back to top

Kako kontrolirati ljutnju: 11 načina za prevladavanje ljutnje

U nastavku članka saznajte kako kontrolirati ljutnju uz pomoć 11 načina za prevladavanje ljutnje.

Čekanje u dugim redovima, dvosmisleni komentari kolega s posla ili fakulteta, prometne gužve, nervoza ljudi oko vas – sve to može biti porazno. Kao odgovor na takav stres općenito postajemo ljuti, a to može postati čak i destruktivno. Sve to može ugroziti odnose, ali i naše raspoloženje, a potiskivanje frustracija dovodi do fizičkih i emocionalnih reakcija poput povišenog krvnog tlaka ili tjeskobe. Složit ćemo se da je to jedan od problema koji itekako potresa većinu stanovništva. Dakle, kako kontrolirati ljutnju, kako prevladati ovaj problem?

Dobra vijest je da možete naučiti konstruktivno kanalizirati ljutnju. Studija iz 2010. pokazala je da ako svoju ljutnju izražavate na zdrav način, manja je vjerojatnost da ćete razviti srčanu bolest.

Kako kontrolirati ljutnju

Diši duboko

U trenutku ljutnje ne obraćate pažnju na to kako dišete jer ste u situaciji “bježi ili se bori”. Kako biste se nosili s tim, pričajte sporije, dišite iz trbuha jer to omogućuje tijelu da se samo smiri. Evo vježbe disanja:

  • pronađite mjesto gdje možete sjediti opušteno i udobno, dopuštajući vašem vratu i ramenima da se potpuno opuste;
  • duboko udahnite kroz nos i primijetite kako vam raste trbuh
  • izdahnite kroz usta;
  • ponovite ovu vježbu 3 puta dnevno najmanje 5 do 10 minuta ili onoliko koliko je potrebno.

Koristite afirmacije

Ponavljanje određene fraze može pomoći u izražavanju težih osjećaja poput frustracije i ljutnje. Pokušajte nježno ponavljati “smiri se” ili “sve će biti u redu” sljedeći put kad te situacija potrese. Možete to izgovoriti naglas, a možete i tiho u sebi. Pokušajte napraviti popis fraza i afirmacija koje vam pomažu da se osjećate bolje i neka vam budu pri ruci kad god ste pod nekom vrstom stresa.

Pokušajte s vizualizacijom

Pronalaženje mjesta na kojem biste željeli biti u tom trenutku dok, primjerice, čekate odgođeni let ili se odmarate od posla, pomaže vam da se osjećate opuštenije. Dok vas obuzima napetost, pokušajte naslikati mentalnu sliku kako biste smirili svoje tijelo i um:

  • Zamislite mjesto na kojem se osjećate sretno, mirno i sigurno, bilo da je ono stvarno ili u vašoj mašti. To može biti kampiranje na planini na kojoj ste bili prošle godine ili egzotična plaža koju biste željeli posjetiti.
  • Usredotočite se na osjećaj vaše prisutnosti tamo, kakav je miris, prizor i zvuk.
  • Budite svjesni svog disanja i ostanite u toj slici dok ne osjetite da je osjećaj tjeskobe prevladan.

Svjesno kretanje tijela

Ponekad se samo sjedenje osjećamo depresivnije ili nervoznije. Vježbanje joge ili nekih sličnih vježbi može opustiti napetost u mišićima. Sljedeći put kad budete nervozni ili u stresnoj situaciji, prošećite ili samo lagano zaplešite i skrenut ćete s nogu.

Provjerite svoju perspektivu

Trenuci stresa mogu iskriviti percepciju stvarnosti i učiniti kao da će se “zemlja otvoriti” i progutati vas. Kada se to dogodi, ispravite percepciju, svjesno promijenite tok misli. Ovakvi se trenuci događaju svima, ali uvijek budite spremni za novi početak.

Izrazite svoju frustraciju

Iako ljutnja možda nije dobra za vas, to ne znači da si ne možete olakšati ispuštanjem frustracija prijatelju ili članu obitelji nakon stresnog dana. Osim toga, davanjem oduška svojim frustracijama uvelike si olakšavate posao kako ljutnja ne bi ključala u vama. – (Kako kontrolirati ljutnju)

Ublažite svoj bijes humorom

Smijeh će vam uvijek pomoći da uravnotežite svoju perspektivu. To ne znači da ćete se smijati problemima, već da ćete si pomoći da probleme prebrodite na lakši način i s pozitivnijim stavom. Sljedeći put kad vam se dogodi neka stresna situacija, zamislite kako bi to moglo izgledati nekome tko vas promatra sa strane i koliko bi mu to moglo biti zanimljivo i smiješno? Bez da se shvaćamo previše ozbiljno, vidjet ćete kako ponekad preuveličavamo neke male stvari koje nas živciraju kada uzmemo u obzir širu sliku. – (Kako kontrolirati ljutnju)

humor

Promijenite svoju okolinu

Dajte si oduška i osigurajte si vrijeme da se odvojite od okoline u kojoj se nalazite; bilo da je u kući gužva ili vam se ne sviđa okruženje u kojem se u tom trenutku nalazite, prošećite, provozajte se, otiđite na izlet u prirodu i posložite svoj kaos u glavi i organizirajte ga na način da koristiti ti kad se vratiš. – (Kako kontrolirati ljutnju)

Prepoznajte okidače i pronađite alternative

Ako vam je putovanje na posao frustrirajuće, idite drugom rutom ili uskladite svoje obveze da rano odete ili se vratite kući kako biste izbjegli svakodnevni stres stvari koje se mogu drugačije prilagoditi i smanjili razinu stresa. Ometa li vas gužva na poslu u radu i funkcioniranju? Pokušajte nositi slušalice koje smanjuju vanjsku buku. – (Kako kontrolirati ljutnju)

Poanta je prepoznati što je to što uzrokuje stres i ljutnju jer ćete tako lakše pronaći način da to izbjegnete i olakšate sebi funkcioniranje. – (Kako kontrolirati ljutnju)

Ako niste sigurni što je to što vas ljuti, sjetite se da u trenutku kada vas obuzme ljutnja zastanite i prepoznajte okidač te shvatite što vas je točno razljutilo – osoba, događaj, situacija, vaša reakcija, vanjski ili unutarnji čimbenici? Kako ste se doveli do tog trenutka bijesa? Osvijestite svoje stavove i sve će ići lakše. – (Kako kontrolirati ljutnju)

Usredotočite se na ono na čemu ste zahvalni

Stresne situacije se događaju stalno i s njima se susrećemo svaki dan, ali ljutnja nam ne pomaže ni kratkoročno ni dugoročno. Umjesto toga, fokusirajte se na ono što je dobro, što vas čini sretnima, zadovoljnima, zdravima i budite zahvalni na tome jer znate da uvijek može biti i gore, a samim time i olakšajte i uljepšajte svoj život. Nervira vas buka u prijevozu, na ulici? Mislite na one koji ne čuju ništa, čak bi bili sretni da iskuse ono što je vaš problem. Tako je jednostavno. – (Kako kontrolirati ljutnju)

Dobiti pomoć

Sasvim je prirodno i normalno da se s vremena na vrijeme zbog nečega osjećate uzrujani ili ljuti, no ako to postane učestalo i stalno, vrijeme je da se posavjetujete s nekim tko vam može pomoći. Može utjecati na vaše zdravlje, odnose s drugima i okolinom, stoga je važno to prevladati i obratiti se dobrom terapeutu koji će vam pomoći i naučiti vas vještinama kako ublažiti svaku stresnu situaciju i izaći iz tog začaranog kruga. – (Kako kontrolirati ljutnju)

PREPORUKA

Kako napisati motivacijsko i propratno pismo? – savjeti

Kako napisati motivacijsko i propratno pismo Prvi kontakt između tražitelja posla i poslodavca je životopis. Iz tog razloga važno...

Kako odabrati pravu karijeru za sebe?

Ako se pitate kako odabrati pravu karijeru za sebe na pravom ste mjestu. Uz nekoliko laganih koraka doći...

Kako izaći iz depresije i izaći iz začaranog kruga?

Pitate se kako izaći iz depresije? Ako se tako osjećate evo kako da se riješite depresije! U 21. stoljeću...

Četiri svrhe života

Saznajte sažetak knjige „Četiri svrhe života“ i saznajte stvari za koje do sada sigurno niste znali. U knjizi „Četiri...

Razgovor za posao – kako ostaviti najbolji dojam?

Idete na razgovor za posao i niste sigurni kako da ostavite najbolji dojam? Donosimo Vam nekoliko savjeta koji...

Freelancing i finansije: Kako upravljati prihodima i rashodima

Kako upravljati prihodima i rashodima? Freelancing nudi slobodu i fleksibilnost koja privlači mnoge profesionalce, no istovremeno nosi i određene...

Kako crte lica otkrivaju karakter ljudi

Istraživali smo kako crte lica otkrivaju karakter ljudi. Ako se pitate što možete saznati o osobi na temelju...

033.ba – Vaš izvor vijesti i informacija iz Sarajeva

U današnjem digitalnom dobu, internet je postao neizostavan izvor informacija i vijesti. U moru online portala, jedan od...