4146


U Hrvatskoj će projekt zahvatiti dva lokaliteta: Kaptol kod Požege i svjetski poznati lokalitet Jalžabet u Varaždinskoj županiji, gdje se nalaze ogromni prapovijesni grobni tumulusi, koji su često radi svojih impresivnih dimenzija nazivani 'kneževskim'. Obavljena znanstvena istraživanja potvrdila su da je jalžabetska Gomila nastala u 7. stoljeću prije Krista i da se radi o najvećem tumulusu u Srednjoj Europi. Temeljem nedavnih geofizičkih istraživanja zaključeno je da je i cijeli okoliš tumulusa 'Gomila' iznimno arheološko područje pa tako postoji mogućnost da se prilikom sustavnijih istraživanja naiđe na važne arheološke nalaze.

O kampu u Jalžabetu

- Osim samih arheoloških istraživanja, u Jalžabetu će biti održan trotjedni istraživački kamp sa ciljem popularizacije i turističke valorizacije arheologije kao znanosti. Tijekom održavanja istraživačkog kampa planiraju se razna javna događanja te radionice kreirane prvenstveno za djecu školskog uzrasta, popularnih programa za posjetitelje, stručne suradnike i studente kojima će se predstavljati i popularizirati razdoblje starijeg željeznog doba i arheologija kao znanost.
Šira javnost je već upoznata s namjerom da se u Jalžabetu otvori turističko-poučna-informativna staza, koja bi posjetiteljima predstavila razdoblje iz starijeg željeznog doba te putem modernih medija rekonstruirala izgled krajolika iz tog doba- rekao je Saša Kovačević.

DSC 3984


Ovim jedinstvenim međunarodnim programom, kojemu je domaćin Gradski muzej Varaždin, nastavlja se nakon ljetne stanke ciklus Srijeda u Muzeju, s mnoštvom različitih tjednih sadržaja sve do konca studenoga ove godine. Istaknuo je ravnatelj Miran Bojanić Morandini.

Prijavite se na naš Newsletter