HEP

Infrared slikarstvo Nade Žiljak inovacija u Noći muzeja

Infrared slikarstvo Nade Žiljak inovacija u Noći muzeja

Typography

Četrnaesta Noć muzeja održana je u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini u 230 muzeja i galerija, obrazovnih ustanova, arhiva i knjižnica.

Ovogodišnja tema bila je Muzeji - inovacije i digitalna budućnost.

Akademska slikarica Nada Žiljak nastupila je u Galeriji u Svetom Ivanu Zelini sa inovacijom Infrared slikarstvom. Nada Žiljak stvara u vrlo složenoj tehnici tako da gledatelj može vidjeti istodobno dvije slike. Jednu bez kamere i drugu na istom platnu uz pomoć posebne kamere. Danas se u svijetu tom tehnikom služe samo Nada Žiljak i restauratorica dr. Diana Nazor.

Nada Žiljak istražuje odnose bojila i njihove mogućnosti manipulacije stvaranja novog, do sad nepoznatog, neistraženog i nikad prije stvorenog IR slikarstva. Stvoriti tako nešto, krenuti u istraživanja bojila i njihovih odaziva na vidljivo i nevidljivo svjetlo, ući u to uzbudljivo polje nevidljivog i podrediti ga sebi i svom stvaralaštvu, dati mu smisao i estetiku, to je temeljna misija Nade Žiljak.

I u najnovijem Infrared slikarstvu Nada Žiljak je istražila mogućnost raznih tehnika u akvarelu, keramici, na papiru i na platnu. Nada Žiljak trajno vodi svoje gledateljstvo na put mašte, na intelektualni užitak gledanja i doživljaja kolorizma i razigranih motiva, te IR slikarstvom nadograđuje tu svoju trajnu nakanu; da ugodi oku, te da potakne intelektualnu znatiželju za skrivenim sadržajima svojih (dvo)slika.

Izložba Infrared slika Nade Žiljak može se pogledati do 10. ožujka, radno vrijeme Galerije u Svetom Ivanu Zelini je radnim danom od 17 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati.

Prijavite se na naš Newsletter