Dijagnoza bolesti srca – koje pretrage liječnik može preporučiti

Dijagnoza bolesti srca se može utvrditi na više načina.

Kako bi dijagnosticirali bolesti srca, liječnici koriste različite metode. Razgovor s kardiologom započinje razgovorom liječnika o vašem načinu života, eventualnim prethodnim bolestima i povijesti nasljednih bolesti. Nakon toga liječnik pacijentu mjeri krvni tlak.

Osim toga, kako bi liječnik mogao postaviti primarnu dijagnozu, potrebno je napraviti određene laboratorijske analize i EKG. Na temelju ovih rezultata pretraga liječnik će naručiti daljnje analize koje će pomoći u postavljanju dijagnoza bolesti srca. Neki od ovih testova nisu invazivni, pa ne uključuju unošenje određenih instrumenata u tijelo, dok drugi uključuju. Sada da vidimo što su najčešće korištene neinvazivne metode za dijagnostiku koronarnih bolesti.

Mjerenje krvnog tlaka

U uvodu smo spomenuli da svaki kardiološki pregled započinje razgovorom, analizom laboratorijskih nalaza, EKG-om i mjerenjem krvnog tlaka. Mjerenje krvnog tlaka je korak bez kojeg ne može proći pregled kod kardiologa. Na temelju ove vrlo jednostavne i iznimno važne dijagnostičke metode, liječnik će utvrditi ima li potrebe za daljnjim dijagnostičkim postupcima što može uključivati ​​npr. 24-satni holter krvnog tlaka.

dijagnoza bolesti srca
Dijagnoza bolesti srca

Laboratorijska analiza

Laboratorijske analize podrazumijevaju krvne pretrage, koje će pokazati jeste li u opasnosti od srčanih bolesti. Osim toga, tu su da pokažu kakvo je stanje ostalih organa koji mogu utjecati na kardiovaskularni sustav. Krv se uzima iz vene, a neke pretrage zahtijevaju da pacijent ne jede 12 sati, iako je to slučaj kod malog broja njih. Pretrage krvi koje se odnose na određivanje bolesti srca su:

  • Analiza lipida – kolesterol, LDL (također poznat kao loš kolesterol), HDL (također poznat kao dobar kolesterol), trigliceridi,
  • Lipoprotein (a) – posebna vrsta proteina koji sadrži lipide, a količina tog proteina u krvi uvjetovana je našom genetikom,
  • CRP – ovaj protein, koji proizvodi naša jetra, služi kao pokazatelj postoji li u tijelu kakva ozljeda ili infekcija. Upala igra ključnu ulogu u procesu ateroskleroze koja začepljuje arterije.
  • Homocistein – ovaj parametar služi za utvrđivanje postojanja povećanog rizika za razvoj ateroskleroze. Identificiran je kao faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i moždani udar. Dokazano je da homocistein može pomoći u stvaranju krvnih ugrušaka.

Krvni testovi koji se odnose na stanje drugih organa:

  • Krvna slika – crvena, bijela krvna zrnca i ostale analize,
  • Razine natrija i kalija – otkrivanje problema s elektrolitima,
  • Urea i kreatinin – daju informacije o radu bubrega,
  • TSH – provjera rada štitnjače,
  • ALT i AST – provjera funkcije jetre,
  • Provjera razine glukoze u krvi – analiza se radi kada se sumnja da pacijent ima povišenu razinu šećera u krvi.

Neinvazivni testovi

Elektrokardiogram – EKG

Ovo je jedna od najčešće korištenih metoda u praćenju rada srca, a tu je i EKG bilježi električne signale u srcu. Ova bezbolna metoda koristi se za brzo i učinkovito prepoznavanje srčanih problema. Tijekom EKG pregleda pacijent leži na leđima, dok uređaj snima otkucaje srca putem elektroda koje su s jedne strane pričvršćene na prsa pacijenta, a s druge spojene na uređaj. EKG pregled srca traje vrlo malo, svega 10-ak minuta. – (Dijagnoza bolesti srca)

Ehokardiografija – EHO srca

Još jedna neinvazivna, bezbolna i sigurna dijagnostička metoda kojom se prati rad srca i dio je redovnog godišnjeg kardiološkog pregleda. Heart ECHO koristi dvodimenzionalni, trodimenzionalni i Doppler ultrazvuk za proizvodnju slika srca u stvarnom vremenu. Uz pomoć ultrazvuka srca može se vidjeti njegov oblik, veličina, komore i pretklijetke, izgled zalistaka itd. Tijekom ultrazvučnog pregleda srca pacijent leži ili na leđima ili na lijevom boku oko 45 minuta, nakon čega mu liječnik objašnjava što je našao pregledom. – (Dijagnoza bolesti srca)

Stres ehokardiografija

Test opterećenja ili ehokardiografski test opterećenja je metoda koja se koristi za određivanje koliko dobro vaše srce i krvne žile rade pod stresom. To je napor koji srce osjeća kada se bavimo nekom tjelesnom aktivnošću, poput trčanja na traci za trčanje ili vožnje bicikla. To je upravo ono što pacijent radi tijekom ovog testa – trči na traci za trčanje ili vozi sobni bicikl dok je povezan žicama i elektrodama s uređajem. Istovremeno, liječnik prati broj otkucaja srca i krvni tlak. Kada puls dosegne svoj maksimum, tada se radi utvrđivanja ultrazvučne slike srca dobiva li srce dovoljno kisika tijekom tjelesne aktivnosti.

dijagnoza bolesti srca
Dijagnoza bolesti srca

Ultrazvuk karotida

Ova metoda se predlaže pacijentima kada je potrebno utvrditi postoji li opasnost od moždanog udara. Liječnik nježno prelazi ultrazvučnom sondom preko pacijentovog vrata i tako snima vratne arterije. Mjeri se tijekom pregleda protok krvi kroz karotidne arterije s obje strane vrata, kako bi se utvrdilo postoje li suženja. Tijekom ovog pregleda pacijent leži na leđima, a na vrat mu se stavi malo gela kako bi se sonda lakše kretala po vratu. Pregled traje između 15 i 30 minuta. – (Dijagnoza bolesti srca)

Ultrazvuk abdomena

Vaš liječnik također može preporučiti ultrazvuk abdomena za potvrdu da li postoji aneurizma abdominalne aorte. Ultrazvučna sonda će se postaviti na vaš abdomen i liječnik će je pomicati s jednog područja na drugo, stvarajući slike koje će se kasnije analizirati. Tijekom snimanja prati protok krvi kroz trbušnu aortu, kako bi se utvrdilo postoji li aneurizma. Prilikom ovog pregleda pacijent leži na leđima, a liječnik mu stavlja gel na trbuh, kako bi se izvršilo snimanje. Trajanje ovog pregleda je između 20 minuta i sat vremena. – (Dijagnoza bolesti srca)

Holter monitoring

Holter je mali prijenosni uređaj koji se nosi 24 ili 48 sati za praćenje otkucaja srca ili krvnog tlaka tijekom dnevnih aktivnosti. Holter omogućuje kontinuirano praćenje EKG-a tijekom dugog vremenskog razdoblja, u kojem pacijent obavlja svoje uobičajene dnevne poslove. Koristi se za dijagnosticiranje raznih promjena u normalnom radu srca, kao npr promjene ritma ili za točno bilježenje promjena razine krvnog tlaka. Želite li znati što sve možemo saznati uz pomoć holter monitoringa, svakako pročitajte naš blog na ovu temu. – (Dijagnoza bolesti srca)

Kako bi vaše srce svaki dan snažno kucalo i moglo podnijeti sve napore koje nosi svakodnevni stresni i naporni tempo života, važno je da bude zdravo. Brigu o zdravlju vašeg srca prepustite vrhunskim stručnjacima kardiološkog centra Puls, koji će uz pomoć suvremene dijagnostičke opreme brzo i jednostavno postaviti dijagnozu i predložiti plan liječenja. Budite odgovorni prema svom srcu i zakažite pregled na sajtu pulskardioloskicentar.rs.

Slušamo vaše srce i znamo svaki njegov otkucaj, jer smo posvećeni svakom pacijentu i njegovom zdravlju. – (Dijagnoza bolesti srca)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Pet odličnih portala za žene koje vrijedi pratiti

Donosimo vam pet odličnih portala za žene koji obiluju edukativnim, zanimljivim i zabavnim ženskim temama. Način na koji danas...

Lubenica i dinja – ljekovita svojstva

Ljeto je stiglo, a s njim i vruće vrijeme s vrlo visokim temperaturama. Jedno od rješenja za borbu...

Separacijska anksioznost kod pasa – što je to i kako je liječiti

Šta je separacijska anksioznost kod pasa? U slučaju da ste tek postali vlasnik psa, morate znati da vas čeka...

Šminkanje za početnike – 8 grešaka tijekom šminkanja

Šminka koristila desetljećima, postoje podaci koji govore da se osim u Egiptu šminka koristila i u staroj Grčkoj. Vodič...

Kako smanjiti apetit na zdrav način

Život u moderno doba ima brz ritam i jak apetit. Brzo jedemo i ne posvećujemo dovoljno vremena svom...

Srčani crv kod pasa – opasan parazit koji vreba kućne ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, već znate da mu je potrebna posebna (liječnička) pažnja. U slučaju da tek planirate...

Kako započeti dan da bude uspješan i sretan?

Saznajte kako započeti dan da bude uspješan i sretan uz 7 učinkovitih koraka za savršen početak dana. Kako započeti...

Biljni izvori Omega 3 masnih kiselina

Ovo su omega 3 masne kiseline i njihovi biljni izvori. Veza između omega-3 masnih kiselina i zdravlja prvi je...