Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke?

Ako niste sigurni kako odabrati odgovarajuće posude za biljke, ne brinite jer smo za Vas pripremili nekoliko korisnih savjeta koji će Vam pomoći pri odabiru.

Bez obzira uzgajate li ih u zatvorenom prostoru ili vani, biljke u saksiji dodaju privlačnost vašem životnom prostoru. Kako bi vaše biljke uvijek izgledale lijepo kao onog dana kada ste ih donijeli kući, morate se pobrinuti da zadovoljite sve njihove potrebe. To uključuje poznavanje veličine i vrste posude koja im je potrebna, kao i kada presaditi.

Kad odaberete saksije za cvijeće, bilo da se radi o sobnim ili vanjskim biljkama, moraju zadovoljiti dva kriterija. Prvo i najvažnije je da su prikladni za biljku koju želite posaditi – da su dovoljno veliki i da imaju drenažne rupe kojima će se odvoditi višak vode. Drugi kriterij, usuđujemo se reći ne manje važan, jest dekorativni izgled lončanica i žardinjera koje će uljepšati vaš dom, terasu ili vrt. Nema potrebe za kompromisima, jer je jednim izborom moguće ispuniti obje funkcije – poboljšati estetiku svog doma i nesmetan rast vašeg cvijeća.

Ako ste novi u svijetu uzgoja sobnog ili vanjskog cvijeća, također ćemo objasniti razliku između lonaca i žardinjera. Posude su uglavnom okruglog oblika (iako to nije pravilo) i namijenjene su jednoj biljci, dok sadilice uglavnom su pravokutnog oblika i u njih možete posaditi više primjeraka istih ili različitih biljaka.

kako odabrati odgovarajuće posude za biljke
Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke?

Kako odrediti veličinu posude koju biljke trebaju?

Možda mislite da je svejedno koju ćete veličinu lonca odabrati, samo da nije premala? Varate se. Prevelika posuda jednako je loša za biljku kao i premala. Posadite li cvijet u preveliku posudu, njegovo korijenje će izvući svu snagu i raširiti se, dok će nadzemni dio biljke stagnirati, a to nije nešto što želite.

Pretjerate li i biljku presadite u preveliku posudu, ispravite grešku. Veličina lonca ili žardinjere za sadnju izravno je povezana s prozračnošću i vlagom u loncu. Spremnici koji su preveliki mogu ostati pretjerano mokri dulje vrijeme, uzrokujući truljenje korijena, žutilo lišća, pa čak i smrt biljke. Kako biste riješili ovaj problem, uvijek odaberite odgovarajuću veličinu posude.

GoSlim - smršaj zdravo

Dakle, razmotrite sljedeće čimbenike:

Omjer veličine korijena biljke i veličine posude

Neke sorte biljaka trebaju veće posude, neke manje, a razlog tome leži u korijenu biljke.

Iako će različite vrste biljaka imati različite preferencije u pogledu veličine posude i prostora potrebnog za razvoj novih korijena, većina dobro raste kada su posude oko 4 cm veće u promjeru od biljke. To ostavlja dovoljno prostora za nastavak rasta kako biljka sazrijeva i raste. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Ispravno izmjerite veličinu posude

Kako biste bili sigurni da ste svoju posudu ili žardinjeru ispravno odredili, prvo morate znati kako je izmjeriti. Lonci i žardinjere dolaze u različitim oblicima i stoga se mjere na različite načine.

Krugovi se najčešće prodaju prema promjeru, što se odnosi na udaljenost izmjerenu preko vrha posude. Iako posude mogu imati isti promjer, to ne znači nužno da su iste veličine. Posude koje se mjere u litrama, na primjer, odnosit će se na volumen tla koji mogu primiti. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

kako odabrati odgovarajuće posude za biljke
Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke?

Odabir posude za presađivanje biljaka

Gotovo sve biljke trebat će presaditi u neku točku svog životnog ciklusa, pa ćete se htjeti upoznati sa znakovima. Možda ćete primijetiti da biljku treba češće zalijevati. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Također, ako provjerite drenažne rupe i primijetite da iz njih viri korijenje, vrijeme je da povećate veličinu posude. Koliko često biljke treba presađivati ​​ovisi o vrsti biljke, brzini rasta i veličini. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Općenito govoreći, većinu biljaka trebat će presaditi u nove posude ili žardinjere jednom svake dvije godine. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Za najbolje rezultate presadite biljke u proljeće i premjestite ih u posude ili žardinjere koje su oko 4 do 5 cm veće od sadašnjih. Provjerite ima li posuda dovoljno rupa za drenažu i napunite je visokokvalitetnom zemljom za posude. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Izvadite biljku iz stare posude i nježno joj olabavite korijenje prije nego što je stavite u novu posudu. Kad stavite biljku dobro je pokrijte zemljom i obilno zalijte. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Od kojeg materijala su najbolje posude za cvijeće?

Iako su razlike između materijala za saksije uglavnom estetske, postoji nekoliko razlika koje mogu utjecati na zdravlje vaših biljaka.

  • Plastične posude: obično su lagani i jeftini, a dostupni su u mnogo različitih boja. Plastične posude su bolje za sobne biljke, jer određene vrste plastike (osobito crne plastike) upijaju ljetnu toplinu i mogu pregrijati korijen vaše biljke. Budite oprezni s vrlo tankom plastikom; iako plastika nije biorazgradiva, fotorazgradi se, što znači da jaka sunčeva svjetlost može uzrokovati raspadanje spremnika.
  • Lonci od terakote: Izrađene od gline, ove klasične posude jedan su od omiljenih izbora većine vrtlara. Porozni materijal od terakote lako upija vodu iz tla i zatim se isušuje, pa ili uparite ove posude s biljnim vrstama otpornim na sušu (kao što su sukulenti i ružmarin) ili ih planirajte obilno zalijevati.
  • Keramičke posude: Ove posude su čvrste, teške, izgledaju vrlo dekorativno i dolaze u širokoj paleti boja. Gotovo svaka biljka dobro će se snaći u glaziranoj keramičkoj posudi. Dvije mane keramičkih posuda su viša cijena i sklonost pucanju na niskim temperaturama, zbog čega se preporučuju za sobno bilje.
  • Viseće košare. Razmotrite ovu opciju za male biljke, posebno sukulente. Viseće košare daju biljkama dovoljno drenaže, stoga ispod njih ne stavljajte ništa što ne želite smočiti. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

Sada kada znate koje vrste lonaca i žardinjera postoje i kako odabrati odgovarajuću veličinu, preostaje vam samo da ih naručite i oplemenite svoj životni prostor kompletom ukrasnih i šarenih posuda. – (Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Razum ili srce ?

Razum ili srce? U današnje vrijeme, čini se, više slijedimo razum nego srce. No, često si postavljamo upravo...

Izreke i citati o prijateljstvu

Ovo su najbolje izreke i citati o prijateljstvu. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici...

Što su glagolski prilozi i kako ih razlikovati

Glagolski prilozi često zbunjuju učenike. Zbog sličnosti u nazivu još se češće javljaju nedoumice kako ih razlikovati. Iako imaju neke...

Kišobran

Kad vani pada kiša, naš vjerni pratilac je skromni kišobran. Postoji mnogo različitih vrsta kišobrana: klasični, sklopivi, prozirni, olujni,...

Ivo Andrić – izreke i citati

Ivan Ivo Andrić je bosanskohercegovački, hrvatski i srpski književnik te diplomat, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine....

Pasta za zube

Pasta za zube je izum koji je značajno promijenio higijenske navike ljudi. Kada kažemo "pasta za zube" prva asocijacija...

Glagolski pridjevi – kako ih razlikovati

Glagolski pridjevi u hrvatskom jeziku mogu biti radni (aktivni) ili trpni (pasivni). Ako jesu glagolski pridjevi jedinica s kojom imate poteškoća,...

6 aplikacija za koje niste znali, a koje će vam olakšati život

Napredak tehnologije doveo je do toga da imamo previše informacija pred sobom. Ovih 6 aplikacija za koje niste...