Hrana za pse treba da bude prioritet ako ste jedan od onih kojima je jako stalo do toga kako se njihov pas osjeća. Saznajte šta pas ne smije da jede!

Već smo nekoliko puta naglasili koliko je visoka razina organiziranosti i odgovornosti važna kada se odlučujete za posjedovanje kućnog ljubimca. Budući da se radi o živom biću koje ima svoje osjećaje, instinkte i potrebe, morate biti spremni svoje dane, obveze i aktivnosti prilagoditi tako da vaš ljubimac ili ljubimci ne pate.

Kod pasa je nešto drugačije u odnosu na druge kućne ljubimce poput mačaka, budući da im je potrebna svakodnevna šetnja, te su potencijalne štete koje mogu nastati ako se s njima ne postupa pravilno (ugrizi, napadi) puno veće.

Ako ste jedan od onih kojima je jako stalo do toga kako se njihov pas osjeća i koji su spremni učiniti sve što je potrebno kako bi njihov ljubimac mogao imati udoban život, prehrana, način prehrane i hrana koju vaš pas konzumira jedan su od najvažnijih elemenata za njegovo dugoročno zdravlje.

Hrana za pse
Morate biti spremni svoje dane, obveze i aktivnosti prilagoditi tako da vaš ljubimac ili ljubimci ne pate

A ako ne znate zašto vaš pas laje, pogledajte ovaj tekst Što učiniti kada vaš pas neprestano laje?

U ovom tekstu ćemo pogledati koju hranu trebate izbjegavati davati svom psu kako ne biste naštetili stanju njegovog organizma.

Čokolada

Kontrolirani unos čokolade zdrav je za ljude, ali izuzetno otrovan za pse. To se posebno odnosi na teobromin, kofein koji se nalazi u svim oblicima čokolade i koji nanosi veliku štetu psećem organizmu. Najviše ga ima u tamnoj i kuhanoj čokoladi, a kod pasa uzrokuje povraćanje, proljev, a često i abnormalni rad srca, napadaje, drhtanje ili smrt. Savjet? Sačuvajte slatkiše za sebe ili djecu.

Slanina i masno meso

Ovo bi vas moglo iznenaditi, ali dobro ste pročitali; psu ne smijete davati hranu bogatu mastima, a slanina je samo jedna od njih. Slanina, šunka i slično meso mogu uzrokovati pankreatitis kod pasa, a budući da ove namirnice sadrže i veliki postotak soli, često uzrokuju želučane probleme i potrebu da psi piju previše vode, što dovodi do nadutosti koja može završiti i smrtno. Masno meso nije dobro ni za ljude, pa preporučamo da smanjite i njegovu konzumaciju.

Slana hrana

Iako ste možda čuli da su kokice i pereci loši za pse, to je slučaj samo ako su te namirnice soljene. Ako pas konzumira slanu hranu, može razviti stanje koje se naziva trovanje natrijevim ionima, kao i pretjeranu žeđ i mokrenje. Simptomi konzumiranja previše soli mogu rezultirati povraćanjem, proljevom, visokom tjelesnom temperaturom i napadajima. Sol doista može biti kobna i zato i jest svesti na minimum kada hranite svog ljubimca.

Češnjak i druge vrste luka

Ne trebamo previše naglašavati koliko je luk zdrav za ljudski organizam, a može vam pomoći i kod lošeg zadaha ako želite otjerati nepoželjne ljude oko sebe. Ipak, ova izuzetno korisna namirnica za ljude samo može uzrokovati probleme vašem psu. Konzumacija luka kod pasa može uništiti crvena krvna zrnca, što dovodi do anemije, ako se koristi u velikim količinama. Simptomi mogu uključivati ​​slabost, povraćanje, otežano disanje i gubitak interesa za hranu, pa osim ako je vaš pas vampir, izbjegavajte mu davati bilo koju vrstu luka.

Mlijeko, sir, sladoled i ostali mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi također spadaju među hranu koju psi ne bi smjeli jesti

Mlijeko i mliječni proizvodi također spadaju među hranu koju psi ne bi smjeli jesti, a razlog je to što njihov organizam nije dizajniran za preradu ovakvih proizvoda. Njihovom tijelu nedostaje enzim koji se koristi za razgradnju mliječnog šećera, a iako ima pasa koji se s tim nose, većina njih ne podnosi laktozu od koje se sastoje svi mliječni proizvodi. Konzumacijom ovih namirnica psi mogu početi povraćati, dobiti proljev ili razne gastrointestinalne bolesti. Visok sadržaj masti može dovesti do pankreatitisa, baš kao i masno meso. To je dobra vijest za vas, jer ćete imati više sladoleda za sebe.

Gumijevi bomboni, maslac od kikirikija i peciva

Glavni razlog zašto ovi slatkiši nisu dobri za vašeg psa je sastojak koji se zove ksilitol. Uzrokuje val inzulina kroz tijelo vašeg psa što uzrokuje pad šećera u krvi i zatajenje jetre. Simptomi uključuju letargiju, povraćanje, gubitak koordinacije, napadaje i na kraju smrt. Neke od tih namirnica, osobito maslac od kikirikija, ponekad ne sadrže ksilitol, stoga uvijek provjerite popis sastojaka na hrani prije nego što je podijelite sa svojim psom.

Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice uvijek su rizični, jer je poznato da uzrokuju zatajenje bubrega kod pasa. Njihovi se bubrezi mogu početi zatvarati i uzrokovati povraćanje i letargiju, što na kraju rezultira smrću. Najbolje bi bilo da grožđe i grožđice držite izvan dohvata psa i da ih što više čuvate za sebe.

Šećer

Slatka hrana nije dobra za ljude, ali ni za pse. Njegova konzumacija dovodi do sličnih problema i kod ljudi i kod pasa. Pretilost, zdravstveni problemi sa zubima i dijabetes mogu biti rezultat prejedanja hranom koja je bogata šećerom. Ne hranite svog psa ovom hranom, a savjetujemo vam da izbacite i šećer iz prehrane.

Avokado

Velik dio kontroverzi oko avokada u hrani za pse vrtio se oko persina, tvari koja se nalazi u lišću, sjemenkama, koži i plodu avokada i koja može biti toksična u velikim dozama. Psi su, međutim, prilično otporni na peršin i trebalo bi puno avokada da im naškodi.

Ali što ovu hranu čini opasnom za pse? Na primjer, ako imate avokado u svojoj kući ili dvorištu, vaš pas može pretjerati u njegovoj konzumaciji, ali prava opasnost dolazi od sjemenki, peteljki i koštica, koji su svi teško probavljivi i mogu izazvati gušenje ili gastrointestinalne blokade sa smrtnim ishodom.

Hrana za mačke

Hrana za mačke sadrži proteine ​​i masti koji su idealni za prehranu, genetiku i tijelo mačke, ali ne i psa. Razine proteina i masti u hrani za mačke su previsoke za vašeg psa i stoga nisu zdrave. Konzumiranje previše ove hrane može rezultirati želučanim problemima, pretilošću i pankreatitisom.

Sirovo meso i riba štete vašem psu

Ova hrana može biti kontaminirana bakterijama koje uzrokuju trovanje hranom. Osim toga, neke ribe sadrže parazit koji uzrokuje “riblju bolest” ili bolest trovanja lososom (SPD).

Simptomi uključuju povraćanje, groznicu, povećane limfne čvorove. Kuhana riba, s druge strane, savršeno je u redu, jer proces kuhanja ubija parazite, ali kako biste izbjegli gušenje ili rizik od oštećenja unutarnjih organa, svakako izvadite sve kosti iz ribe.

Sirovo meso također može biti sigurno za vašeg psa, ali samo ako znate da nije kontaminirano.

Vitamini za ljude

Ne preporuča se psima davati vitamine ili dodatke prehrani namijenjene ljudima. Humani vitamini sadrže 100% preporučene dnevne količine raznih minerala, čijom konzumacijom bi se vaš pas predozirao.
Najopasniji vitamini su prenatalni vitamini koji sadrže veliku količinu željeza i mogu uzrokovati trovanje kod kućnih ljubimaca.Ako vaš pas unese veliku dozu prenatalnih vitamina, odmah pozovite veterinara.

Druge namirnice

Držite se dijete koju je odobrio veterinar

Ostala hrana koju vaš pas treba izbjegavati uključuje nekuhano tijesto s kvascem, sjemenke i koštice voća, sirovi krumpir, kuhane kosti, koštice jabuke, alkohol, kofein i ljudske lijekove. Ne dopuštajte svom psu blizu ovih proizvoda, jer su otrovni i mogu dovesti do potencijalnog trovanja, gušenja, gastrointestinalnih problema i smrti. Držite se dijete koju je odobrio veterinar ili istražite zdravu hranu koju vaš pas može konzumirati bez opasnosti od zdravstvenih problema.

PREPORUKA

Ivo Andrić – izreke i citati

Ivan Ivo Andrić je bosanskohercegovački, hrvatski i srpski književnik te diplomat, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine....

Što je osmrtnica?

Osmrtnica je obavijest o smrti neke osobe. Osmrtnica je kratak prikaz života nekoga ko je umro, obično sa fotografijom...

Kako naučiti dijete da gleda na sat

U nastavku teksta pronaći ćete korisne savjete kako naučiti dijete da gleda na sat, na i zabavan jednostavan...

Izreke i citati o životu

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o životu. Ovo su najbolje izreke i...

Glagolski pridjevi – kako ih razlikovati

Glagolski pridjevi u hrvatskom jeziku mogu biti radni (aktivni) ili trpni (pasivni). Ako jesu glagolski pridjevi jedinica s kojom imate poteškoća,...

Izreke i citati o sreći

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o sreći. Ovo su najbolje izreke i...

Medicinska praksa – Najbizarnije u povijesti

Medicinska praksa u povijesti bila je u potpunosti bizarna. Neke stvari će vas šokirati i ostaviti bez teksta. Prije...

Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke?

Ako niste sigurni kako odabrati odgovarajuće posude za biljke, ne brinite jer smo za Vas pripremili nekoliko korisnih...