HEP

Druga gimnazija Varaždin kontinuirano unapređuje svoj obrazovni rad

Typography

Potpisani ugovori s Ženskim rukometnim klubom Koka i Nogometnim klubom Varaždin projekti su za budućnost

Druga gimnazija ima 98 sportaša u sportskim razredima, ali za sport su zainteresirani i mnogi učenici drugih usmjerenja, koji su osim za već tradicionalno najpopularnije sportove - nogomet i rukomet uključeni su i u dvadesetak drugih ekipnih i pojedinačnih sportova

Radi unapređenja školskog sporta i kvalitetnijeg programa edukacije učenika svojih sportskih usmjerenja Druga gimnazija Varaždin uspostavila je ovih dana suradnju s Ženskim rukometnim klubom Koka i Nogometnim klubom Varaždin. Ugovore o suradnji, potpisala je u ime Druge gimnazije Zdravka Grđan, ravnateljica škole, a u ime dvaju klubova Damir Premužić, izvršni direktor ŽRK Koka i Stjepan Cvek, predsjednik NK Varaždin. Druga gimnazija ima 98 sportaša u sportskim razredima, ali za sport su zainteresirani i mnogi učenici drugih usmjerenja. Njihovi su učenici osim u Varaždinu već tradicionalno najpopularnije sportove - nogomet i rukomet, uključeni su i u dvadesetak drugih ekipnih i pojedinačnih sportova.

Svrha potpisanih ugovora je spoj profesionalnog (amaterskog) i školskog sporta, s ciljem unapređenja školskog sporta kroz suradnju profesionalaca i onih koji u tom području rade s školskom populacijom s tendencijom postizanja obrazovnih odgojnih i funkcionalnih ciljeva učenika sportaša ali i ne samo sportaša, objasnila je razloge uspostavljanja suradnje ravnateljica Grđan. To povezivanje trebalo bi pridonijeti uključenje većeg broja učenika sportaša, ali i ostalih učenika da se što aktivnije uključe u školski sport. Zahvaljujući takvom opredjeljenju i sportskom usmjerenju Druga gimnazija Varaždin kao jedina sportska gimnazija u ovoj regiji sve je zanimljivija učenicima ne samo Varaždinske već i Međimurske, Koprivničko križevačke i Krapinsko-zagorske županije.

Prema riječima ravnateljice Grđan, škola posebnu pozornost pridaje sportskim aktivnostima učenika, a od prošle školske godine ostvarena je i suradnja s Plesnim klubom Varaždin pa su učenici mogli učiti latinoameričke i standardne plesove u sportskoj dvorani škole. I taj se projekt planira nastaviti na dalje. S ugovorima pak potpisanim s Ženskim rukometnim klubom „Koka“ u školskoj godini 2016/17. kako napominje ravnateljica poradit će se na jačem poticanju ženskog sporta, dok pojačanje u muškom sportu dolazi s kontinuiranom suradnjom s Nogometnim klubom Varaždin. Suradnja je to na tragu postignutih vrhunskih rezultata u natjecanjima jer su upravo zahvaljujući dosadašnjoj povremenoj suradnji s tim klubom učenici Druge gimnazije postigli i jedan uistinu neočekivan uspjeh - četvrto mjesto u Europi na Europskom školskom nogometnom prvenstvu pod okriljem UEFFA-e u Francuskoj 2016., pa će im stalna suradnja, očekuje se još više pomoći u njihovim budućim uspjesima i projektima.

- Druga gimnazija napravila je veliki iskorak što se tiče nogometa jer smo predstavljali Hrvatsku na prvom Europskom školskom natjecanju u Francuskoj, u organizaciji UEFA-e u velikom nogometu i osvojili četvrto mjesto. To ne bi bilo moguće da nije bilo učenika koji treniraju po različitim klubovima, a jako puno ih igra u Nogometnom klubu Varaždin. S nama je u Francuskoj bio i trener Goran Labaš te smo uvidjeli smo da zajedničkim snagama možemo i puno više. Konkurencija je bila iznimno jaka, jer sudjelovale su školske ekipe iz 22 države Europe te Indija i Brazil i pobijediti u takvoj konkurenciji je nevjerojatan uspjeh. Bilo je to za nas izvan očekivanja. Pokazalo se i da možemo puno više uz neki sustavniji rad jer naši učenici treniraju u različitim sportskim klubovima, a zamislite da su bili u istom klubu i da su pod paskom jednog trenera, rezultat bi zasigurno bio još bolji.

Zato smo zaključili da nam je potrebna još kvalitetnija podrška klubova te smo dogovorili dugoročniju suradnju. Gospoda Cvek i Premužić odnosno njihovi klupski stručnjaci podržat će nas u našoj prvoj Međunarodnoj sportsko-obrazovnoj konferenciji koja se održava u kolovozu, a kad nam dođu učenici iz stranih zemalja i naši učenici primiti će nas na stadionu NK Varaždin. Treba napomenuti i da u školskom sportu nema natjecanja za veliki nogomet i ono što mi radimo je izvan standarda ali mi to radimo uz podršku Ministarstva obrazovanja i sporta. - Kazala je ravnateljica Grđan, a uz to i posebno obrazložila zašto se potpisuje ugovor s RK Koka Varaždin.

- U populariziranju ženskog rukometa pomoći će nam gospodin Premužić zajedno s trenerima ŽRK Koka, a tu je i Alen Meljnjak, naš profesor koji je, osim što predaje tjelesnu i zdravstvenu kulturu na Drugoj gimnaziji Varaždin i profesionalni rukometaš i trener. Tu vidim velike potencijale za koje smatram da trebaju biti iskorišteni. Primarni cilj nam je da se uključi što veći broj učenica sportskog ali i drugih usmjerenja - objasnila je ravnateljica Grđan.

S tom suradnjom, kako je rečeno, planira se zajednička organizacija različitih manifestacija, predavanja, seminara, radionica, a na tragu toga u kolovozu će se održati i prva Međunarodna sportska obrazovna konferencija gdje će im gosti biti učenici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, a pozvane su i Crna Gora i Slovenija. Za tu konferenciju škola ima i podršku roditelja jer su natjecatelji iz inozemstva smješteni u obiteljima učenika.

Klubovima to znači pojačanje i pomlađivanje

Damir Premužić: – Potičemo zanimanje za ženski sport

- Moramo biti zahvalni na početku suradnje između RK Koka i Druge gimnazije jer je ženski rukomet uz nogomet jedan od tradicionalnih sportova grada Varaždina. U posljednjih nekoliko godina od kako Druga gimnazija ima svoj sportski razred i u šest selekcija RK Koka mnoge su igračice koje su i učenice Druge gimnazije. Uz takvo veće proširenje baze potencijalnih budućih igračica želimo pomoći i Klubu i Gimnaziji te da se naše igračice, a njihove učenice što više uključe u taj vrhunski ženski sport. Njihove učenice koje su naše igračice treniraju kod nas svaki dan i sudjeluju u natjecanjima.

S potpisivanjem ugovora o suradnji mi ćemo dobiti širu bazu, a Gimnazija bi trebala uz stručni rad naših trenera i u suradnji s profesorima TZK Druge gimnazije dobiti kvalitetniju nastavu i učenike koji će biti uspješni sudionici svih školskih natjecanja srednjih škola pa stoga smatram da je to početak jedne win-win (pobjednik-pobjednik) kombinacije. želimo postići da imamo što više igrača ali i da što više učenika animiramo da se bave sportom ne samo kroz klubove nego i kroz sam školski sport. Vjerujemo da je bitno potaknuti mlade ljude da u sportu pronađu svoju zdravu zanimaciju da se što više kreći i što manje borave zatvorenom prostoru.

Stjepan Cvek: - Nastavak dobre tradicije

- Pozdravljam ovu inicijativu ravnateljice Grđan i druge Gimnazije Varaždin. ona će u svakom slučaju donijeti mnogo nogometu, a to mogu i potvrditi jer smo bili sudionici jedne takve priče prije dvadesetak godina, kad smo s bivšim direktorom škole gospodinom Posavcem napravili jedan sportski ekonomski razred. Vrlo brzo pokazala se potreba za još jednim pa smo imali dva sportska razreda i vrlo brzo su polučeni rezultati. U ono vrijeme bili su to vrlo uspješni kadeti i juniori.

Prijavite se na naš Newsletter