back to top

Dijagnoza bolesti srca – koje pretrage liječnik može preporučiti

Dijagnoza bolesti srca se može utvrditi na više načina.

Kako bi dijagnosticirali bolesti srca, liječnici koriste različite metode. Razgovor s kardiologom započinje razgovorom liječnika o vašem načinu života, eventualnim prethodnim bolestima i povijesti nasljednih bolesti. Nakon toga liječnik pacijentu mjeri krvni tlak.

Osim toga, kako bi liječnik mogao postaviti primarnu dijagnozu, potrebno je napraviti određene laboratorijske analize i EKG. Na temelju ovih rezultata pretraga liječnik će naručiti daljnje analize koje će pomoći u postavljanju dijagnoza bolesti srca. Neki od ovih testova nisu invazivni, pa ne uključuju unošenje određenih instrumenata u tijelo, dok drugi uključuju. Sada da vidimo što su najčešće korištene neinvazivne metode za dijagnostiku koronarnih bolesti.

Mjerenje krvnog tlaka

U uvodu smo spomenuli da svaki kardiološki pregled započinje razgovorom, analizom laboratorijskih nalaza, EKG-om i mjerenjem krvnog tlaka. Mjerenje krvnog tlaka je korak bez kojeg ne može proći pregled kod kardiologa. Na temelju ove vrlo jednostavne i iznimno važne dijagnostičke metode, liječnik će utvrditi ima li potrebe za daljnjim dijagnostičkim postupcima što može uključivati ​​npr. 24-satni holter krvnog tlaka.

Dijagnoza bolesti srca
Dijagnoza bolesti srca

Laboratorijska analiza

Laboratorijske analize podrazumijevaju krvne pretrage, koje će pokazati jeste li u opasnosti od srčanih bolesti. Osim toga, tu su da pokažu kakvo je stanje ostalih organa koji mogu utjecati na kardiovaskularni sustav. Krv se uzima iz vene, a neke pretrage zahtijevaju da pacijent ne jede 12 sati, iako je to slučaj kod malog broja njih. Pretrage krvi koje se odnose na određivanje bolesti srca su:

  • Analiza lipida – kolesterol, LDL (također poznat kao loš kolesterol), HDL (također poznat kao dobar kolesterol), trigliceridi,
  • Lipoprotein (a) – posebna vrsta proteina koji sadrži lipide, a količina tog proteina u krvi uvjetovana je našom genetikom,
  • CRP – ovaj protein, koji proizvodi naša jetra, služi kao pokazatelj postoji li u tijelu kakva ozljeda ili infekcija. Upala igra ključnu ulogu u procesu ateroskleroze koja začepljuje arterije.
  • Homocistein – ovaj parametar služi za utvrđivanje postojanja povećanog rizika za razvoj ateroskleroze. Identificiran je kao faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i moždani udar. Dokazano je da homocistein može pomoći u stvaranju krvnih ugrušaka.

Krvni testovi koji se odnose na stanje drugih organa:

  • Krvna slika – crvena, bijela krvna zrnca i ostale analize,
  • Razine natrija i kalija – otkrivanje problema s elektrolitima,
  • Urea i kreatinin – daju informacije o radu bubrega,
  • TSH – provjera rada štitnjače,
  • ALT i AST – provjera funkcije jetre,
  • Provjera razine glukoze u krvi – analiza se radi kada se sumnja da pacijent ima povišenu razinu šećera u krvi.

Neinvazivni testovi

Elektrokardiogram – EKG

Ovo je jedna od najčešće korištenih metoda u praćenju rada srca, a tu je i EKG bilježi električne signale u srcu. Ova bezbolna metoda koristi se za brzo i učinkovito prepoznavanje srčanih problema. Tijekom EKG pregleda pacijent leži na leđima, dok uređaj snima otkucaje srca putem elektroda koje su s jedne strane pričvršćene na prsa pacijenta, a s druge spojene na uređaj. EKG pregled srca traje vrlo malo, svega 10-ak minuta. – (Dijagnoza bolesti srca)

Ehokardiografija – EHO srca

Još jedna neinvazivna, bezbolna i sigurna dijagnostička metoda kojom se prati rad srca i dio je redovnog godišnjeg kardiološkog pregleda. Heart ECHO koristi dvodimenzionalni, trodimenzionalni i Doppler ultrazvuk za proizvodnju slika srca u stvarnom vremenu. Uz pomoć ultrazvuka srca može se vidjeti njegov oblik, veličina, komore i pretklijetke, izgled zalistaka itd. Tijekom ultrazvučnog pregleda srca pacijent leži ili na leđima ili na lijevom boku oko 45 minuta, nakon čega mu liječnik objašnjava što je našao pregledom. – (Dijagnoza bolesti srca)

Stres ehokardiografija

Test opterećenja ili ehokardiografski test opterećenja je metoda koja se koristi za određivanje koliko dobro vaše srce i krvne žile rade pod stresom. To je napor koji srce osjeća kada se bavimo nekom tjelesnom aktivnošću, poput trčanja na traci za trčanje ili vožnje bicikla. To je upravo ono što pacijent radi tijekom ovog testa – trči na traci za trčanje ili vozi sobni bicikl dok je povezan žicama i elektrodama s uređajem. Istovremeno, liječnik prati broj otkucaja srca i krvni tlak. Kada puls dosegne svoj maksimum, tada se radi utvrđivanja ultrazvučne slike srca dobiva li srce dovoljno kisika tijekom tjelesne aktivnosti.

Dijagnoza bolesti srca
Dijagnoza bolesti srca

Ultrazvuk karotida

Ova metoda se predlaže pacijentima kada je potrebno utvrditi postoji li opasnost od moždanog udara. Liječnik nježno prelazi ultrazvučnom sondom preko pacijentovog vrata i tako snima vratne arterije. Mjeri se tijekom pregleda protok krvi kroz karotidne arterije s obje strane vrata, kako bi se utvrdilo postoje li suženja. Tijekom ovog pregleda pacijent leži na leđima, a na vrat mu se stavi malo gela kako bi se sonda lakše kretala po vratu. Pregled traje između 15 i 30 minuta. – (Dijagnoza bolesti srca)

Ultrazvuk abdomena

Vaš liječnik također može preporučiti ultrazvuk abdomena za potvrdu da li postoji aneurizma abdominalne aorte. Ultrazvučna sonda će se postaviti na vaš abdomen i liječnik će je pomicati s jednog područja na drugo, stvarajući slike koje će se kasnije analizirati. Tijekom snimanja prati protok krvi kroz trbušnu aortu, kako bi se utvrdilo postoji li aneurizma. Prilikom ovog pregleda pacijent leži na leđima, a liječnik mu stavlja gel na trbuh, kako bi se izvršilo snimanje. Trajanje ovog pregleda je između 20 minuta i sat vremena. – (Dijagnoza bolesti srca)

Holter monitoring

Holter je mali prijenosni uređaj koji se nosi 24 ili 48 sati za praćenje otkucaja srca ili krvnog tlaka tijekom dnevnih aktivnosti. Holter omogućuje kontinuirano praćenje EKG-a tijekom dugog vremenskog razdoblja, u kojem pacijent obavlja svoje uobičajene dnevne poslove. Koristi se za dijagnosticiranje raznih promjena u normalnom radu srca, kao npr promjene ritma ili za točno bilježenje promjena razine krvnog tlaka. Želite li znati što sve možemo saznati uz pomoć holter monitoringa, svakako pročitajte naš blog na ovu temu. – (Dijagnoza bolesti srca)

Kako bi vaše srce svaki dan snažno kucalo i moglo podnijeti sve napore koje nosi svakodnevni stresni i naporni tempo života, važno je da bude zdravo. Brigu o zdravlju vašeg srca prepustite vrhunskim stručnjacima kardiološkog centra Puls, koji će uz pomoć suvremene dijagnostičke opreme brzo i jednostavno postaviti dijagnozu i predložiti plan liječenja. Budite odgovorni prema svom srcu i zakažite pregled na sajtu pulskardioloskicentar.rs.

Slušamo vaše srce i znamo svaki njegov otkucaj, jer smo posvećeni svakom pacijentu i njegovom zdravlju. – (Dijagnoza bolesti srca)

PREPORUKA

Online Edukacija: Kreiranje i Prodaja E-tečajeva

Online Edukacija savjeti kako da kreirate i prodajete e - tečajeve Online edukacija je odličan online posao koji vam...

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu - uvod Virtualni Asistent: Što Točno Znači Biti VA? Virtualni asistenti...

Kako uz nekoliko korisnih savjeta održati mladolik izgled?

Kako godine prolaze, postajemo svjesniji činjenice da starimo i da se naš izgled mijenja. Često se...

Kako se pripremiti za odmor izvan sezone

One koji već žale za morem, razveselit će vijest da ne moraju čekati sljedeće ljeto kako bi ponovno...

Kako pobijediti depresiju u doba izolacije

Pitate se kako pobijediti depresiju u doba izolacije? Ne brinite se, na pravom ste mjestu! Čini li Vam se...

Kako lavovi formiraju grivu i zašto je neki imaju, a neki ne?

Lavovi nisu najjače kopnene životinje na svijetu, ali se mogu pohvaliti najjačom titulom koju neka životinja može nositi...

Kako lako dobiti plavu kosu kod kuće?

Jeste li umorni od svoje trenutne boje kose i tražite promjenu?Želite transformirati svoj izgled tako što ćete...

Prepoznati skoliozu kod odraslih – Kako lako

Skolioza je stanje koje uzrokuje abnormalnu zakrivljenost kralježnice. Iako se često razvija u djetinjstvu ili adolescenciji,...