Farbanje kuće – kako odabrati najboljeg izvođača

Najbolji savjeti koje trebate znati za farbanje kuće ili stana

Farbanje kuće ili stana mogu biti velika investicija kada je u pitanju adaptacija i uređenje stambenog prostora.

To se svakako odnosi i na uređenje interijera i eksterijera. Kako biste bili sigurni da ćete za ove poslove angažirati dobrog izvođača, potrebno je identificirati nekoliko stvari prije angažiranja određene tvrtke.

Proračun jedan je od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir prije odluke o opsegu radova, kao io raspoloživim potencijalnim izvođačima u regiji u kojoj se nalazi postojeći objekt.

Ovisno o proračunu, moći će se odlučiti o određenoj kvaliteti materijala, kao io pripremnim radovima koje je potrebno obaviti.

Preporuča se tražiti izvođače iz bliže okoline kako bi se uštedjela značajna financijska sredstva za prijevoz opreme i osoblja iz udaljenih mjesta/gradova.

Također, trebali biste tražiti izvođače koji imaju odgovarajuće tržišne cijene. Najskuplji izvođači nisu nužno i najbolji.

Koja je najbolja opcija za farbanje kuće?

Potražite tvrtku koja koristi standardne boje u srednjem cjenovnom rangu. Prije nego što odaberete tvrtku koja će izvoditi radove na Vašem objektu, preporučljivo je pogledati nekoliko ponuda jer tako možete usporediti cijene, ali i kvalitetu radova.

Također, nije loše formirati listu potencijalnih izvođača.

Koliko god klišejski zvučalo, ipak je bolje imati sve prednosti i nedostatke svake tvrtke na jednom mjestu kako biste donijeli optimalnu odluku.

Vrijedno je razmisliti o tome koji je najvažniji čimbenik koji želite uzeti u obzir pri odabiru izvođača. Je li to cijena? Ugled i ugled tvrtke? Blizina?

U praksi se pokazalo da jesu preporuke jedan od najboljih načina za odabir dobre tvrtke za farbanje.

Ako je netko od vaših prijatelja, poznanika, susjeda imao ličilačke radove, možete provjeriti koliko je kvalitetno izvedeno. Iz prve ruke možete saznati kakva su iskustva imali s tom tvrtkom.

Čitanje recenzija prethodnih klijenata također je dobar način za procjenu kvalitete tvrtke. Većinu vremena visoko ocijenjeni izvođači zapravo rade dobar posao i zadržavaju ugled i reputaciju koju su stekli godinama netaknutima.

farbanje kuce
Farbanje kuće savjeti

Iskustvo farbanja kuće 

Tvrtka koja je mnogo više vremena provela usavršavajući svoj zanat kroz godine rada, za razliku od apsolutnih početnika, moći će donijeti određenu razinu tehničkog znanja.

Osim toga, također će pružiti brojne preporuke o kojima se možete odlučiti. Više iskustva znači manje pogrešaka, a manje je vjerojatno da će pogreške koje se dogode biti nerješive.

Ukoliko se tijekom radova pojave određeni problemi, oni će se lakše otkloniti, jer će se vjerojatno raditi o problemima s kojima se iskusniji izvođač već susretao tijekom svog dugogodišnjeg rada.

Posljednjih nekoliko godina posvećuje se velika pozornost zaštita na radu, kao i korištenje adekvatne atestirane opreme koja zadovoljava određene standarde.

Stoga je potrebno provjeriti ima li potencijalni izvođač u svojoj tvrtki zaposlenih. Ako su direktno zaposleni u toj tvrtki, na uvid je potrebno dostaviti dokaz o osiguranju radnika.

Ukoliko je izvođač angažirao druge podizvođače, oni također trebaju imati svu potrebnu dokumentaciju.

Postavljajte prava pitanja

Nakon što ste izradili popis potencijalnih izvođača, vrijeme je za intervju sa svakim od njih. U današnje vrijeme komunikacija je puno lakša, pa sve potrebne informacije možete dobiti putem e-maila ili telefona.

Jedan od razloga zašto klijenti nisu zadovoljni svojim izvođačem je taj što nisu postavili prava pitanja prije angažiranja određene tvrtke.

Prilikom odlučivanja o izvođaču, evo nekoliko pitanja za farbanje kuće koja biste mogli postaviti:

1) Koliko dugo poslujete?

2) Možete li navesti barem tri nedavna klijenta?

3) Imate li aktualnu potvrdu o osiguranju radnika?

4) Posjedujete li vlastita vozila za prijevoz opreme i osoblja?

5) Posjedujete li skelu ili je morate iznajmiti?

6) Koji je najbolji materijal za vaše potencijalne radove?

7) Zapošljavate li kooperante ili imate dovoljno zaposlenih u vašoj tvrtki?

8) Je li moguće naručiti materijal preko vaše tvrtke i time uštedjeti određenu količinu novca?

9) Dajete li garanciju za svoj rad?

10) Koliko brzo možete završiti posao?

11) Da li je potrebno angažirati ljude za sređivanje prostora nakon završenih ličilačkih radova ili je to uključeno u cijenu?

farbanje kuce
Savjeti za farbanje kuće – Postavljajte prava pitanja

Cijena farbanja kuće

Cijena jedan je od glavnih čimbenika koji će utjecati na odabir pojedine tvrtke. Uvjerite se da je sve jasno prema dogovoru.

Budite oprezni u pregovorima s izvođačima kako ne biste zbog nekih nepredviđenih okolnosti ostavili prostora za dodatna plaćanja nakon završetka radova.

Potrebno je obratiti pozornost i na izravne i na neizravne troškove. Neizravni troškovi uglavnom se odnose na najam opreme ako je izvođač ne posjeduje.

To se najčešće odnosi na građevinske skele, kao što je ranije rečeno, kao i na dodatno angažiranje radne snage.

Mnogi klijenti zaborave se raspitati o tim troškovima i nakon početka radova budu neugodno iznenađeni kada ukupni troškovi premaše procijenjene. Izravni troškovi su, pak, troškovi odabira materijala, boja…

Općenito, ono što biste trebali tražiti u procjeni troškova je jasna definicija svih aktivnosti koje plaćate i koliko će vremena trebati da se posao završi.

Potrebno je paziti da ugovor sadrži sve ključne podatke o izvođaču: naziv, adresu, broj telefona, ured, kao i sve detalje sadržane u prethodno dogovorenom opsegu posla.

U ugovoru treba jasno navesti što je uključeno u rad, a što nije. Većina renomiranih tvrtki za farbanje također bi ih trebala imati pisano jamstvo ako dođe do oštećenja (ljuštenje, promjena boje zidova) prije nego što jamstvo predviđa.

U idealnom slučaju, polog od 15-20% plaća se izvođaču nakon što se dogovore svi detalji ugovora. Preporučljivo je ne plaćati velike iznose novca za predujam.

cijena farbanja kuće
Cijena farbanja kuće

Pripreme za farbanje kuće

Nakon što ste pronašli pravog izvođača, što je sljedeće?

To su pripreme za izvođenje radova. Budući da primarno plaćate ličioce, a ne premještanje namještaja, preporučujemo da učinite sljedeće:

  1. premjestiti namještaj- ovo je važno iz dva razloga. Prvi je što ćete uštedjeti vrijeme i smanjiti troškove, a s druge strane zaštitit ćete namještaj. Preporuča se pokriti namještaj celofanom ili folijom.
  2. Pazite da vaš slikar ne smeta namještaju – ako nemate dovoljno prostora, premjestite dio namještaja u drugu prostoriju dok radovi ne budu gotovi. Ako su i ostale prostorije pune stvari, pokušajte barem najveći dio smjestiti u sredinu prostorije kako bi se rad neometano odvijao. Uklanjanjem svih predmeta sa zidnih površina omogućit ćete ličiteljima da posao obave na najbolji način.
  3. Zaštitite utičnice i sklopke – Utičnice i sklopke su plastični i ako dođe do kontakta s bojom potrebno je dosta vremena da ih očistite i vratite u prvobitno stanje. Velike su šanse da ćete biti prisiljeni kupiti nove ako postojeći nisu pravilno zaštićeni.
  4. Dok se zidovi ne osuše, potrebno je zbrinuti kućne ljubimce (ako ih imate) – Preporuka je da svoje ljubimce ostavite na čuvanje dok traju ličilački radovi.
  5. Ako je moguće, svakako je dobra ideja osigurati prostor za soboslikarski alat – Oni će u svakom trenutku znati gdje su im alati i time će uštedjeti svoj novac i vrijeme.

Angažiranjem profesionalnog tima uštedjet ćete vrijeme i novac. Treba strpljivo sagledati sve faktore i polako donijeti odluku kome povjeriti uređenje svog životnog prostora.

Odredite odnos cijene, kvalitete i razmislite što vam je najvažnije. Na kraju, kako biste pomogli budućim klijentima, ne zaboravite ostaviti online recenziju za tvrtku koja je izvršila renoviranje vašeg doma.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Biljni izvori Omega 3 masnih kiselina

Ovo su omega 3 masne kiseline i njihovi biljni izvori. Veza između omega-3 masnih kiselina i zdravlja prvi je...

Izreke i citati o sreći

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o sreći. Ovo su najbolje izreke i...

Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka

Ovo su prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka. Živimo u vremenu kada se živi brzo i kada su rizici...

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje se koristi u narodnoj medicini još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo...

Čaj – zašto je važan za zdravlje?

Čaj kao podrška imunološkom sistemu Stoljećima se smatra jednim od najomiljenijih napitaka širom svijeta, a osim što je osvježavajući,...

Kako započeti dan da bude uspješan i sretan?

Saznajte kako započeti dan da bude uspješan i sretan uz 7 učinkovitih koraka za savršen početak dana. Kako započeti...

Bojana šampon: Kako spriječiti perut i opadanje kose

Pronaći nekoliko dlačica u češlju ili na jastuku nije nešto alarmantno i zabrinjavajuće. To je normalan i prirodan...

Kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu

Pitate se kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu, bez brige jer ste na pravom mjestu. Koliko nam je zdravlje važno,...