Fotokatalitički ili HEPA filteri za pročišćavanje zraka?

- Advertisement -

Postoje različiti tipovi pročistača zraka, no ističu se dva modela – pročistač zraka uz pomoć fotokatalize i uređaj s HEPA filtrom za pročišćavanje zraka.

Toliko su moćni u svom radu da se kupci s pravom pitaju što je bolje: fotokatalitički ili HEPA filteri za pročišćavanje zraka?

Odmah ćemo vam reći da je teško dati konačan odgovor i da to više ovisi o tome što očekujete od svog pročistača zraka i želite li na njemu imati dodatne funkcije.

Pročitajte ovaj tekst i saznajte koje su sličnosti, a koje razlike između ova dva modela? Pitali smo stručnjake, korisnike i pročitana iskustva pa vam dajemo sve odgovore za konkretniju odluku o kupnji!

hepa filteri
Što je bolje: fotokatalitički ili HEPA filteri za pročišćavanje zraka?

Najbolji pročišćivač zraka – sličnosti između fotokatalitičkih i HEPA filtera

Kao što smo spomenuli, postoji mnogo sličnosti između ova dva najbolja pročišćivača zraka. One pročišćavaju čestice prašinu, perut, pelud, kemijske pare, aerosole, viruse i bakterije od kojih su mnoge veliki zagađivači.

Nestat će s oba sredstva za čišćenje pelud, alergeni, dlake, grinje i svi ostali “vjesnici” proljeća. To ćete primijetiti i kod kuće nema neugodnih mirisa, ustajalog zraka, plijesni i vlage.

Kada birate između fotokatalitičkih ili HEPA filtera za pročišćavanje zraka, znajte da su to najkvalitetniji modeli. čisti do 40 m2 što je također još jedna sličnost. Oba uređaja su mali, kompaktan mogu mogu se postaviti bilo gdje i sigurni su za biljke, životinje i ljude.

Treba naglasiti da slične cijene a ako pronađete uglednu tvrtku koja ih prodaje, dobit ćete atest, garanciju i plaćanje na rate tako da znate da ste kupili najbolji sterilizator zraka na tržištu.

  Kako poticati učenje kod djece
hepa filteri
Kao što smo spomenuli, postoji mnogo sličnosti između ova dva najbolja pročišćivača zraka

Koje su razlike između fotokatalitičkog pročistača i uređaja s HEPA filterima?

Najbolji fotokatalitički pročistač ima maksimalno dva stupnja filtracije, jedan za grubu filtraciju, a drugi za potpuno uništavanje svih nečistoća.

Dezinficira zrak UV filtracijom koja se nalazi unutar uređaja i ne šteti okolišu, ali zato otapa pokrov svih nečistoća pa se protiv njih bore na staničnoj razini.

HEPA filter je izvrstan način filtracije zraka i koristi se u mnogim uređajima kroz koje cirkulira zrak, no kada su u pitanju uređaji za pročišćavanje zraka, HEPA filtar je samo jedan od nekoliko stupnjeva filtracije (oni najbolji čak imaju 7 različitih filtera i opcija) i koji je dio uništavanja 99,9% nečistoća, baš kao i fotokataliza.

Dakle, iako imaju iste performanse, oba uređaja rade na drugačiji način i korisnici ih biraju u skladu s tim.

Njihovo funkcioniranje dovodi do druge razlike, razlike u broju filteragdje je šifra pročistači zraka s HEPA filtrom češće mijenjaju različite filtrei kod fotokatalitički rjeđe i samo jedan.

No, opet s druge strane, fotokatalitički pročišćivač zraka je automatski uređaj nema puno opcija i nema LED ekran, a vrhunski je uređaj sa HEPA filterom prati kvalitetu zraka, ima puno opcija, pametni sustav, brava za djecu…sve značajke koje su vrlo potrebne u mnogim situacijama i koristit će nekim kupcima.

Znamo, sada ste vjerojatno još više zbunjeni i vjerojatno je jako teško donijeti pravu odluku.

hepa filteri
Hepa Filteri prednosti

Koji pročistač zraka kupiti?

Očito je izbor jako težak. Bilo bi najbolje reći da zapravo nema greške u odabiru. No, hoćete li odabrati fotokatalitički ili HEPA filteri ovisi o tome koja vam je “bolna točka” na temelju koje birate svog favorita.

Za najbolji učinak trebali biste i gledati brzina pročišćavanja zraka i gdje treba biti montiran jer je položaj u domu vrlo važan za njegovu učinkovitost.

  Zubi i higijena - kako pravilno njegovati zube?

Svakako provjerite i to razina buke u radu, kako se čisti, koliko koštaju filtri te na temelju toga donijeti konačnu odluku o kupnji.

Kada instalirate pročišćivač zraka važno je da slijedi upute, uključiti ga nakon provjetravanja prostora, koristiti višestupanjsko filtriranje i pratiti učinke.

Ako je i lokacija pogodna da zrak dobro funkcionira oko pročistača, imat ćete cijeli stan ili poslovni prostor pročišćen i dezinficiran.

I prije Covida-19, a i nakon njega, govorit će se o zagađenom zraku koji je kod nas među najgorima u Europi i svijetu.

Iako je sezona grijanja iza nas, prijetnje iz zraka nisu nestale. Elektrane rade, pelud je u zraku, a automobila više nema. Ni sela nisu pošteđena smoga, prašine i neugodnih mirisa u zraku.

Jedini način da tome stanemo na put je kupnja pročistača zraka za zatvorene prostore koji će čistiti zrak koji udišemo, čak i kada smo u zatvorenom prostoru.

To što nečistoće ne vidimo ne znači da ih nema, one se vide kao posljedice i očituju se u pojavi raznih bolesti koje imaju zajednički uzrok – zagađen zrak.

Imate li pročišćivač zraka? Na kojem principu radi? Da ga kupujete, biste li odabrali fotokatalizator koji tretira sve nečistoće na isti način ili pročistač zraka s HEPA filterom koji ima zaseban filtar za svako onečišćenje?

Ostavite nam komentare nakon čitanja teksta, pomozite u rješavanju ove dileme zajedno s nama kupcima!

Preporuka

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Feng Shui – organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije

Feng shui je drevna kineska praksa: tradicija koja traži sklad među stvarima, ravnotežu između pozitivnog i negativnog te kanaliziranje...

Najljepše plaže na Jadranu koje morate posjetiti ovog ljeta – TOP 7

Ako ste ovog ljeta planirali odmor na moru, dok boravite u okolici, odabir pravog mjesta ključan je za...

Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka. Kako ukloniti...

Sibirski haski

Sibirski haski je postao prvak u kategoriji pasa za zapregu. Kada je krajem 19. stoljeća na aljaskom poluotoku Suad,...

Kako napraviti eterično ulje kod kuće?

Za one koji se ne boje DIY projekata, izrada vlastitih eteričnih ulja može biti izvrsna investicija za vaše...

Kako očistiti tepih – 6 najboljih savjeta!

Tepih je nešto što se ne kupuje svaki dan, a kada ga kupujemo uglavnom gledamo da bude što...

KUBA – što trebate znati prije putovanja

Kuba je oduvijek bila atraktivna destinacija. Stoga je svaka informacija o putovanju u ovu daleku zemlju važna za one...