Malo je stvari koje vas mogu toliko usrećiti, donijeti vam ljubav i radost kao ovo vaš novi ljubimac.

Odlučili ste da je vrijeme za krznenog člana obitelji? Čestitamo!

No, prije nego što donesete odluku kojoj ćete životinji dati priliku da postane novi član kućanstva, kako odabrati kućnog ljubimca? 

Istražili smo koji su to kriteriji na koje treba voditi računa pri odabiru kućnog ljubimca, kako bi se što bolje uklopio u vaš životni stil i prostor koji mu možete posvetiti.

Sve što smo saznali, podijelit ćemo s vama u nastavku teksta!

kako odabrati kucnog ljubimca
Kucni ljubimac

Financije – koliko je kućni ljubimac zahtjevan u pogledu sredstava koja treba uložiti?

Kupovina kućnih ljubimaca danas se obavlja u nekoliko klikova – online trgovina za kućne ljubimce je tu da na moderan način pruži sve što ljubimcu treba. Ali koliko često ćete to morati činiti i koliko ćete novca morati uložiti?

Nikada nemojte zanemariti ovaj kriterij pri odabiru kućnog ljubimca.

Na primjer, razlika između potreba za hranom malog psa i prehrane velikog psa može se čak i učetverostručiti!

O potrebama drugih vrsta životinja da i ne govorimo. Primjerice, za pticu je dovoljno izdvojiti samo za hranu i kavez, dok za mačku svakih nekoliko tjedana treba kupiti i pijesak, a svakih nekoliko mjeseci promijeniti WC, košaru ili barem jastuk na za spavanje, kao i grebalica koja se brzo troši te ostali rekviziti koji su ovom ljubimcu potrebni za sretnu i zdravu svakodnevicu.

Prije nabave kućnog ljubimca raspitajte se o njegovim potrebama i proučite ponudu pet shopova kako biste vidjeli cijene.

Provjerite uklapa li se u vaš proračun, jer samo tako ćete biti sigurni da ima sve što mu treba. Tek tada krenite u kupovinu ili udomite ljubimca kakvog želite.

Koliko vremena imate na raspolaganju za kućnog ljubimca?

Neki kućni ljubimci zahtijeva minimum vašeg vremena.

Na primjer, ribe.

Dovoljno im je očistiti akvarij, dati hranu i nemaju nikakvu ili vrlo malu potrebu za socijalnom interakcijom.

kako odabrati kucnog ljubimca

Sa psima je sasvim drugačije. Morate ih hraniti, šetati, ali i igrati, kvalitetno provoditi vrijeme s njima i zabavljati ih. Imate li ovo vrijeme?

Razmislite o svojoj svakodnevici, o tome što možete očekivati ​​od ostalih ukućana po tom pitanju obveza oko ljubimca a zatim odlučiti koji će to biti ljubimac.

Sve drugo može završiti kao teret za vas ili obveza koju niste bili spremni preuzeti. Odgovornost je ključna kada se brinete za kućnog ljubimca.

Koliko će prostora ljubimac imati na raspolaganju?

Ako živite u malom stanu i nemate dvorište, a nemate ni sati za šetnju – nemojte nabavljati njemačku dogu! 

Veliki psi poput njemačkog ovčara obično pate u malim prostorima. Treba im sav prostor za sretan, fizički aktivan život. Gdje će iskoristiti svu tu energiju?

Kriterij veličine svakako je od velike važnosti pri odabiru kućnog ljubimca. Kao tko energija i priroda same životinje.

Na primjer, mačke su male, ali su po prirodi avanturističke, a instinkti ih tjeraju da love, penju se i izvode razne vratolomije.

Dobro proučite potrebe i temperament životinje prije nego što je prihvatite u svoju obitelj. Morate biti sigurni da će joj vaš životni prostor odgovarati.

Kakav je tvoj stil života?

Uživate li u vikendima uz omiljenu TV seriju, na kauču ili ih radije provodite istražujući prirodu? Koliko dnevno provodite izvan kuće? Jeste li sportaš, avanturist ili ste više osoba koja cijeni mir, udobnost i nije sklona posebnoj tjelesnoj aktivnosti?

Razmislite o odgovorima na sva ova pitanja jer odgovori na njih će vam savršeno reći kakav vam ljubimac najviše odgovara.

Postoji savršeno kompatibilan ljubimac za svaki stil života, tako da ćete sigurno pronaći savršenog krznenog prijatelja za sebe. No budite prije toga iskreni prema sebi i uskladite temperament i potrebe životinje sa svojima.

kako odabrati kucnog ljubimca

Živite li s djecom?

Nije preporučljiv svaki kućni ljubimac život s djetetom. Neke utrke psi su, primjerice, poznati po tome što su vrlo obiteljski i odličan izbor za život s djetetom, dok su drugi skloniji željeti svu pažnju za sebe, ili jednostavno – nisu skloni pretjeranoj socijalizaciji.

Ako u vašem kućanstvu ima najmlađih – raspitajte se koliko je kućni ljubimac “child friendly” i na temelju svojih saznanja nabavite ga ili nemojte.

Također, prije kupnje provjerite je li vaše dijete već bilo u kontaktu s tim ljubimcem. Zamislite da dobijete mačku, samo da otkrijete da je vaše dijete alergično na njezino krzno?

Zato je važno provjeriti jesu li svi ukućani, a posebno djeca, već bili u kontaktu s vrstom životinje koju dovodite u dom.

I, kojeg ste ljubimca odabrali? Sigurni smo da su vam ovi savjeti pomogli da donesete dobru odluku! Uživajte u zajedničkom životu sa svojim novim ljubimcem, želimo vam puno lijepih zajedničkih uspomena!

Preporuka

Rad od Kuće: Prednosti i Izazovi

Rad od Kuće: Prednosti i Izazovi - uvod Rad od kuće ima mnogo prednosti ali izazova. U posljednjih nekoliko...

Kako poticati učenje kod djece

Ako se pitate kako poticati učenje kod djece, ne brinite se jer ste na pravom mjestu. Mozak djeteta razvija...

Hrana za mačke – što mačke nikako ne smiju jesti

Vlasnici kućnih ljubimaca često nisu informirani o hrani koja bi mogla negativno utjecati na njihove krznene prijatelje. Sigurno...

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu - uvod Virtualni Asistent: Što Točno Znači Biti VA? Virtualni asistenti...

Kako Razviti Poslovnu Ideju: Praktični Vodič za Kreativce

Kako Razviti Poslovnu Ideju: Praktični Vodič za Kreativce - uvod Kako razviti poslovnu ideju? Prvi korak u kreiranju i...

Kako čestitati rođendan?

Pronađite alternativni način da kažete "Sretan rođendan" voljenoj osobi! Umjesto poznate i dosadne rođendanske fraze, smislite nešto novo....

Kako lavovi formiraju grivu i zašto je neki imaju, a neki ne?

Lavovi nisu najjače kopnene životinje na svijetu, ali se mogu pohvaliti najjačom titulom koju neka životinja može nositi...

4 pozitivna aspekta – Naranča izvan kuhinje

Opće je poznato koliko je naranča dobra za jačanje imuniteta zbog bogatstva vitamina i minerala. Vitamin C pomaže našem...