Kako je nastalo skijanje – povijest skijanja

Ako se pitate kako je nastalo skijanje pročitajte nastavak članka i saznajte zanimljivu priču.

Vjerojatno mislite da je skijanje moderan sport novijeg datuma. No, skijanje ne samo da nije moderna sportska disciplina, nego joj je i suprotna jedan od najstarijih načina putovanja poznatih čovjeku. Mnogi narodi koji su živjeli u podnebljima sa snijegom više mjeseci u godini razvili su neki oblik skijanja. Povijest skijanja je zaista zanimljiva pa zagrebimo malo:

Znate li kako je nastalo skijanje?

Riječ skijanje potječe s Islanda i znači “cipele” ili “komad drveta”. Neki povjesničari, nakon što su pronašli drevne drvene crteže koji prikazuju ljude na skijama, tvrde da je skijanje postojalo još u kamenom dobu. Najraniji arheološki primjerci skija pronađeni su u Rusiji i datiraju iz 6000. godine prije Krista. Predmeti slični skijama pronađeni su oko 1200 km sjeveroistočno od Moskve na jezeru Sindor.

Davno prije pojave kršćanstva, u Skandinaviji su ih nazivali Laponcima “skrid-finen”što u prijevodu znači “klizači”. Lapokovi su imali čak i božicu skijanja, a svog boga zime prikazivali su na skijama. Prva primitivna skandinavska skija pronađena je u tresetu u Höttingu u pokrajini Jämtland u Švedskoj i datira iz 4500. ili 2500. pr. Ove skije su bile dugačke i savijene, napravljene od životinjskih kostiju, a za noge su bile pričvršćene remenima.

kako je nastalo skijanje
Kako je nastalo skijanje

Norveška – kolijevka skijanja

Skijanje se kao sport prvi put pojavilo u norveškoj pokrajini Telemark. Gradić Morgedal, koji se nalazi na tom području, smatra se kolijevkom skijanja. Budući da je to područje dugo bilo pod snijegom, ljudi su bili prisiljeni kretati se uz pomoć skija. Za one koji su tamo proveli zimu život bi bio potpuno nezamisliv bez skija, zbog neprohodnog terena. Posjetiti tržnicu radi trgovine ili posjetiti prijatelje bez skija na ovim je terenima bilo potpuno nemoguće. Zato moramo istaknuti da su skije stvorene više kao predmet neke potrebe nego kao sredstvo razonode. – (Kako je nastalo skijanje)

Prva natjecanja

Ako mislite da su skijaška natjecanja izum našeg vremena, iznenadit će vas podatak da se nagradna skijaška natjecanja u Norveškoj održavaju od godine 1767!

Sačuvani su detalji vojnih skijaških vježbi u dansko-norveškoj vojsci iz 1767. godine: Vojne utrke i vježbe uključivale su skijaški spust, vježbanje ciljanja pri skijanju nizbrdo kao i utrku na 3 km u punoj ratnoj opremi. Ta su natjecanja možda bila preteča biatlona, ​​koji kombinira skijanje i streljaštvo.

Sondre Norheim je otac modernog skijanja, rođen u Morgedalu, pionir ne samo slaloma, već i izrade skija. Konstruirao je skijaški vez koji je omogućio upravljanje skijama, tehnikom koja se danas naziva telemark. Posljednje godine života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Učinio je mnogo za razvoj ovog sporta u toj zemlji. – (Kako je nastalo skijanje)

Postoje činjenice (iako osporene) da je oko 1860. Sondre Norheim zavezao mokro korijenje breze oko svojih pancerica kako bi ih bolje učvrstio na svojim skijama. Nakon sušenja, korijen breze postao je čvršći i omogućio je bolju stabilnost i kontrolu od ranijih pokušaja s kožnim remenjem. Ovom inovacijom postalo je moguće moderno spustanje ili alpsko skijanje, s karakterističnom brzinom i zavojima.

Povijest skijanja bilježi vrlo značajnu godinu, možda i najvažniji za skijanje kao sport – 1868. godine održano je veliko skijaško natjecanje u Christianiji, današnjem Oslu. Na natjecanje je pozvan i sam Norheim. Spustio se niz padinu bez motki, držeći noge čvrsto stisnute jedna uz drugu. Kad se konačno otrgnuo od odskočne daske, poletio je zrakom poput ptice i sletio lagano savijenih koljena. Samo trenutak kasnije napravio je polukružno okretanje i stao. Mnoštvo okupljenog svijeta nijemo je promatralo dotad neobičnu vještinu kojom počinje nova era u skijanju. – (Kako je nastalo skijanje)

kako je nastalo skijanje
Kako je nastalo skijanje

Zanimljivosti o skijanju

Ako si zainteresiran povijest skijanja na internetu možete pronaći brdo informacija iz ove oblasti. Evo samo nekoliko najzanimljivijih činjenica:

  • Olaf Raj je prvi poznati skijaški skakač.
  • Sondre Norheim, koji se smatra “ocem” modernih skijaških skokova, pobijedio je na prvom natjecanju u skokovima koje je održano u Høydalsmu 1866. godine.
  • Najstariji skijaški klub u Sjevernoj Americi koji još uvijek postoji je Nansen Ski Club, koji su 1872. godine osnovali norveški doseljenici.
  • Prvo organizirano skijanje na našim prostorima zabilježeno je 1922. godine u Zimsko-planinskom odsjeku Srpskog planinarskog društva, a u sportskom smislu tek 1929. godine kada je na Avali održano natjecanje u skijaškom trčanju na 8 km.
  • Izumom i izgradnjom žičara tridesetih godina prošlog stoljeća, alpsko skijanje postaje sve popularnija i češća aktivnost, prvo u Europi i Sjevernoj Americi, a kasnije iu Australiji, Novom Zelandu, Čileu, Argentini i Japanu. – (Kako je nastalo skijanje)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Boje

Što boje govore o Vama i kako utječu na Vaš život? Saznajte nevjerovatne činjenice koje otkrivaju mnogo o...

Čišćenje srebra – savjeti i ideje

Nema sumnje da srebro zauzima jedno od vodećih mjesta među ljubiteljima nakita. Stoga je čišćenje srebra veoma bitno....

Izreke i citati o prijateljstvu

Ovo su najbolje izreke i citati o prijateljstvu. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici...

Kako ukloniti mrlje sa odjeće

Imate problem, imali ste nesreću i pitate se kako ukloniti mrlje sa odjeće? Prolili ste kavu, sok, vino, masnu hranu...

Razum ili srce ?

Razum ili srce? U današnje vrijeme, čini se, više slijedimo razum nego srce. No, često si postavljamo upravo...

Veze na daljinu – kako prevladati izazove?

Veze na daljinu teško je održavati. Obitelj i prijatelji često će vam reći da se ne nadate previše da...

Razvoj govora kod djece

Razvoj govora kod djece se razlikuje od djeteta do djeteta. Osnove jezika stječu se do trećeg rođendana, a cjelokupni...

Sa mnom ili samnom – kako se pravilno piše?

Jedna od najčešćih pravopisnih grešaka je bilo da je napisano sa mnom ili samnom. Mnogi misle da je to problem...