Kako napraviti kruh bez kvasca?

U našoj kulturi kruh je obavezan dio gotovo svakog obroka. Možemo ga preskočiti s tjesteninom. Iako, nerijetko se dogodi da i naši stari jedu kruh s makaronima. Jutarnji miris svježeg kruha i njegova hrskava korica ponekad su slađi od ručka u luksuznom restoranu. No, zbog bolesti koje se sve češće “uvlače” u društvo, kruh je na meti nepoželjne namirnice. Mnogi nutricionisti će vam reći da bijeli kruh ne bi trebao biti sastavni dio vaše prehrane te da ga trebate zamijeniti drugim, zdravijim vrstama kruha. Ono što nekada nismo mogli ni zamisliti, danas se svakodnevno priprema u domovima srpskih domaćica. Riječ je o beskvasnom kruhu. Ako se pitate kako napraviti kruh bez kvascapotražite odgovor u nastavku.

Zašto bismo trebali izbjegavati bijeli kruh?

Kako bismo shvatili zašto bismo trebali izbjegavati bijeli kruh na stolu, moramo se upoznati s njegovim sastojcima. Bijeli kruh se pravi od pšeničnog brašna. Pšenica je najvažnija od svih žitarica, jer se najviše koristi za proizvodnju kruha, peciva i drugih proizvoda od brašna. Zrno pšenice ima ljusku, endosperm i klicu. Ljuska je puna vitamina i vlakana, dok je klica bogata vitaminima iz B skupine i vitaminom E. Za razliku od njih, endosperm, koji predstavlja najveći dio zrna (oko četiri petine), sadrži više od 90% škroba. A upravo se on koristi u proizvodnji bijelog brašna. Osim što bijelim kruhom unosimo previše ugljikohidrata, on je siromašniji vlaknima u odnosu na neke vrste integralnog kruha. Na to ukazuje podatak da jedna kriška integralnog kruha sadrži čak osam puta više vlakana od bijelog kruha.

Zašto je kvasac nepoželjan u prehrani i koji su njegovi oblici zdravi?

Kada govorimo o kvascu, najčešće mislimo na pekarski kvasac. Pekarski kvasac je “dežurni krivac” za probleme u probavnom traktu, migrene i izbacivanje vitamina iz organizma. Izlučuje toksine i parazitira u našem tijelu. Osobe koje imaju problema s gljivičnim infekcijama (osobito kandidom), ni u kojem slučaju ne smiju konzumirati kvasac. Ako se pitate kako napraviti kruh bez kvasca, neka peciva ili tijesto za pizzu, ne očajavajte. Postoje zdrave vrste kvasca, ali i odlični recepti za beskvasne proizvode.

Možete ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane prehrambeni i pivski kvasac koji se koriste kao dodaci prehrani. Pivski kvasac sadrži vitamin B3 (nikotinsku kiselinu) neophodan za metabolizam šećera, masti i bjelančevina te pomaže rad probavnog trakta, kože, živčanih stanica i krvnih žila. Prehrambeni kvasac je veganski proizvod koji ne sadrži gluten. To je neaktivni oblik kvasca iz šećerne repe (ili šećerne trske) i melase. Proizvodi se fermentacijom glukoze prije upotrebe u hrani. Bogat je folatima, kalijem, proteinima i vlaknima te je odličan izvor vitamina B12.

Savjeti – kako napraviti kruh bez kvasca

kako napraviti kruh bez kvasca

foto: pixabay.com

Iako nisu sve vrste kruha nepoželjne u prehrani, jedino se preporuča beskvasni kruh. Koja brašna možete koristiti i kako spriječiti pucanje korice samo su neka od pitanja koja ćete si sigurno postaviti kada se upustite u izazov pripreme kruha bez kvasca.

Prije svega, ako tražite adekvatnu zamjenu za bijelo brašno, pokušajte integralni, pir i raž. Ako želite umiješati brašna neka budu osnova, a možete i dodati heljda, ječam ili zob. Pripremljena smjesa treba stajati oko sat vremena (ako koristite kiselu vodu) ili dva (kada koristite običnu vodu). Prije pečenja dodajte prašak za pecivo i sol. Kada stavite kruh u pećnicu, stavite ga u plitku i široku posudu. Baš kao i kod pripreme “običnog” domaćeg kruha, nakon vađenja iz pećnice zamotajte ga u čistu, mokru krpu i ostavite da odstoji. Lako će se rezati, neće se lijepiti za nož i korice neće pucati. Možda vam se na prvu čini komplicirano, ali kada jednom pripremite beskvasni kruh i osjetite svu njegovu slatkoću, uvijek ćete ga pripremati.

Recepti za beskvasni kruh

Sad kad smo saznali zašto je dobro pripremati i jesti beskvasni kruh, vrijeme je da naučimo i kako to učiniti.

Recept 1 – beskvasni kruh od speltinog brašna (idealan za početnike)

Kada se prvi put zapitate kako napraviti kruh bez kvasca i odlučite se ispeći takav kruh, savjetuje se korištenje brašna od pira. Po svom “ponašanju” tijekom pripreme najsličnije je bijelom brašnu pa vam neće biti teško zamijesiti tijesto. Osim 600 grama speltinog brašna, smjesa treba sadržavati jednu vrećicu praška za pecivo, jednu žličicu soli, jedno jaje, 50 ml maslinovog ulja, 200 ml kisele vode, 200 ml jogurta i sjemenke po ukusu. Dobrim starim postupkom pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te napravite udubinu u sredini. U to dodajte jaje i ulje, a zatim i sve ostale sastojke. Mijesite dok tijesto ne postane mekano i glatko. Pustite da odstoji barem pola sata. Od tijesta možete napraviti kajzere ili cijeli kruh, kako već odgovara datoj prilici.

Recept 2 – posna varijanta bez jaja

Za smjesu su nam potrebne 3 šalice integralnog brašna (može i pirovo ili raženo, kao i kombinacija s heljdinim, zobenim ili ječmenim), šalica i pol vode, pola žličice soli i dvije žličice lanenog ili kim. Možete dodati i sjemenke piskavice, kao i chia sjemenke. Pomiješajte jednu šalicu brašna s jednom šalicom vode i ostavite da odstoji do 24 sata. Nakon toga dodajte ostale sastojke i izmiksajte mikserom. Pokrivenu smjesu stavite u tepsiju i pecite na 150 stupnjeva prvih pola sata, zatim maknite poklopac i pojačajte temperaturu na 170 stupnjeva i pecite još pola sata. Kruh je idealan za vrijeme posta i za osobe koje ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla

Recept 3 – kruh od heljde bez kvasca

Kao što smo već spomenuli, heljdino brašno nije baš jednostavno za pripremu i potrebno ga je kombinirati s nekom drugom vrstom brašna, raženim ili speltinim. Jedna od dobrih kombinacija je 300 grama heljdinog, 300 grama raženog i 100 grama integralnog brašna. U izmiješano brašno dodajte jednu vrećicu praška za pecivo, jednu žličicu sode bikarbone i jednu žličicu soli. Postupno dodajte još 800 ml tople vode i 100 ml maslinovog ulja. Smjesu ostaviti da odstoji pola sata pa staviti u pećnicu da se zapeče. Dobit ćete zdravu vrstu kruha, koja se u pekarnicama prodaje po skupim cijenama. Uštedite novac i ostanite zdravi!

kako napraviti kruh bez kvasca - savjeti

foto: pixabay.com

Sada kada znate kako napraviti kruh bez kvasca, pokušajte izbjegavati bijeli kruh. Vaši obroci bit će zdraviji i smanjit ćete rizik od mnogih bolesti. Napraviti beskvasni kruh zaista nije nemoguća misija, a okus će biti vrlo sličan “običnom” kruhu. ugodno!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Ako smatrate da sadržaj objavljen na našem krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected] Materijal poslati na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i naš porta nema obavezu postupiti po istim.

Možda vas zanima

Bol tijekom promjene vremena

Vjerojatno ste ponekad osjetili bol tijekom promjene vremena, bilo da se radi o glavobolji ili bolovima od stare...

Candida – uzrok, simptomi i kako je liječiti

Candida je naziv za jednu vrstu gljivice kvasca koja je u određenoj mjeri prisutna u svakom organizmu....

Kako organizirati nezaboravan rođendan za dijete?

Bez obzira koji je rođendan - svi se veselimo danu našeg rođenja! Rođendani su posebno važni...

Sejšeli: Što vidjeti i raditi na otoku Mahé?

Sejšeli (službeno Republika Sejšeli) je otočna država u Indijskom oceanu. Sastoji se od 115 otoka, od...

Aloe vera – uticaj na zdravlje čovjeka

Postoji više od 300 vrsta biljke aloe, ali je Aloe barbadensis (poznata i kao aloe vera) najpoznatija je i vrlo...

Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka....

Zašto je piling lica važan i kako ga napraviti?

Koža je zaštitni omotač koji je u izravnom kontaktu s vanjskim svijetom, stoga ju je potrebno njegovati...