back to top

U nastavku teksta pronaći ćete korisne savjete kako naučiti dijete da gleda na sat, na i zabavan jednostavan način bez stresa za sebe i dijete.

Prije polaska u školu dijete bi već trebalo znati gledati na sat. No pravila nema, jer s dječje strane to nije nimalo jednostavna vještina.

Nije dovoljno djetetu samo objasniti čemu sat služi i kako kazaljke na njemu rade. Najvažnije je da dijete razumije pojam “vrijeme” i kako se ono računa.

Zato je predškolska dob idealna za ovaj složeniji sat. Prisiljavanje i pokušaji roditelja da nauče dijete da gleda na sat i ranije nisu poželjni i neće dati očekivane rezultate.

Kako naučiti dijete da gleda na sat

Razumijevanje pojma vrijeme

Iako djeca osjećaju da vrijeme postoji, ova apstraktna kategorija nije im najjasnija. Koliko god je važno objasniti djetetu, roditelji također moraju biti jednostavni i umjereni s objašnjenjem.

Evo savjeta kako to učiniti

Izbjegavajte definicije i pojmove (ne samo da ih predškolac neće razumjeti, nego ćete ih i potpuno zbuniti),

Nastojte da dijete u potpunosti razumije opreke kao što su dan noćjutro : večerjučer Danas sutra i znati godišnja doba (usvajanje ovih pojmova svakako je predviđeno programom predškole),

Objasnite djetetu da je nekoć bilo beba, a da je s vremenom izraslo u dječaka/djevojčicu kakvo je sada i da će s vremenom izrasti u odraslu osobu,

Tek na kraju, kada budete potpuno sigurni da dijete te stvari razumije, da razumije razliku među njima i da je (na svoj način) svjesno da vrijeme ‘teče’, prijeđite na težu razinu.

Kako bi naučilo gledati na sat, potrebno mu je objasniti da se vrijeme računa kroz određene vremenske jedinice: sekunde, minute, sate itd. te ih predstaviti pomoću brojeva na satu.

Preduvjet je da dijete poznaje brojeve

Glavni preduvjet da dijete nauči gledati na sat je poznavanje brojeva. To uglavnom nije toliki problem, jer roditelji pokušavaju dijete naučiti brojati već u dobi od dvije ili tri godine.

Ako dijete jako dobro poznaje brojeve (barem do 12), pokušajte mu na što jednostavniji način objasniti razliku između brojeva. Objasnite mu da su dvije veće od jedne tako da uzmete tri jabuke i stavite jednu s jedne, a dvije jabuke s druge strane. Pitajte ga na kojoj strani ima više jabuka.

Ovaj korak je važan jer će se dijete lakše i brže orijentirati kasnije u satu. Ako mu treba više vremena da shvati razliku, odvojite vrijeme i ponovite ovu vježbu nekoliko puta tijekom dana ili čak nekoliko dana.

Kako naučiti dijete da gleda na sat
Kako naučiti dijete da gleda na sat

Osnovni koraci kako naučiti dijete gledati na sat

  1. Potreban vam je najklasičniji sat isključivo sa arapski brojevis tri kazaljke i crticama koje označavaju sekunde i minute.
  2. Objasnite djetetu da na satu postoji dvanaest brojeva (od 1 do 12), kao i tri kazaljke (velika, mala i jedna koja se neprekidno pomiče);
  3. Objasnite djetetu da kazaljka koja se neprestano kreće pokazuje sekunde, da velika kazaljka označava minute, a mala sate;

Tek nakon što dijete savlada ova pravila, možete prijeći na teže korake. Najvažnije je imati puno strpljenja, objašnjavati polako i više puta, ako je potrebno.

  1. Objasnite djetetu da jedan sat ima 60 minuta i da su to označene crticama na satu. Ukupno je pet crtica između dva broja. Kada velika kazaljka napravi puni krug (obiđe sve crtice), to je ukupno 60 minuta, tj. jedan sat.

Ponovite ovaj korak nekoliko puta, a potom dopustite djetetu da još jednom sve samostalno ponovi. Kada ste sigurni da ste ovaj korak dobro savladali, prijeđite na sljedeći.

  1. Uzmite broj 12 kao početni primjer za brojanje. Pomaknite obje ruke na broj i objasnite djetetu da to znači da je točno 12 sati.
  2. Mala kazaljka ostaje na broju 12, a veliku kazaljku pomaknite udesno, na broj 1. Pitajte dijete može li samo odrediti sate i minute. To može biti potencijalni problem za dijete, jer sada znanje treba primijeniti na konkretnom primjeru. Ako vidite da se muči, ponovite pravila još jednom.
  3. Najveća zabuna nastaje kod određivanja minuta, jer dijete ne shvati odmah da je svaki put kada je velika kazaljka kod broja jedan pet minuta, kod broja dva deset minuta i tako dalje. Zato ga potaknite da uvijek broji sve crtice između male i velike kazaljke. Nakon nekoliko dana shvatit će u čemu je problem i odmah će moći odrediti minute.
  4. Provjerite je li dijete shvatilo princip gledanja na sat tako što ćete pomaknuti kazaljke i na ostale brojeve. Radite ovu provjeru najmanje tjedan dana i nekoliko puta dnevno.
Kako naučiti dijete da gleda na sat
Kako naučiti dijete da gleda na sat

Naučiti dijete da gleda na sat nije lak proces ni za dijete ni za roditelje. Baš kao kad učite dijete kako vezati vezice ili kako voziti bicikl, treba imati puno strpljenja i pronaći najlakši način da mu to objasnite a da ga ne zbunite. Najvažnije je ne biti kritičan, a s druge strane ne očekivati ​​da će se rezultati pojaviti odmah.

PREPORUKA

Tehnička škola Daruvar dobila opremu za potrebe radioničkih vježbi

Tvrtka ProElektronika iz Zagreba potpisnik je hvale vrijedne donacije industrijske opreme za Tehničku školu Daruvar. Odlični poslovni rezultati...

Medicinska praksa – Najbizarnije u povijesti

Medicinska praksa u povijesti bila je u potpunosti bizarna. Neke stvari će vas šokirati i ostaviti bez teksta. Prije...

Ljubavne izreke i citati

Ovo su najbolje ljubavne izreke i citati. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli...

Razum ili srce ?

Razum ili srce? U današnje vrijeme, čini se, više slijedimo razum nego srce. No, često si postavljamo upravo...

Kišobran

Kad vani pada kiša, naš vjerni pratilac je skromni kišobran. Postoji mnogo različitih vrsta kišobrana: klasični, sklopivi, prozirni, olujni,...

Sa mnom ili samnom – kako se pravilno piše?

Jedna od najčešćih pravopisnih grešaka je bilo da je napisano sa mnom ili samnom. Mnogi misle da je to problem...

Što su aktivne i pasivne rečenice i kako ih razlikovati

U nastavi srpskog jezika aktivan i pasivno rečenice ne dobivaju uvijek puno prostora i stoga se njihova obrada svodi na usku definiciju. Aktivne...

6 aplikacija za koje niste znali, a koje će vam olakšati život

Napredak tehnologije doveo je do toga da imamo previše informacija pred sobom. Ovih 6 aplikacija za koje niste...