Mnogi misle da je izrada tijesta za pizzu poseban zanat. Da, to je umjetnost, ali ne morate biti pizza majstor da napravite jednu za sebe ili svoje najdraže.
Ono u što smo sigurni je da jednom kada savladate umjetnost izrade pizze, ovaj posao postaje pravi užitak. U nastavku teksta otkrivamo kako napraviti tijesto za pizzu i otkrivamo vam neke od najboljih recepata.
Cijeli trik je u pravilnom miješanju tijesta. Sve ostalo je naša slobodna volja i kreativnost.
No, upravo zato što smatramo da je izrada tijesta za pizzu kompliciran i naporan posao, češće se odlučujemo naručiti pizzu na kućnu adresu. Je li ovaj izbor jednostavniji i jeftiniji – ne znamo.
Bakina pizza – tradicionalna izrada tijesta
Evo jednog od tradicionalnih i najčešćih načina pravljenja tijesta za pizzu. Mnogi ovaj recept nazivaju Bakina pizza izdvojivši ga kao definitivno najukusniji.
Potrebni sastojci za tijesto:
- 2 jaja
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
- Šalica mlijeka
- Šalica ulja
- Kockica kvasca (pola)
- Brašno
Način pripreme:
Navedene sastojke pomiješajte u odgovarajućoj posudi. Kvasac je obavezno otopiti u mlakoj vodi, dok brašno treba postepeno dodavati.
Nakon što ste sjedinili sve sastojke zamijesite tijesto srednje tvrdoće. Zatim staviti u frižider da odstoji dvadesetak minuta, pa opet promiješati.
Tijesto podijeliti na tri jednake loptice i od svake razvaljati okrugle kore. Nakon što ih stavite u tepsiju, podloge će biti spremne za dodavanje ostalih sastojaka (kečap, sir, pečenica, šampinjoni, krastavci, jaje…).

Kako najjednostavnije i najbrže napraviti tijesto za pizzu
Ako ne konzumirate jaja ili želite tijesto za pizzu napraviti na još jednostavniji i brži način, evo recepta za koji su vam potrebna samo četiri sastojka.
Potrebni sastojci za tijesto:
- 1 čaša jogurta
- 1 šalica ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- Brašno
Način pripreme:
Potrebno je pomiješati navedene sastojke, te postupno i postepeno dodavati brašno. Nakon što ste zamijesili tijesto i napravili podlogu, dodajte sastojke i odmah krenite s pečenjem.
Tijesto za mini-pizze
Ako želite pripremiti veću količinu pizze kako bi je mogli probati svi članovi obitelji, mini pizze su pravi izbor.
Okus je potpuno isti kao kod klasičnih pizza, a prednost je u količini, kao iu tome što se mogu jesti i hladne. Stoga su savršeni za prilike u kojima se okuplja veći broj ljudi ili ako ih želite poslužiti kao predjelo.
Potrebni sastojci za tijesto:
- 2 šalice mlijeka
- 2 šalice ulja
- 1 čaša jogurta
- 2 jaja
- 2 žličice soli
- 1 vrećica praška za pecivo
- Žlica šećera
- Pola kvasca
- Brašno
Način pripreme:
Sve sastojke pomiješati na sličan način kao u prethodnim receptima, pa umijesiti srednje meko tijesto. Zatim oklagijom razvaljati veliku koru i čašom vaditi manju podlogu preko koje se dodaju ostali sastojci.

Dijetalno tijesto za pizzu
Dijetalne pizze posljednjih su godina sve popularnije. Da, dobro ste pročitali. Istina, ne govorimo o pizzama koje će vam doista pomoći pri mršavljenju, ali one nisu ni upola toliko kalorične od klasičnih pizza.
To znači da uz pravilan odabir namirnica i umjerenu konzumaciju pizzu možete jesti čak i ako ste na dijeti. Načini izrade ovih pizza manje-više su slični.
Najvažnije je izbjegavati kalorične sastojke i zamijeniti ih onima koji su inače dio prehrane. Ako ste se pitali kako napraviti dijetalno tijesto za pizzu, evo načina.
Svakako možete brojati kalorije uz aplikacije za brojanje kalorija na dnevnom nivou.
Potrebni sastojci za tijesto:
- 100 grama ječmenog brašna
- 100 grama heljdinog brašna
- 100 grama pšeničnog brašna
- 1 šalica kefira
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica žutog šećera
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
Način pripreme:
Pomiješajte sve tri vrste brašna, a zatim prelijte mlakom vodom s prethodno otopljenim kvascem. Smjesu miješajte žlicom i postupno dodajte šećer, sol i ulje.
Na kraju kada se svi sastojci sjedine umijesite tijesto srednje tvrdoće i ostavite ga 10ak minuta u hladnjaku. Nakon toga je spreman za razvijanje podloge.
Od sastojaka koji će se naći na podlozi preporučujemo: umak od rajčice, nemasni sir ili biljni sir, kuhanu šunku ili pileća prsa, sitno nasjeckanu papriku ili gljive, masline, origano, ružmarin.

Tijesto za vegansku pizzu
Za ljude koji ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla (čak ni plodove mora), veganska pizza može biti ukusan obrok.
Postoje dva načina da se napravi – da se sastojci peku zajedno sa podlogom ili da se sirovi sastojci samo poredaju po pečenoj podlozi.
Potrebni sastojci za tijesto:
- 300 grama integralnog pšeničnog brašna
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica inaktiviranog kvasca
Način pripreme:
Kvasac prvo otopiti u malo mlake vode, pa ga uliti u brašno. Dodajte maslinovo ulje i sol pa umijesite srednje mekano tijesto.
Podlogu možete razvaljati nakon što tijesto odstoji 10 minuta. Pazite koje sastojke stavljate na temeljac. Odaberite povrće koje inače jedete i odlučite hoćete li ga peći s temeljcem ili ga jesti sirovo na njemu.
Preporuka
- Kvinoja – kako i zašto jesti ovu namirnicu
- Šminkanje za početnike – 8 grešaka tijekom šminkanja
- Omiljena hrana horoskopskih znakova
- Kako se ugojiti brzo i zdravo?
- Kako odabrati zaštitnu obuću za rad?
- Instagram oglasi – Detaljan vodič da napravite vlastitu kampanju