back to top

Kako lavovi formiraju grivu i zašto je neki imaju, a neki ne?

Lavovi nisu najjače kopnene životinje na svijetu, ali se mogu pohvaliti najjačom titulom koju neka životinja može nositi – titulom kralj.

U nastavku saznajte kako lavovi formiraju grivu. Nemoguće je ne biti fasciniran ovom divljom mačkom koja svojim osobinama, izgledom i načinom života stoljećima fascinira ljude diljem svijeta i služi kao neiscrpna inspiracija za brojne filmove, simbolične motivacijske izreke, a sve to donijelo mu je status kralja u kulturama mnogih naroda.

Nekoliko stvari izdvaja lavove od ostalih divljih mačaka. Jedna od njih je činjenica da su lavovi jedini društveni divlje mačke koje žive, love i jedu u čoporima.

Druga važna značajka je ‘griva’ po kojoj se lav prepoznaje i koja mu daje zastrašujući i lijep izgled u isto vrijeme.

Griva je jedan od fascinantnih evolucijskih proizvoda zbog kojeg se mnogi znanstvenici diljem svijeta pitaju kako dolazi do formiranja grive kod lavova?

Kako lavovi formiraju grivu
Kako lavovi formiraju grivu?

Duljina i debljina grive ovisi o tri faktora


Smatra se da je nekoliko važnih čimbenika utjecalo na to da lavovi razviju grivu. Prvi faktor je muški hormoni i visoka razina testosterona koji igraju važnu ulogu s obzirom na to da lavovi imaju grivu, a lavice je nemaju.

Visoka razina testosterona također može biti razlog zašto su lavovi najagresivniji divlje mačke koje nikad ne bježe od sukoba.

Međutim, budući da je ista razina testosterona zabilježena kod nekih lavova koji nemaju grivu, to implicira da i neki drugi čimbenici igraju ulogu u formiranju grive kod lavova, kao npr. temperatura.

Ispostavilo se da su lavovi koji su odrasli na mjestima s hladnim zimskim noćima imali izraženu formaciju gusta grive, dok lavovi koji rastu u toplijoj, južnijoj afričkoj klimi završavaju gotovo da ga nije uzgojio.

Budući da su istraživači željeli isključiti druge divlje uvjete iz izračuna kada su istraživali čimbenike koji dovode do formiranja lavlje grive, istraživanje je provedeno u zoološkim vrtovima gdje se moglo kontrolirati mnoge čimbenike.

Križanje zooloških lavova otkrilo je da je čak polovica varijacija u duljini i debljini grive posljedica prosječne temperature u siječnjuto je; što je niža temperatura, to je griva duža i punija.

Ali pitanje koje muči znanstvenike je utječe li vanjska temperatura stvarno na obrasce rasta grive na tijelima lavova? Većina njih smatra da temperatura to ne može učiniti izravno, ali neizravno da.

Laički rečeno, lavovi vjerojatno jesu interno programiranje koji stanovitu nisku temperaturu vide kao poticaj za rast grive.

Biološki termometri

Biološki termometri su naziv za specijalizirane živčanih završetaka kod sisavaca koji otkriti i poslati podatke o temperaturi u mozgu.

Mozak ima upute za obradu tih podataka i šalje signale kao odgovarajuće odgovore. Na primjer, kada središnja temperatura ljudskog tijela padne ispod određene razine, mozak prilagođava se tome a slanje poruke govori mišićima da nekontrolirano drhte, stisnu krvne žile u rukama i nogama kako bi koncentrirali toplu krv u području prsa.

Potrebno je detaljnije istražiti ovo područje, ali znanstvenici pretpostavljaju proces kojim se to postiže. Naime, ako lavovi tijekom hladnih zimskih noći detektiraju nisku temperaturu, tijelo instinktivno šalje potrebne informacije u mozak.

Onda mozak šalje signal, vjerojatno koristeći hormone i to folikul dlake u području vrata. Svaki folikul ima stanice koje proizvode dlake koje su raspoređene poput sićušnih epruveta, a imaju i stanične mjerače vremena za kontrolu proizvodnje dlaka.

Dlaka u folikuli raste dok ne istekne tajmer, a zatim je u fazi mirovanja. Stanice folikula u tijelu mladog lava dekodiraju signale koji određuju treba li tajmer biti duži ili kraći.

Tako, ako je temperatura niža, tajmer će biti duži, a to će rezultirati s više kose ili grive.

kako lavovi formiraju grivu
Kako lavovi formiraju grivu?

Bez kiše nema grive

Utvrđeno je da višak testosterona i niske temperature pridonose duljini i gustoći lavlje grive, no to još uvijek nisu jedini čimbenici koji na to utječu.

Istraživanja Pattersona i drugih znanstvenika također su otkrila još jedan faktor, naime kiša, odnosno nedostatak istih.

Patterson je primijetio da su lavovi u južnoj Keniji imali grive formirane u klimi gdje redovito pada kiša dok su uključeni toplim i suhim mjestima bili su bez njih.

U svom izvješću Patterson je napisao: “Korelacije grive s noćnim temperaturama i količinom padalina objašnjavaju zašto lavovi u toplijim pustinjama Kalahariju i Sahari mogu imati velike grive – tamo je voda dostupna tijekom ljetnih vrućina, a noći su hladne zimi.”

Sve ovo samo govori koliko je lavov organizam složen, a i njihova tijela koriste vanjske utjecaje kako bi im se bolje prilagodili.

U tom smislu lavlji organizam sliči Računalo to jest, njihov sustav kontrole rasta grive ima, u slobodnom prijevodu ‘softver‘ koji navodi hidratacija kao relevantan čimbenik za duljinu grive a osim ‘softvera’ i druge biološke opreme koja otkriva razinu unutarnje hidratacije.

Biokemičari su tek nedavno otkrili kako ta svojstva djeluju. Naime, kod vinskih mušica određene živčane stanice izlučuju specifične proteine, a slične proteine ​​nalaze i valjkasti crvi i štakori.

Ti proteini osjećaju razinu hidratacije unutar tjelesnih tekućina samo izvan ćelije. Neuroni prenose ovu informaciju u mozak kako bi se utvrdilo treba li organizam jede hranu ili pije vodu.

kako lavovi formiraju grivu
Kako lavovi formiraju grivu

To znači da biomehanika unutar lava prikuplja i tumači razne informacije koje očituju fizičke karakteristike prema navedenim informacijama.

U prijevodu, ako mužjak lava živi u blizini pustinja, lako može doći do vode tijekom vrućih ljeta, a istovremeno mora živjeti u ekstremno hladnim zimama, pa je logičan slijed da će se razviti duga i gusta griva.

Ako živi u blizini pustinje, njegov pristup vodi nije tako lak, ali ipak podnosi hladne zime, a izrast će mu i griva, ali ne tako debeo i velik kao u prvom slučaju.

U svim ostalim situacijama lavovi će imati kratke ili vrlo kratke grive.

Preporuka

Što vaša kućna knjižnica govori o vama?

Knjige mogu otkriti dosta toga o vašoj osobnosti Jeste li se ikada zapitali što vaša kućna knjižnica govori o...

Zašto su važne čestitke za rođendan

Pisanje čestitki za rođendan predstavlja jednu od najstarijih i najtoplijih tradicija koju ljudska kultura njeguje. Ova jednostavna, ali...

Poljubac sa partnerom

Poljubac sa partnerom je univerzalni jezik koji nadilazi vrijeme i granice. Prije nekoliko desetljeća antropolozi su procijenili da više...

Nova platforma za prognozu vremena!

Kakvo će sutra biti vrijeme sutra i 7 sedam dana od sada otkriva domaća platforma za prognozu vremena. Kakvo...

Heljda i sve njene dobrobiti za naš organizam

Heljda je nešto što raste u gotovo svakom vrtu i njene mogućnosti u narodnoj medicini su velike, iako...

Fotokatalitički ili HEPA filteri za pročišćavanje zraka?

Postoje različiti tipovi pročistača zraka, no ističu se dva modela - pročistač zraka uz pomoć fotokatalize i uređaj...

Kako se riješiti krpelja? Zaštitite svoje ljubimce

Krpelj je paukoliki nametnik koji obično obitava na vrhu visoke trave, gdje čeka "domaćina" za kojeg se veže...

Vaša Ključna Destinacija za Rešenja

U doba digitalne ere, pristup informacijama i znanju nikada nije bio lakši. Internet je postao izvor beskrajnih resursa,...