HEP

Izložba posvećena arhitektu Vladi Petričeviću u Hrvatskom muzeju arhitekture

Typography

Izložba "Arhitektura malog mjerila", kojom se obilježava 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića, otvara se u utorak u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU.

Petričevićev opus predstavljenu prostoru u kojem je djelovala Majstorska radionica Drage Galića, kod kojega je 1968. stekao diplomu, predstavlja i "istinski hommage jednom vremenu, ali i autorovoj posvećenosti struci kao pozivu, izazovu i cjeloživotnom predanju".

Iva Ceraj, autorica koncepcije i postava izložbe, ističe kako se izložbom predstavlja "jubilarnih 50 godina predanog stvaralaštva i kreacije ovog zagrebačkog arhitekta, čiji opus bilježi senzibilitet i trajan interes za područje oblikovanja interijera i njegove opreme".

"Nagrađenim projektima namještaja koji sedamdesetih godina nastaje u ozračju Centra za industrijsko oblikovanje, žarišnom mjestu formacije modernog dizajna u nas, nadovezuje se niz realizacija arhitekture i obnova povijesnih objekata u perivoju Maksimir koje svjedoče pažnju brižljivo usmjerenu na graditeljsku baštinu kao trajno izvorište inspiracije", zapisala je u katalogu.

Ocijenila je kako je Petričević tijekom plodnog publicističkog rada ostao podjednako vjeran i pisanoj riječi, a kao vrstan komunikator oboje dosjetljivo spojio u izričaju karikature, "referirajući se na duh razdoblja iz kojeg izrasta i kojemu pripada".

"Tom kreativnom rasponu valja pridružiti i pohvalu ruci, iskazanu u spontanim crtežima nastalih za ljetnih stanki i, dakako, Yashicu - fotoaparat od kojeg se ne razdvaja od studentskih dana", dodala je.

Po riječima akademika Andrije Mutnjakovića, voditelja Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, Petričević je satkao svoju životnu priču od malog mjerila, doprinoseći "sitnicama malog mjerila hrvatskoj arhitektonici više od mamutice".

U sklopu izložbe, koja se može razgledati do 15. studenog predstavit će se katalog i održati razgovor s autorom, uz glazbeni nastup pjesnika i kantautora Antuna Šuljića.

Njome Hrvatski muzej arhitekture HAZU nastavlja s predstavljanjem arhitekata koji su svojim opusom i strukovnim djelovanjem značajno doprinijeli inicijalnom razdoblju utemeljenja modernog dizajna u Hrvatskoj kao nove struke i profesije u nas.

Prijavite se na naš Newsletter