Saznajte sažetak knjige „Četiri svrhe života“ i saznajte stvari za koje do sada sigurno niste znali.

U knjizi „Četiri svrhe života“ opisana je bit pronalaženja smisla i usmjerenja sebe u svijetu koji se neprestano mijenja. Kako se tempo života ubrzava u svijetu promjena, nije lako održati ravnotežu i osjećaj za smjer.

Ipak, pokušavamo to učiniti, jer osjećaj smjera, prema smislenom cilju, može biti bolji dio sreće. U ovoj potrazi, putovanje doista može biti važnije od odredišta — ali bez odredišta nema putovanja; možemo samo lutati…

Kad je moja potraga završila i počela praksa, shvatila sam što nam je svima potrebno, čak i više od osjećaja sreće. Upravo je svrha – smisleni cilj ili misija koja nas povezuje s drugim ljudskim bićima.

Pisac kaže da je ovu knjigu napisao za sve koji traže dublji uvid u sebe i svoj život, ali posebno za one koji su na raskrižju, pred izazovom ili promjenom, kada uobičajene stvari u životu više ne vrijede. Pridružite se sada dok istražujemo četiri ključne svrhe koje daju smisao i smjer u svijetu koji se mijenja.

“Ne natječi se s drugima, nitko ne može odigrati tvoju ulogu bolje od tebe… Natječi se sam sa sobom…”

Ali zašto četiri svrhe? Neki bi mogli tvrditi da je naša jedina svrha naučiti voljeti – da kakvo god pitanje bilo, ljubav je odgovor – ili da je duhovno buđenje ili predavanje Bogu naš krajnji cilj. Drugi ističu da je naša primarna biološka svrha obitelj — vezati se za partnera, rađati djecu i brinuti se za djecu. Treći pak mogu predložiti tri ili pet ili više svrha, ili čak sugerirati da ima onoliko svrha koliko ima ljudi. No baš kao što sve dane u godini dijelimo na četiri godišnja doba, a točke kompasa na četiri osnovna smjera, razvrstavanje našeg životnog iskustva u četiri osnovne svrhe pomaže nam stvoriti osjećaj strukture unutar ukupnosti našeg životnog iskustva.

Ove četiri svrhe također nas pripremaju za konačno buđenje koje sve velike duhovne tradicije obećavaju i na koje ukazuju.

Evo naše 4:
1. Učenje životnih lekcija,
2. Pronalaženje svoje karijere i poziva,
3. Otkrijte svoj životni put i
4. Biti prisutan u trenutku.

Prije nekoliko godina, jedan je pisac primio pismo u kojem je izražena dilema koju mnogi dijele: Otkad sam pročitao vašu prvu knjigu, moje zanimanje za duhovnu praksu raste, ali kako pronaći vremena kad imam ženu i troje djece i puno radno vrijeme posao?

Napisao sam pismo kako bih podsjetio pisca da su njegova žena, djeca i posao njegove najvažnije duhovne prakse — jer prava praksa nije odvojena od svakodnevnog života, već je sama bit. A neki, poput mene, tek počinju pogađati moćnu religiju običnog života, duhovnost svježe opranih podova i naslaganog posuđa i odjeće na kocki. Svakodnevni život i putovanje koje ono predstavlja ostat će vaš glavni učitelj.

Ako je svijet jedna velika škola, koje predmete trebamo položiti da bismo diplomirali? Prije nekoliko godina došao mi je odgovor u obliku dvanaest temeljnih predmeta — specifičnog kurikuluma skrivenog unutar (ili iza) aktivnosti svakodnevnog života. Ti predmeti uključuju samopoštovanje, disciplinu, blagostanje, novac, um, intuiciju, emocije, hrabrost, samospoznaju, seksualnost, ljubav i služenje, koje navodim u katalogu “Obavezni tečajevi”.

U ovom savršeno osmišljenom, potpuno integriranom kurikulumu svi predmeti su jednako važni i svi su obvezni. Možda ćemo jednog dana biti testirani na zdravlje ili novac, a sljedeći ćemo naići na brzi kviz o hrabrosti. Nema ocjena, samo prolaz ili pad.

Prolaz označava napredak; neuspjeh pruža priliku za učenje i bolji sljedeći put. Dakle, nema trajnog neuspjeha, samo je potrebno ponoviti tečaj i nastaviti s tim smjerom učenja. Zapamtite da duhovni život počinje na zemlji, a ne u zraku – čak i olimpijci počinju s osnovama. Kako se vaše vještine budu poboljšavale u svakom od ovih područja, počet ćete doživljavati pravo značenje uspjeha u obliku viših stanja jasnoće, energije i akcije.

Odlučite odlučiti – i kada djelujete, činite to svom snagom svog bića. Naučiti nešto o sebi iz drugog pokušaja je oblik samozlostavljanja. Kao što je jedan zen majstor podsjetio svoje učenike: “Kad sjedite, sjedite; kad stojiš, stoj — samo se ne klackaj između njih dvoje!

Ostanite predani kursu koji ste odabrali osim ako vam se ne daju novi i uvjerljivi razlozi da promijenite kurs. Ako ste se odlučili prijeći brzi planinski potok, samo da biste u trećem pokušaju shvatili da je struja prebrza i preduboka za siguran prijelaz, promjena plana može biti ne samo prikladna nego i mudra. Isto vrijedi i veći dio vašeg života. – (Četiri svrhe života)

Ako ostajete u nasilnoj vezi ili se kažnjavate poslom, možda je vrijeme da promislite i ponovno se posvetite u smjeru koji više afirmira život, uzimajući u obzir vaše granice, prava i vrijednosti. Postoji razlika između predanosti i mazohizma. – (Četiri svrhe života)

Četiri svrhe života

Međutim, za većinu odluka koje donosimo, čak i kada se pojave sumnje i poteškoće, predanost znači kretanje naprijed, ustrajanje kroz izazove i zadržavanje vjere u sebe i svoj smjer djelovanja. – (Četiri svrhe života)

Vjera je hrabrost da živimo kao da je sve što se događa i svaki izbor koji napravimo za naše najviše dobro i učenje. Vjera se također hrani vašim razumijevanjem da svaka odluka na kraju vodi do mudrosti. – (Četiri svrhe života)

Bbudi strpljiv, nikad ne skidaj pogled s glavnog cilja…Zzavršit ćeš utrku…

Postoje priče o čovjeku koji je sam sebe uvjerio da nema svrhe, jer još nije shvatio veću misiju svog života. Ali nije primijetio ono što je možda najvažnija svrha od svih – ona koja se pojavljuje pred svakim od nas, trenutak po trenutak. Takvi su trenuci građevni elementi koji čine temelj na kojem gradimo svoje živote. – (Četiri svrhe života)

Mnogi različiti mudraci, u različitim vremenima, u različitim kulturama, zagovarali su pozornost na ovaj novi trenutak. Jedan je profesor rekao: “Pokušavam živjeti svaki dan kao da je prvi koji sam proživio i posljednji koji ću proživjeti.” Zen mačevalac podsjetio je svoje učenike: “Budite sretni ovdje i sada ili nikada nećete biti.” A jedan od autora nekoliko knjiga ističe: “Moguće je živjeti sretno do kraja života samo trenutak po trenutak.” – (Četiri svrhe života)

Učimo životne lekcije (prva svrha), biramo svoju karijeru i poziv (druga svrha), te ispunjavamo svoj životni put i skriveni poziv (treća svrha) sve u ovom sadašnjem trenutku. Dobrodošli u četvrtu svrhu života. Stigli ste. Gdje god da idete i što god sat kaže, uvijek ste ovdje, upravo sada. – (Četiri svrhe života)

Jedne noći u teretani, nakon što me moj trener gledao kako letim s letvice, izvodim težak zračni manevar i slijećem, podigao sam šake u znak likovanja i proglasio da je vježbanje završeno. Skinuo sam majicu s kapuljačom i strpao je u torbu za teretanu i izašli smo iz teretane. – (Četiri svrhe života)

Dok smo hodali niz hodnik, rekao je: “Znaš, onaj tvoj posljednji potez bio je prilično traljav.” “O čemu ti to pričaš?” upitala sam. “Bilo je to najbolje slijetanje koje sam napravio u dugo vremena.” “Ne govorim o slijetanju”, odgovorio je. – Govorim o načinu na koji si skinuo trenirku i strpao je u torbu. – (Četiri svrhe života)

Shvatio sam da sam samo jedan trenutak, bavljenje gimnastikom, tretirao kao poseban – a drugi trenutak kao običan. Trener me još jednom podsjetio da nema običnih trenutaka. Ova spoznaja, ovaj izazov, nalazi se u samoj srži vašeg života i odredit će kvalitetu svakog vašeg trenutka: Možete li, hoćete li, konačno naučiti voljeti sadašnji trenutak? – (Četiri svrhe života)

Možete li razviti sposobnost da svakoj izvedbi posvetite istu pozornost koju možete posvetiti dragom prijatelju ili ljubavniku—ili barem igrici na mreži? Hoćeš li se probuditi uz neprocjenjivu vrijednost ili svaki trenutak koji prolazi dok klizi, poput zrnca pijeska, kroz pješčani sat tvog preostalog vremena? – (Četiri svrhe života)

PREPORUKA

BBI banka, USAID Turizam i Ministarstvo privrede KS zajednički rade na razvoju zdravstvenog turizma u BiH

U organizaciji projekta USAID Turizam, u saradnji s Bosna Bank International d.d. i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, u...

Kako odabrati najbolji odvijač? – Kako lako

Kada radite na raznim projektima, bilo da radite kućne majstore ili jednostavno obavljate kućne popravke, pravi izbor...

Akta.ba proslavila poslovno punoljetstvo najboljom društveno-odgovornom proslavom

Akta.ba, vodeći poslovni portal u Bosni i Hercegovini, proslavio je jučer 18. godina uspješnog rada. Za razliku od...

033.ba – Vaš izvor vijesti i informacija iz Sarajeva

U današnjem digitalnom dobu, internet je postao neizostavan izvor informacija i vijesti. U moru online portala, jedan od...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz poslovnog sektora Objavom javnog poziva za učešće u programu „Ženska...

Knjigovođa je neophodan za vaše poslovanje iz ovih 10 razloga

Ako mislite da su usluge knjigovođe nebitne i nepotrebne, razmislite još jednom i malo prokopajte zakone i...

Kako biti sretan, ispunjen i pozitivan

Sigurno se nekada zapitate kako biti sretan, ali često nemate nikakav odgovor na to pitanje. Sreća je cilj kojem...

Savjeti za razgovor za posao

Ovo su najbolji savjeti za razgovor za posao Jeste li prošli kroz taj osjećaj straha i nesigurnosti nakon što...