back to top

Feng Shui – organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije

Feng shui je drevna kineska praksa: tradicija koja traži sklad među stvarima, ravnotežu između pozitivnog i negativnog te kanaliziranje pozitivnosti u okolinu.

Feng Shui
Feng Shui znači “vjetar” i “voda”

Doslovno, feng shui znači “vjetar” i “voda”: ove dvije sile prirode neophodne su za život, a u namještaju postaju lakoća i dinamika. Kako biste uredili životni prostor i riješili se negativne energije, morate se pridržavati 9 važnih pravila.

Feng Shui i dijelovi doma

Isti katovi

Ući u kuću opremljenu feng shui stilom znači ući u svijet harmonije, ući u mjesto gdje vlada mir i ravnoteža. Tada ste stvarno daleko od kaotičnog vanjskog svijeta i živite u ugodnom i mirnom okruženju. Da biste imali osjećaj odvojenosti od izvana, potrebno je opremiti kuću na homogen način, tako da stvarate jedinstven i obavijajući zagrljaj. Počnite s podovima: odaberite istu vrstu podova za cijelu kuću. Očito je da će najbolja ideja biti drveni parket: on je živ, prirodan i otporan materijal.

Odaberite prave materijale

Prema tradiciji, u svemiru postoji pet sila, koje predstavljaju elementi: voda, vatra, zemlja, metal i drvo. Feng shui koristi ove elemente povezujući ih s pet različitih materijala.

Stakleni predmeti služe za predstavlja vodu. Baš kao što to čini voda, prozirnost i bistrina stakla omogućuje prolaz energije, stvarajući nezaustavljive tokove topline i svjetlosti. Na primjer, možete kupiti stoliće za kavu s prozirnom policom koji se postavljaju u dnevnu sobu.

Za razliku od vode, sila vatra nalazi svoju kombinaciju s plastikom. No, koristite ga štedljivo i pažljivo, možda na mjestima koja nisu previše vidljiva. Kako blokira snagu energije, Feng shui zapravo savjetuje da se ne koristi pretjerano. Na primjer, možete ga koristiti u kupaonici, gdje je neophodan za komponente zidnih elemenata, polica i drugih kupaonskih ormarića.

Feng Shui - organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije
Element od drveta bit će posvuda u vašem domu: od parketa do stolića, od okvira prozora do vrata

Snagu zemlje predstavljaju kamenje, keramika ili mramor i cigla. Na primjer, u kuhinji ćete ga koristiti kao mramornu policu. Ili, ako krećete od nule s opremanjem kuće, možete odabrati kamene zidove: oni osvjetljavaju prostorije i zadržavaju vitalnu energiju u kući.

Metali široko se koriste, posebno u kupaonici, s čeličnim premazima za sudopere ili ručke zidnih elemenata. Konačno, element od drveta bit će posvuda u vašem domu: od parketa do stolića, od okvira prozora do vrata.

Položaj spavaće sobe

Jer nas spaja sa sobom, mirnim snom i podsjeća nas na naše osobno blagostanje, Spavaća soba jedno je od najvažnijih okruženja za feng shui.Iz tog razloga spavaća soba mora biti soba najudaljenija od ulaza. Osim toga, glava kreveta mora biti usmjerena prema istoku, jer savršena energija za smirenost i spokoj teče prema istoku.

Uklonite ogledala

Minimizirajte prisutnost ogledala. Zapravo, radi se o elementima koji mogu ometati prirodni tijek energije. Ne ostavljajte ih na vidnom mjestu, osobito u spavaćoj sobi, jer mogu negativno utjecati na cjelokupni dekor i vaše raspoloženje. Prije nego ih objesite s unutarnje strane vrata ormara ili na zid u hodniku kuće.

Voda i vjetar – osnovni elementi feng shui tehnike

Voda i vjetar su suština feng shuija. Usklađenost ovih elemenata dovodi do protoka energije i stvaranja harmonije. Stoga položaj namještaja i uređaja u spavaćoj, kuhinji i dnevnoj sobi ne bi smio biti prepreka prolazu vjetra: neka zrak snažno struji kroz vaš dom. Stoga je poželjno bez pretjerano velikih ormara, previše glomaznih kauča ili ogromnih hladnjaka.

Voda se, s druge strane, može dovesti u kuću različitim rješenjima. Na primjer, u dnevnoj sobi napravimo mali zen vrt s kaskadnom fontanom na jednom zidu. Stalno tuširanje pratit će naše opuštanje. Ili tražimo slike s vodenim pejzažima, poput mora, rijeke ili prirodne oaze. Također je idealno nabaviti akvarij s ribicama.

Odaberite prave boje za svako okruženje

Za svako okruženje, feng shui preferira određene boje. Stoga, ako želite biti pedantniji i poštovati svaku značajku feng shuija, boja za svako okruženje mora biti drugačija.

Na primjer, možete koristiti žutu u kuhinji koji će u kombinaciji s drvetom istaknuti i kanalizirati pozitivnu i veselu energiju.

Feng Shui - organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije
Spavaća soba treba opuštajuće boje, poput zelene, bijele ili ružičaste, po mogućnosti boje slonovače

Onda hoće ulaz bi trebao biti obojen u svijetlozelenu ili starinsku ružičastu boju. Umjesto toga, dnevna soba koja je jedna od glavnih točaka kuće, bojat ćete u življe boje, poput crvene ili žute. Konačno, spavaća soba treba opuštajuće boje, poput zelene, bijele ili ružičaste, po mogućnosti boje slonovače.

Nemojte slagati previše namještaja uza zid

Jedan od temelja feng shuija je cirkulacija zraka. Budući da namještaj neizbježno ometa taj protok, ovaj problem možete riješiti tako da namještaj odmaknete od zida za nekoliko centimetara. Također, uzglavlje kreveta nikako ne smije biti naslonjeno na zid, već mora imati malo prostora.

Uvijek inspiriran protokom zraka i ravnotežom koju treba tražiti čak iu malim stvarima, namještaj predložen feng shui metodom mora biti vrlo uredan. To također znači biti čist i izbjegavati ostavljanje smeća po kući. Zapravo, napuštanje neurednog i kaotičnog okruženja remeti energiju, stvarajući u nama nelagodu i osjećaj nedostatnosti.

Koristite glatke, zaobljene linije za feng shui

Morate biti vrlo oprezni da nemojte koristiti namještaj koji ima oštre rubove ili značajke koje su pretvrde i stoga nisu baš dobrodošle.

Primjerice, sofa u dnevnoj sobi ne mora biti u obliku slova L, već možete kupiti dvije različite i postaviti ih pod kutom. Tako ćete za keramičke vaze u spavaćoj ili dnevnoj sobi preferirati zaobljene i zakrivljene linije. Također, pri odabiru lustera odlučite se za okrugli zlatni luster.

Dajte prednost prirodnom svjetlu

Kuća koja je inspirirana feng shuijem uvijek je vrlo svijetla, ali posebno sa sunčevom svjetlošću. Drugim riječima, morate biti sigurni da koristite svjetlo koje dolazi izvana: koristite velike prozore, s tankim okvirima koji nisu previše glomazni. Ako je moguće, ostavite otvorena vrata između jedne i druge sobe, tako da postoji obostrano svjetlo. Ili, mogli biste koristiti poluprozirna klizna staklena vrata.

Feng Shui - organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije
Umjetno svjetlo mora biti dobro postavljeno na strateškim točkama: na primjer, za kuhinjskim stolom bit će nezamjenjiv

S druge strane, umjetno svjetlo mora biti dobro postavljeno na strateškim točkama: na primjer, za kuhinjskim stolom bit će nezamjenjiv. Zatim, uz sofu za večeri provedene uz dobru knjigu. I u spavaćoj sobi, naravno, na noćnom ormariću za nježno osvijetljenu večer.

PREPORUKA

Separacijska anksioznost kod pasa – što je to i kako je liječiti

Šta je separacijska anksioznost kod pasa? U slučaju da ste tek postali vlasnik psa, morate znati da vas čeka...

Kako opremiti kućnu radionicu: majstorski alat koji morate imati

Želite opremiti svoj dom uz odgovarajući alat koji će vam biti od velike pomoći u nepredviđenim situacijama? Trebate kompletnu opremu...

Online serije sa prevodom besplatno

Gdje gledati online serije sa prevodom besplatno? Postoje mnogi servisi koje koriste oni kojima je teško odvojiti kune...

Automatizacija i Pasivni Prihod: Korišćenje Umjetne Inteligencije u Izgradnji Online Biznisa

Automatizacija i Pasivni Prihod - Uvod U današnjem digitalnom dobu, online biznisi imaju priliku da koriste automatizaciju i pasivni...

Kako se riješiti krpelja? Zaštitite svoje ljubimce

Krpelj je paukoliki nametnik koji obično obitava na vrhu visoke trave, gdje čeka "domaćina" za kojeg se veže...

Kako se prirodnim putem riješiti zatvora?

Kako se prirodnim putem riješiti zatvora – jedno je od čestih pitanja današnjice, budući da je to najčešći...

Pregled nefrologa – simptomi bolesti bubrega

Liječnik vas može uputiti nefrologu ako postoji osnovana sumnja na kvar bubrega. Nefrolog je specijalist iz područja nefrologije koji se...

Kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu

Pitate se kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu, bez brige jer ste na pravom mjestu. Koliko nam je zdravlje važno,...