Kako napraviti sladoled: domaći recepti

Sladoled je omiljena poslastica ljeti i vole ga sve generacije. Pretpostavlja se da ovaj ledeni desert potječe još iz 2. stoljeća prije Krista, ali da je isprva bio dostupan samo vladarima. Tek kasnije receptura za izradu sladoleda napušta kraljevske dvorove i njegova tvornička proizvodnja počinje oko 1851. godine u Americi.

Preteča današnjeg sladoleda zapravo je bila mješavina mlijeka i leda, te smrznutih voćnih sokova, da bi se u kasnijim verzijama sladoleda pojavile kremaste teksture, s komadićima voća, a potom i čokolade. Od tada do danas okusi voća i čokolade ostali su najpoznatiji diljem svijeta.

Danas se sladoled radi po raznim recepturama i s brojnim okusima. Osim što se može poslužiti u restoranima i prodavati u trgovinama ili na kioscima, sladoled se danas može napraviti i kod kuće. Priprema domaćeg sladoleda ne zahtijeva posebne vještine, a recepti koje vam otkrivamo u nastavku teksta nude okuse identične onima koje najviše volite.

Sladoled s okusom vanilije

Vanilija je definitivno jedan od najpoznatijih i najtraženijih okusa sladoleda, a od ostalih se razlikuje po specifičnoj aromi. Za pripremu ovog sladoleda kod kuće najbolje je umjesto praha ili štapića vanilije (možete ih pronaći u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane) koristiti ekstrakte s okusom vanilije.

Potrebni sastojci:

  • 3 žumanjka;
  • 300 ml hladnog mlijeka;
  • 300 ml slatkog vrhnja;
  • 100 grama šećera u prahu;
  • 2 vrećice vanilin šećera;
  • 1 žlica arome vanilije.

Način pripreme

Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje, vaniliju i vanilin šećer i sve prokuhajte. U drugoj posudi umutiti žumanjke i šećer u prahu tako da se dobije kremasta tekstura. Na kraju pomiješajte obje smjese, umutite i ostavite da se ohlade.

Čokoladni sladoledi

Sladoledi od čokolade također su među najpopularnijima i najpoznatijima. Ne postoji jedinstveni recept za njihovu pripremu, jer se danas miješaju najrazličitije vrste sastojaka kako bi se dobio čisti čokoladni okus ili neka mješavina.

Milka sladoled

Potrebni sastojci:

  • 300 grama Milka čokolade;
  • 400 ml slatkog vrhnja;
  • 300 ml kondenziranog mlijeka;
  • 1 šalica običnog mlijeka.

Način pripreme

U lonac stavite izlomljene kockice čokolade pa ih prelijte šalicom mlijeka i ostavite na laganoj vatri da se otope. U zdjeli umutiti slatko vrhnje guste teksture, zatim dodati kondenzirano mlijeko i sve sjediniti. Kada se smjesa sa otopljenom čokoladom ohladi sve zajedno sjediniti i pjenjačom sjediniti masu. Preko toga naribati jednu čokoladu i ostaviti da se ohladi.

Sladoled s okusom Nutelle

Potrebni sastojci:

  • 2 jaja;
  • 3 žlice šećera;
  • 1 vrećica vanilin šećera;
  • 300 ml slatkog vrhnja;
  • 4 žlice nutelle (može i domaća Nutella ako ga imate);
  • 2 žlice kakaa;
  • 50 grama lješnjaka.

Način pripreme

Umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. Bitno je da je ova smjesa termički obrađena na pari (posudu staviti iznad posude u kojoj kuha voda na grijač i mutiti jaja i šećer oko 10 minuta). Kada dobijete kremastu teksturu, izvadite posudu i ostavite da se ohladi. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje pa dodajte Nutellu i kakao i opet sve umutite. Na kraju je potrebno pomiješati smjesu iz obje posude i sjediniti žicom. Po želji lješnjake sitno nasjeckati i smjesu ostaviti da se ohladi.

Domaći branitelji

Potrebni sastojci:

  • 10 jaja;
  • 10 žlica šećera;
  • 700 grama kiselog vrhnja (jedna kanta);
  • 1/2 kilograma krem ​​kreme;
  • 200 grama čokolade za kuhanje;
  • 5 krem ​​banana.

Način pripreme

Umutiti jaja (ne odvajati bjelanjke i žumanjke) i šećer. U drugoj posudi umutiti šlag u gušći šlag. Pomiješajte obje smjese pa dodajte šalicu kiselog vrhnja i sve još jednom umutite. U novu smjesu dodajte prethodno nasjeckane krem ​​banane i naribane komadiće čokolade i miješajte žlicom dok se sve ne sjedini. Ostavite smjesu u zamrzivač da se ohladi.

Snickers sladoled

Potrebni sastojci:

  • 400 ml kondenziranog mlijeka;
  • 300 ml slatkog vrhnja;
  • 200 grama prženog neslanog kikirikija;
  • 100 grama prženih lješnjaka;
  • 150 grama karamele s okusom lješnjaka;
  • 1 čokolada za kuhanje.

Način pripreme

Istucite slatko vrhnje (guste teksture) zatim dodajte kondenzirano mlijeko i sve zajedno još jednom umutite. U smjesu dodati nasjeckane komadiće kikirikija i lješnjaka i sve sjediniti žicom. Karamele otopite na laganoj vatri (možete dodati šalicu mlijeka ili kockicu margarina da se karamele ne lijepe za tavu) i ulijte ih u zdjelu s ostalim sastojcima. Novu smjesu sjediniti zicom pa preko narendati kockicu cokolade i ostaviti da se ohladi.

Voćni sladoled

Voćni sladoledi najbolja su poslastica ljeti jer nude pravo osvježenje. Prvotne inačice voćnih sladoleda bili su ledeni sokovi s komadićima sezonskog voća. Danas gotovo da nema voća od kojeg se ne može napraviti sladoled. No, otkrivamo recept za osebujan okus.

Sladoled s okusom jagode

Važno je naglasiti univerzalnost sljedećeg recepta. To znači da se bilo koji voćni okus može dobiti dodavanjem višanja, malina ili drugog sezonskog voća umjesto jagoda.

Potrebni sastojci:

  • 200 grama šlaga;
  • 200 grama mlijeko u prahu;
  • 1 čaša obične vode;
  • 1 čaša kisele vode;
  • 4 žlice šećera;
  • 100 grama svježih velikih jagoda.

U zdjeli pomiješajte šlag i čašu kisele vode i mutite dok se ne dobije gusta smjesa. U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko u prahu i šećer sa čašom obične vode. Na kraju pomiješajte obje smjese i još jednom umutite pa dodajte komadiće svježih jagoda i žicom sjedinite smjesu. Sladoled po želji možete ukrasiti preljevom od čokolade ili jagode, jestivim ukrasnim bobičastim voćem, plazmom ili slatkim rolicama.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Ako smatrate da sadržaj objavljen na našem krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected] Materijal poslati na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i naš porta nema obavezu postupiti po istim.

Možda vas zanima

Kako da znam da mu se sviđam? – ljubavni signali

Kako da znam da mu se sviđam? Vjerojatno ne postoji djevojka koja si u nekom trenutku...

Feng Shui – organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije

Feng shui je drevna kineska praksa: tradicija koja traži sklad među stvarima, ravnotežu između pozitivnog i negativnog te kanaliziranje...

Bol tijekom promjene vremena

Vjerojatno ste ponekad osjetili bol tijekom promjene vremena, bilo da se radi o glavobolji ili bolovima od stare...

Njemački ovčar – najbolji zaštitnik vaše obitelji

Njemački ovčari su veliki psi poznati po svojoj plemenitoj, vrijednoj, odanoj i vrlo inteligentnoj naravi. Karakterizira...

Proljetni radovi u polju – zadaci koji vas očekuju i kako ih obaviti

Prošli su hladni zimski dani, proljeće se budi, a s njim i proljetni radovi koji nas očekuju...

5 Savjeta za poboljšati pamćenje

Kako poboljšati pamćenje u današnjem svijetu kada smo zatrpani informacijama, obavezama i sitnicama koje nam redovito odvlače pažnju. Stoga...