Sladoled je omiljena poslastica ljeti i vole ga sve generacije. Pretpostavlja se da ovaj ledeni desert potječe još iz 2. stoljeća prije Krista, ali da je isprva bio dostupan samo vladarima.

Tek kasnije receptura kako napraviti sladoled napušta kraljevske dvorove i njegova tvornička proizvodnja počinje oko 1851. godine u Americi.

Preteča današnjeg sladoleda zapravo je bila mješavina mlijeka i leda, te smrznutih voćnih sokova, da bi se u kasnijim verzijama sladoleda pojavile kremaste teksture, s komadićima voća, a potom i čokolade. Od tada do danas okusi voća i čokolade ostali su najpoznatiji diljem svijeta.

Danas se sladoled radi po raznim recepturama i s brojnim okusima. Osim što se može poslužiti u restoranima i prodavati u trgovinama ili na kioscima, sladoled se danas može napraviti i kod kuće.

Priprema domaćeg sladoleda ne zahtijeva posebne vještine, a recepti koje vam otkrivamo u nastavku teksta nude okuse identične onima koje najviše volite.

Sladoled s okusom vanilije

Vanilija je definitivno jedan od najpoznatijih i najtraženijih okusa sladoleda, a od ostalih se razlikuje po specifičnoj aromi.

Za pripremu ovog sladoleda kod kuće najbolje je umjesto praha ili štapića vanilije (možete ih pronaći u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane) koristiti ekstrakte s okusom vanilije.

Potrebni sastojci:

  • 3 žumanjka;
  • 300 ml hladnog mlijeka;
  • 300 ml slatkog vrhnja;
  • 100 grama šećera u prahu;
  • 2 vrećice vanilin šećera;
  • 1 žlica arome vanilije.

Način pripreme

Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje, vaniliju i vanilin šećer i sve prokuhajte. U drugoj posudi umutiti žumanjke i šećer u prahu tako da se dobije kremasta tekstura.

Na kraju pomiješajte obje smjese, umutite i ostavite da se ohlade.

kako napraviti sladoled
Kako napraviti sladoled: domaći recepti

Čokoladni sladoledi

Sladoledi od čokolade također su među najpopularnijima i najpoznatijima. Ne postoji jedinstveni recept za njihovu pripremu isto važi i za tijesto za pizzu.

Danas miješaju najrazličitije vrste sastojaka kako bi se dobio čisti čokoladni okus ili neka mješavina.

Da li ste znali da sladoled spada među najgoru hranu za pse

Milka sladoled

Potrebni sastojci:

  • 300 grama Milka čokolade;
  • 400 ml slatkog vrhnja;
  • 300 ml kondenziranog mlijeka;
  • 1 šalica običnog mlijeka.

Način pripreme

U lonac stavite izlomljene kockice čokolade pa ih prelijte šalicom mlijeka i ostavite na laganoj vatri da se otope.

U zdjeli umutiti slatko vrhnje guste teksture, zatim dodati kondenzirano mlijeko i sve sjediniti. Kada se smjesa sa otopljenom čokoladom ohladi sve zajedno sjediniti i pjenjačom sjediniti masu. Preko toga naribati jednu čokoladu i ostaviti da se ohladi.

Sladoled s okusom Nutelle

Potrebni sastojci:

  • 2 jaja;
  • 3 žlice šećera;
  • 1 vrećica vanilin šećera;
  • 300 ml slatkog vrhnja;
  • 4 žlice nutelle (može i domaća Nutella ako ga imate);
  • 2 žlice kakaa;
  • 50 grama lješnjaka.

Način pripreme

Umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. Bitno je da je ova smjesa termički obrađena na pari (posudu staviti iznad posude u kojoj kuha voda na grijač i mutiti jaja i šećer oko 10 minuta).

Kada dobijete kremastu teksturu, izvadite posudu i ostavite da se ohladi. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje pa dodajte Nutellu i kakao i opet sve umutite.

Na kraju je potrebno pomiješati smjesu iz obje posude i sjediniti žicom. Po želji lješnjake sitno nasjeckati i smjesu ostaviti da se ohladi.

Kako napraviti sladoled
Kako napraviti sladoled s okusom Nutelle?

Domaći branitelji

Potrebni sastojci:

  • 10 jaja;
  • 10 žlica šećera;
  • 700 grama kiselog vrhnja (jedna kanta);
  • 1/2 kilograma krem ​​kreme;
  • 200 grama čokolade za kuhanje;
  • 5 krem ​​banana.

Način pripreme

Umutiti jaja (ne odvajati bjelanjke i žumanjke) i šećer. U drugoj posudi umutiti šlag u gušći šlag. Pomiješajte obje smjese pa dodajte šalicu kiselog vrhnja i sve još jednom umutite.

U novu smjesu dodajte prethodno nasjeckane krem ​​banane i naribane komadiće čokolade i miješajte žlicom dok se sve ne sjedini. Ostavite smjesu u zamrzivač da se ohladi.

Snickers sladoled

Potrebni sastojci:

  • 400 ml kondenziranog mlijeka;
  • 300 ml slatkog vrhnja;
  • 200 grama prženog neslanog kikirikija;
  • 100 grama prženih lješnjaka;
  • 150 grama karamele s okusom lješnjaka;
  • 1 čokolada za kuhanje.

Način pripreme

Istucite slatko vrhnje (guste teksture) zatim dodajte kondenzirano mlijeko i sve zajedno još jednom umutite. U smjesu dodati nasjeckane komadiće kikirikija i lješnjaka i sve sjediniti žicom.

Karamele otopite na laganoj vatri (možete dodati šalicu mlijeka ili kockicu margarina da se karamele ne lijepe za tavu) i ulijte ih u zdjelu s ostalim sastojcima.

Novu smjesu sjediniti zicom pa preko narendati kockicu cokolade i ostaviti da se ohladi.

Voćni sladoled

Voćni sladoledi najbolja su poslastica ljeti jer nude pravo osvježenje. Prvotne inačice voćnih sladoleda bili su ledeni sokovi s komadićima sezonskog voća.

Danas gotovo da nema voća od kojeg se ne može napraviti sladoled. No, otkrivamo recept za osebujan okus.

kako napraviti sladoled

Sladoled s okusom jagode

Važno je naglasiti univerzalnost sljedećeg recepta. To znači da se bilo koji voćni okus može dobiti dodavanjem višanja, malina ili drugog sezonskog voća umjesto jagoda.

Potrebni sastojci:

  • 200 grama šlaga;
  • 200 grama mlijeko u prahu;
  • 1 čaša obične vode;
  • 1 čaša kisele vode;
  • 4 žlice šećera;
  • 100 grama svježih velikih jagoda.

U zdjeli pomiješajte šlag i čašu kisele vode i mutite dok se ne dobije gusta smjesa. U drugoj zdjeli pomiješajte mlijeko u prahu i šećer sa čašom obične vode.

Na kraju pomiješajte obje smjese i još jednom umutite pa dodajte komadiće svježih jagoda i žicom sjedinite smjesu.

Sladoled po želji možete ukrasiti preljevom od čokolade ili jagode, jestivim ukrasnim bobičastim voćem, plazmom ili slatkim rolicama.

Preporuka

Njemački ovčar – najbolji zaštitnik vaše obitelji

U moderno doba, njemački ovčar ostaje jedna od najpopularnijih pasmina pasa, trenutno odmah iza zlatnog retrivera. Njemački ovčari su...

Prepoznati skoliozu kod odraslih – Kako lako

Skolioza je stanje koje uzrokuje abnormalnu zakrivljenost kralježnice. Iako se često razvija u djetinjstvu ili adolescenciji,...

Umjetna Inteligencija u Sportskom Klađenju: Nove Mogućnosti i Izazovi

Umjetna Inteligencija u Sportskom Klađenju - Uvod Sportsko klađenje je postalo značajan deo zabave i interesovanja za mnoge...

Doživite more u vlastitom gradu

Doživite more - Evo nekoliko savjeta kako   Doživite more u vlastitom gradu - Činjenica da ove godine nećete moći...

Zubi i higijena – kako pravilno njegovati zube?

Ne postoji osoba koja ne želi imati zdrave zube i lijep osmijeh. Ipak, bolesti zuba su među najčešćim...

Povoljna kupovina od Istre do Zagorja

Povoljna kupovina - U Hrvatskoj su razmjerno velike razlike u cijenama od jednog kraja države do drugog, ali...

Kako pripremiti jela od cvjetače?

Svjež, kuhan ili ukiseljen, karfiol se svakodnevno koristi na srpskim trpezama. Prvo se počeo uzgajati na obalama Sredozemlja...

Kvinoja – kako i zašto jesti ovu namirnicu

Danas je kvinoja uobičajena zamjena za riža, kus-kus pa čak i zobene pahuljice. U planinama Anda u Južnoj Americi,...