Heljda je nešto što raste u gotovo svakom vrtu i njene mogućnosti u narodnoj medicini su velike, iako mnogi za nju ne znaju.
Smatra se da se ne koristi dovoljno. Heljda raste i na livadama i lako se prepoznaje.
Anglosaksonci su krkavinu smatrali jednom od 9 svetih biljaka i smatrali je čudotvornom za liječenje raznih bolesti. Postoje dvije vrste krkavine: muški trn i ženski trn.
Kada se govori o krkavini i njenoj ljekovitosti, misli se na bokvicu. Ženski trn cvate relativno niskim cvatovima, dok muški trn ima visoke stabljike na kojima se nalaze cvjetovi. Iako obje imaju ovalne listove, postoji značajna razlika.
Listovi muške krkavine su izduženi i tanji, dok su listovi ženske krkavine kraći i širi. Ljekoviti su listovi bilo da se beru i suše ili koriste svježi.
Listovi heljde okusom podsjećaju na špinat, iako su za razliku od špinata jače gorki. Sjemenke heljde ponekad se koriste i kao lijek, jer se smatraju dobrim prirodnim laksativom.
Heljda je bogata vitaminima
Heljda sadrži mnogo vitamina, uključujući vitamin C, A i K. Puna je kalcija i željeza pa je razumljivo da je heljda vrlo važna za jačanje imuniteta.
Budući da sadrži alantoin, tanine i iridoidne glikozide, smiruje iritacije i upale te štiti tijelo od štetnih mikroorganizama. Izvrstan je detoksifikator, jer pospješuje izbacivanje toksina iz tijela.
Bez obzira radi li se o muškoj ili ženskoj krkavini, obje imaju slična svojstva i gotovo isti kemijski sastav. Iako je u narodu uvriježeno mišljenje da je ženski trn učinkovitiji u liječenju kožnih bolesti, a muški za liječenje dišnih organa, oba su jednako učinkovita i široko se koriste u narodnoj medicini.
Heljda ima antibakterijska svojstva
Od krkavine se rade prirodni melemi, čajevi, sirupi i tinkture, ali nećete pogriješiti ako je koristite kao salatu.
Naravno, morate biti oprezni ako sami berete krkavinu na livadi, bez obzira na to što je lako prepoznatljiva.
S obzirom na to da krkavina ima antibakterijska i antimikrobna svojstva, vrlo je učinkovita, jer se bori protiv štetnih mikroorganizama i sprječava ih da uzrokuju razne bolesti.
Čak su i drevne tradicije koristile krkavinu kao univerzalni lijek, bilo da se radilo o ubodu komarca ili nekoj teškoj bolesti.
Heljda, osim što će smanjiti upalu, ublažit će i svrbež i peckanje, pa se može koristiti kao lijek nakon uboda komaraca. Zbog svoje učinkovitosti često se dodaje sirupima za imunitet.
Sirup protiv kašlja od heljde
Sirup od heljde odličan je lijek u borbi protiv kašlja. Djeluje tako da prvo osuši višak sekreta koji iritira kožu, a zatim potiče njegovo izbacivanje. Na taj način pluća se čiste i štite kako ne bi došlo do težih komplikacija.
Osim što je dobar za kašalj, ovaj sirup pomoći će i kod začepljenog nosa jer pročišćava dišne puteve i olakšava disanje.
I sirup i čaj od hajdučke trave odlično djeluju na sve upale dišnih puteva. Sirup od heljde možete pronaći u svakoj apoteci.
Čaj od heljde
Čaj od heljde ne koristi se samo za piće, već njime možete ispirati rane i posjekotine, jer djeluje kao prirodni antiseptik.
Ovaj fantastičan čaj zaustavlja krvarenje, pridonosi bržem zacjeljivanju rana i vrlo je učinkovit u uništavanju bakterija.
Ako imate problema s aftama, usta možete ispirati čajem od hajdučke trave. Rezultati će biti vidljivi uskoro.
Čaj od heljde vrlo je učinkovit za ublažavanje kašlja jer istovremeno otvara dišne puteve i ublažava grlobolju.
Osim što je fantastičan za dišne organe, čaj od krkavine vrlo je učinkovit u regeneraciji jetre i poboljšanju rada bubrega.
Preporučuje se i kod upala probavnog trakta, ali da bi poboljšanje bilo vidljivo, mora se konzumirati svakodnevno. Također, ako imate problema sa žgaravicama, šalica čaja od hajdučke trave uspješno će je otkloniti.
Gdje nabaviti čaj od hajdučke trave?
Čaj od hajdučke trave možete kupiti u svakoj trgovini zdrave hrane, biljnoj ljekarni, ali ga možete i sami napraviti.
Heljdin čaj se može pripremati i od svježih i od osušenih listova hajdučke trave. Imajte na umu da je čaj od svježih listova dosta gorak, ali je puno učinkovitiji jer su tu svi ljekoviti sastojci.
Za pripremu ovog čaja potrebna vam je šalica svježih listova krkavine i dvije šalice vode. Svježe listove krkavine preliti kipućom vodom, poklopiti i ostaviti da se čaj ohladi. Nakon toga čaj ocijedite i popijte. Ovaj čaj možete piti svakodnevno, čak i do 3 puta dnevno.
Heljda i med će vam izliječiti želudac
Ako imate problema s probavom ili vas boli želudac, krkavina u kombinaciji s medom je provjereni lijek. Kombinacija heljde i meda pokazala se vrlo učinkovitom u borbi protiv čira na želucu.
Heljda je poznata i po izbacivanju toksina iz organizma, a mnogi je preporučuju kao dodatak prehrani u borbi protiv kilograma.
Kako biste ubrzali proces mršavljenja, potrebno je popiti šalicu čaja od hajdučke trave sat vremena prije svakog obroka.
Heljda kao prva pomoć u liječenju kože
Heljda se smatra narodnim lijekom koji će brzo zacijeliti i umiriti bolesnu i ozlijeđenu kožu. S obzirom da njegovi sastojci djeluju antibakterijski i protuupalno, omogućuje prirodnu dezinfekciju rana, smirivanje prištića, upala i poticanje regeneracije kože.
Ako su u pitanju posjekotine i otvorene rane, uz pomoć krkavine možete zaustaviti krvarenje, ublažiti bol i spriječiti moguću infekciju.
Za smirivanje upaljene kože pomoći će vam kombinacija koju možete sami napraviti tako da listove trpuca pomiješate s nevenom i kokosovim uljem.
Dovoljno je par dana zaredom nanositi ovaj melem na kožu i bit ćete ugodno iznenađeni postignutim učinkom.
Koliko je heljda sigurna?
Smatra se da je krkavina jedna od najsigurnijih biljaka koju bez straha možete koristiti u ljekovite svrhe. Ali to svakako ne znači da ne treba biti oprezan.
Osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi savjetuje se poseban oprez, jer ako piju previše čaja od hajdučke trave, može se dogoditi da se stvore dodatni ugrušci.
Trudnice i dojilje trebaju biti oprezne pri konzumiranju heljde u bilo kojem obliku.
Također, ako imate ikakvu redovitu terapiju, bilo bi najbolje da se posavjetujete sa svojim izabranim liječnikom prije nego što počnete konzumirati veće količine trpuca.
Činjenica je da su slučajevi u kojima dolazi do komplikacija uzrokovanih krkavinom vrlo rijetki i uglavnom se vežu uz kronične bolesnike.
Ako sami berete krkavinu, svakako je dobro operite kako ne biste unijeli štetne kemikalije. Najbolje bi ga bilo ubrati negdje u netaknutoj prirodi ili kupiti u biljnoj ljekarni.