Ako niste sigurni kako odabrati odgovarajuće posude za biljke, ne brinite jer smo za Vas pripremili nekoliko korisnih savjeta koji će Vam pomoći pri odabiru.

Bez obzira uzgajate li ih u zatvorenom prostoru ili vani, biljke u saksiji dodaju privlačnost vašem životnom prostoru. Kako bi vaše biljke uvijek izgledale lijepo kao onog dana kada ste ih donijeli kući, morate se pobrinuti da zadovoljite sve njihove potrebe. To uključuje poznavanje veličine i vrste posude koja im je potrebna, kao i kada presaditi.

Kad odaberete saksije za cvijeće, bilo da se radi o sobnim ili vanjskim biljkama, moraju zadovoljiti dva kriterija. Prvo i najvažnije je da su prikladni za biljku koju želite posaditi – da su dovoljno veliki i da imaju drenažne rupe kojima će se odvoditi višak vode. Drugi kriterij, usuđujemo se reći ne manje važan, jest dekorativni izgled lončanica i žardinjera koje će uljepšati vaš dom, terasu ili vrt. Nema potrebe za kompromisima, jer je jednim izborom moguće ispuniti obje funkcije – poboljšati estetiku svog doma i nesmetan rast vašeg cvijeća.

Ako ste novi u svijetu uzgoja sobnog ili vanjskog cvijeća, također ćemo objasniti razliku između lonaca i žardinjera. Posude su uglavnom okruglog oblika (iako to nije pravilo) i namijenjene su jednoj biljci, dok sadilice uglavnom su pravokutnog oblika i u njih možete posaditi više primjeraka istih ili različitih biljaka.

Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke

Kako odrediti veličinu posude koju biljke trebaju?

Možda mislite da je svejedno koju ćete veličinu lonca odabrati, samo da nije premala? Varate se. Prevelika posuda jednako je loša za biljku kao i premala. Posadite li cvijet u preveliku posudu, njegovo korijenje će izvući svu snagu i raširiti se, dok će nadzemni dio biljke stagnirati, a to nije nešto što želite.

Pretjerate li i biljku presadite u preveliku posudu, ispravite grešku. Veličina lonca ili žardinjere za sadnju izravno je povezana s prozračnošću i vlagom u loncu. Spremnici koji su preveliki mogu ostati pretjerano mokri dulje vrijeme, uzrokujući truljenje korijena, žutilo lišća, pa čak i smrt biljke. Kako biste riješili ovaj problem, uvijek odaberite odgovarajuću veličinu posude.

Dakle, razmotrite sljedeće čimbenike:

Omjer veličine korijena biljke i veličine posude

Neke sorte biljaka trebaju veće posude, neke manje, a razlog tome leži u korijenu biljke.

Iako će različite vrste biljaka imati različite preferencije u pogledu veličine posude i prostora potrebnog za razvoj novih korijena, većina dobro raste kada su posude oko 4 cm veće u promjeru od biljke. To ostavlja dovoljno prostora za nastavak rasta kako biljka sazrijeva i raste. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Ispravno izmjerite veličinu posude

Kako biste bili sigurni da ste svoju posudu ili žardinjeru ispravno odredili, prvo morate znati kako je izmjeriti. Lonci i žardinjere dolaze u različitim oblicima i stoga se mjere na različite načine.

Krugovi se najčešće prodaju prema promjeru, što se odnosi na udaljenost izmjerenu preko vrha posude. Iako posude mogu imati isti promjer, to ne znači nužno da su iste veličine. Posude koje se mjere u litrama, na primjer, odnosit će se na volumen tla koji mogu primiti. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke

Odabir posude za presađivanje biljaka

Gotovo sve biljke trebat će presaditi u neku točku svog životnog ciklusa, pa ćete se htjeti upoznati sa znakovima. Možda ćete primijetiti da biljku treba češće zalijevati. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Također, ako provjerite drenažne rupe i primijetite da iz njih viri korijenje, vrijeme je da povećate veličinu posude. Koliko često biljke treba presađivati ​​ovisi o vrsti biljke, brzini rasta i veličini. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Općenito govoreći, većinu biljaka trebat će presaditi u nove posude ili žardinjere jednom svake dvije godine. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Za najbolje rezultate presadite biljke u proljeće i premjestite ih u posude ili žardinjere koje su oko 4 do 5 cm veće od sadašnjih. Provjerite ima li posuda dovoljno rupa za drenažu i napunite je visokokvalitetnom zemljom za posude. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Izvadite biljku iz stare posude i nježno joj olabavite korijenje prije nego što je stavite u novu posudu. Kad stavite biljku dobro je pokrijte zemljom i obilno zalijte. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Od kojeg materijala su najbolje posude za cvijeće?

Iako su razlike između materijala za saksije uglavnom estetske, postoji nekoliko razlika koje mogu utjecati na zdravlje vaših biljaka.

  • Plastične posude: obično su lagani i jeftini, a dostupni su u mnogo različitih boja. Plastične posude su bolje za sobne biljke, jer određene vrste plastike (osobito crne plastike) upijaju ljetnu toplinu i mogu pregrijati korijen vaše biljke. Budite oprezni s vrlo tankom plastikom; iako plastika nije biorazgradiva, fotorazgradi se, što znači da jaka sunčeva svjetlost može uzrokovati raspadanje spremnika.
  • Lonci od terakote: Izrađene od gline, ove klasične posude jedan su od omiljenih izbora većine vrtlara. Porozni materijal od terakote lako upija vodu iz tla i zatim se isušuje, pa ili uparite ove posude s biljnim vrstama otpornim na sušu (kao što su sukulenti i ružmarin) ili ih planirajte obilno zalijevati.
  • Keramičke posude: Ove posude su čvrste, teške, izgledaju vrlo dekorativno i dolaze u širokoj paleti boja. Gotovo svaka biljka dobro će se snaći u glaziranoj keramičkoj posudi. Dvije mane keramičkih posuda su viša cijena i sklonost pucanju na niskim temperaturama, zbog čega se preporučuju za sobno bilje.
  • Viseće košare. Razmotrite ovu opciju za male biljke, posebno sukulente. Viseće košare daju biljkama dovoljno drenaže, stoga ispod njih ne stavljajte ništa što ne želite smočiti. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Sada kada znate koje vrste lonaca i žardinjera postoje i kako odabrati odgovarajuću veličinu, preostaje vam samo da ih naručite i oplemenite svoj životni prostor kompletom ukrasnih i šarenih posuda. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

PREPORUKA

Što su aktivne i pasivne rečenice i kako ih razlikovati

U nastavi srpskog jezika aktivan i pasivno rečenice ne dobivaju uvijek puno prostora i stoga se njihova obrada svodi na usku definiciju. Aktivne...

Dodatni prostor u stanu uz par provjerenih trikova

Dodatni prostor u stanu je uvijek poželjan. Ukoliko imate manjak prostora u vašem stanu saznajte kako da oslobodite...

Izreke i citati o životu

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o životu. Ovo su najbolje izreke i...

Kako ukloniti mrlje sa odjeće

Imate problem, imali ste nesreću i pitate se kako ukloniti mrlje sa odjeće? Prolili ste kavu, sok, vino, masnu hranu...

Kako naučiti dijete da gleda na sat

U nastavku teksta pronaći ćete korisne savjete kako naučiti dijete da gleda na sat, na i zabavan jednostavan...

Kako zaraditi novac online

Kako zaraditi novac online danas kad je internet postao pravo čudo. Tehnologija napreduje uz dana u dan i...

Sa mnom ili samnom – kako se pravilno piše?

Jedna od najčešćih pravopisnih grešaka je bilo da je napisano sa mnom ili samnom. Mnogi misle da je to problem...

Pasta za zube

Pasta za zube je izum koji je značajno promijenio higijenske navike ljudi. Kada kažemo "pasta za zube" prva asocijacija...