Bijela boja zidova – uvijek praktična ili već viđeni trend?

Mnogi smatraju da je bijela boja zidova zauvijek praktično rješenje pri uređenju interijera. S njim nema greške kada je u pitanju oplemenjivanje prostora i postizanje vizualnog svjetla.

Osim toga, bijela boja zidova pruža najveću mogućnost kombiniranja uz apsolutno sve i svašta.

Različiti dezeni, suveniri i ostali ukrasni predmeti najbolje dolaze do izražaja ako se nametnu kao kontrast bijeloj boji.

Najbolja je pozadina za vaše omiljene slike na zidu, stolariju, cvijeće i savršena pozadina za umjetničke duše koje žele ostaviti osobni pečat u domu.

No, osim višestrukih prednosti, ponekad se čini da je bijela boja zidova već viđen i dosadan trend. Monotonija, hladan prostor, brzo prljanje zidova – to je najčešći dojam onih koji vole da jarke boje zablistaju u njihovom domu. A koje je vaše mišljenje?

Ako planirate preurediti svoj dom i imate dilemu – bijeli zidovi: da/neu nastavku teksta otkrivamo sve prednosti i nedostatke, ideje i korisne savjete.

Bijela boja zidova prednosti 

Ako se vodimo činjenicom da je dom mjesto koje mora goditi srcu i duši, tj. da biste u njoj osjetili pozitivnu atmosferu, osjećaj živosti, topline i sigurnosti, za postizanje takvog efekta dostupni su bijeli zidovi.

Što možete promijeniti farbanjem kuće u bijeu boju?

Osvjetljenje i oplemenjivanje doma

Bijela boja savršeno reflektira svjetlost pa je odlična za prostorije koje inače nemaju dovoljno svjetla. Osobito je važno da dnevna i spavaća soba budu dobro osvijetljene jer tu provodimo najviše vremena.

Kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajući, najveću ulogu igraju detalji, stoga treba birati efektne, upečatljive boje i uzorke.

Naglasak uvijek može biti na raznobojnim jastucima, tabureima i tepisima koji stvaraju pravi kontrast u dodiru s bijelim zidnim površinama.

Vizualno povećanje površina – ponekad i vrlo mala soba može izgledati veća i udobnija, a s bijelom bojom zidova možete se igrati i eksperimentirati koliko god želite.

Želite li sobu vizualno povećati, pripazite koje tonove i na koji način kombinirate s bijelom. Uz ovu boju najbolje se, primjerice, kombiniraju bež ili prljavo bijele nijanse, a u spavaćim sobama dobrodošla je i boja lavande ili neka od pastelnih nijansi.

Vizualna širina se postiže bojanjem dva zida u bijelo, a dva zida u jednu od navedenih boja, dok će soba izgledati duže ako se bijela boja nalazi samo na stropu, a bež ili neka druga nijansa na ostala četiri zida.

Bijela boja zidova
Bijela boja zidova prednosti 

Dojam besprijekorne higijene

Možete pretpostaviti da su kupaonica i kuhinja dvije glavne prostorije u domu u kojima je higijena imperativ.

I možemo slobodno reći da ništa ne ostavlja dojam da je sve ostakljeno čistoćom kao bijele površine u njima. Kako postići ovaj učinak?

Bijele zidove možete savršeno kombinirati s bijelom tehnikom ili kuhinjskim aparatima, a kako izgled ne bi izgledao kao ljekarna, evo jednostavnog savjeta.

Uvijek pun pogodak i nepogrešiv izbor može biti mramorne pločice za kuhinju koji u prostor unose visoku razinu elegancije i profinjenosti.

Ako je zidna površina bijela, koju god nijansu mramora odabrali, nećete pogriješiti jer je to boja koja vam daje najviše mogućnosti za kombiniranje i eksperimentiranje.

I tu će sitnice biti presudne, pa se fokusirajte na detalje kao što su: police, košare za voće i povrće, ukrasne zdjele, cvijeće…

bijela boja zidova

Isticanje detalja

Bogata dekoracija i razni detalji nigdje nisu toliko važni kao u sobama obojenim u bijelo. Ova boja ima moć istaknuti apsolutno sve što je u prvom planu – od namještaja svedenih oblika i neutralnih boja, razne stolarije, prirodnih elemenata, pa sve do malih suvenira i suptilnih nevidljivih detalja.

Bijeli zidovi mogu se savršeno uklopiti u sve stilove interijera, a poseban efekt daju minimalističkom, skandinavskom, industrijskom, nautičkom.

U vezi s isticanjem detalja treba voditi računa o bojama i uzorcima tepiha, a posebno ih pronaći odgovarajuće zavjesebudući da izravno ostavljaju dojam u odnosu na zidove.

Bijela boja zidova
Bijela boja zidova savršena je za moderni dizajn stana.

Nedostaci bojanja zidova u bijelo

Već viđeni, dosadni i suvišni trend? Dojam da ste u ljekarni ili zubnoj ordinaciji? Imate osjećaj da je prostor hladan i monoton?

Istina, sve to mogu biti nedostaci bojanja zidova u bijelo. Ako se kombinaciji s drugim predmetima i bojama, kao i adekvatnoj dekoraciji ne pridaje dovoljno pažnje, bijele zidne površine su loš izbor.

Međutim, ono zbog čega većina ljudi misli da je bojanje u bijelo loša odluka je to što se zidovi prljaju mnogo brže od ostalih boja.

U domovima s malom djecom i kućnim ljubimcima bijeli zidovi nisu baš dobra ideja jer mrlje nastaju i pri najmanjoj nepažnji.

Također, ova boja nije rješenje u prostorijama u kojima se inače puši ili su skloni pušenju pojaviti se plijesan i vlage.

Preporuka

Zarada novca na 7 načina od online poslova do zanata

Postoji mnogo načina da se ostvari zarada novca. Od pokretanja vlastitog biznisa, investiranja novca, kao i mogućnosti dodatnog posla...

Sibirski haski

Sibirski haski je postao prvak u kategoriji pasa za zapregu. Kada je krajem 19. stoljeća na aljaskom poluotoku Suad,...

Kako organizirati nezaboravan rođendan za dijete?

Želite organizirati nezaboravan rođendan za dijete? Ne brinite jer ste na pravom mjestu. Bez obzira koji je rođendan -...

Kako napraviti kruh bez kvasca?

U našoj kulturi kruh je obavezan dio gotovo svakog obroka. Možemo ga preskočiti s tjesteninom. Iako, nerijetko se...

Zaštititi psa od buha i krpelja: što i kako?

Pitate li se trebam li zaštititi psa od buha i krpelja? Ne brinite se jer ste na pravom...

Dijagnoza bolesti srca – koje pretrage liječnik može preporučiti

Dijagnoza bolesti srca se može utvrditi na više načina. Kako bi dijagnosticirali bolesti srca, liječnici koriste različite metode. Razgovor...

Doživite more u vlastitom gradu

Doživite more - Evo nekoliko savjeta kako   Doživite more u vlastitom gradu - Činjenica da ove godine nećete moći...

Kolagen – sve što trebate znati o ovom proteinu

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. Od 25 do 35% svih bjelančevina u tijelu, to je upravo...