Ako ste neodlučni i pitate se kako odabrati prava vrata, ne brinite se jer mi ćemo Vam pomoći pri odabiru.

Vrata su sastavni dio svakog doma. Nemoguće je živjeti u kući bez vrata. Postoji izreka da je put do srca kroz želudac. Slično tome, put do kuće ide kroz vrata. Bez njih je nezamisliva kuća/stan. Pružaju eleganciju, sigurnost i privatnost.

Lijepa vrata u unutrašnjosti vašeg doma jedna su od suptilnih potreba koja uvelike može utjecati na izgled interijera životnog prostora. Kada biramo prikladne za dom, često smo zbunjeni koje odabrati. Većina vrata prođe nezapaženo zbog svoje jednostavnosti.

Kako odabrati prava vrata

No, kada su lajsne ili neki ukrasi sastavni dio vrata, nitko neće ostati ravnodušan. Ako se radi o stanovima kao stambenim jedinicama, većina investitora tijekom izgradnje dužna je ugraditi stolariju o svom trošku. Ovisno o sredstvima, ali i cijeni kvadrata s kojom će izaći na tržište nekretnina, bit će pogođeni mnogi dijelovi stambenih jedinica, a to su: vrata, parketi, pločice, stolarija…

Stoga vjerojatno nećete moći odabrati vrata koja želite, osim ako ste u fazi izgradnje dogovorili određene korekcije u stanu. To će gotovo sigurno povećati cijenu kvadrata. Kada je riječ o izgradnji kuće kao stambenog prostora, ona donosi veliku slobodu izbora, a ovisno o vlastitom budžetu moći ćete odabrati ono što vam odgovara.

Sobna vrata svakako su nešto na što treba obratiti pozornost i čijem se odabiru treba posvetiti. Bilo da gradite ili preuređujete svoj dom, odabir novih vrata trebao bi biti važan korak.

Stil, materijal, zvučna izolacija, kvaliteta, izgled kvake i šarki (ako se šarke vide) samo su neke od stvari o kojima treba razmišljati pri razgledavanju i kupnji novih vrata.

Zašto?

 • Utječu na smanjenje gubitka topline iz unutrašnjost vašeg doma- Ukoliko se dom nalazi u području s nešto hladnijom ili izrazito toplom klimom, kvalitetna vrata bit će višestruka. U hladnijim područjima će zadržati toplinu, dok će u toplijim spriječiti prodor topline.
 • Oni pružaju određenu vrstu sigurnosti- moraju biti dovoljno jaki da donekle smanje mogućnost krađe.
 • Moraju biti dugotrajni, ako su izvan kuće iu kontaktu su s atmosferskim utjecajima, ali i kukcima, treba dobro razmisliti koji bi materijal bio najbolji izbor.

Prednja vrata

Kao što smo već spomenuli, ulazna vrata moraju biti dovoljno čvrsta da izdrže djelovanje vjetra, kiše, sunca, insekata i raznih „neželjenih gostiju“, ali moraju biti dovoljno estetski lijepa da ostave dobar dojam. Većina starijih napravljena je od drvo ili furnir koji se nakon godina korištenja izobliče i popucaju. Čak ni metalna ne traju vječno – površina na nekim starijim čeličnim vratima može se oguliti. Danas postoje nova drvena vrata koja podnose test vremena bolje od prijašnjih verzija, kao i metalna vrata i vrata od stakloplastike koja izgledaju poput drva, ali pružaju veću sigurnost i često su jeftinija.

Modeli ulaznih vrata

Brojni proizvođači nude širok izbor ulaznih vrata. Osim toga, postoji mogućnost da sami uz njihovu pomoć dizajnirate ulaz po želji, što uključuje i poseban odabir materijala od kojeg želite da budu izrađeni. – (Kako odabrati prava vrata)

Jedini problem je što izrada ovakvih vrata traje dulje pa ako nemate dovoljno vremena to bi mogao biti potencijalni problem. Ovaj proces ponekad traje nekoliko tjedana. Naravno, otegotne okolnosti mogu biti znatno veća cijena ovakvog ugođaja, pa je tu činjenicu potrebno imati na umu. – (Kako odabrati prava vrata)

Kako odabrati prava vrata

Koji su najbolji materijali?

Većina tvrtki kombinira nekoliko materijala, npr. mnoga čelična/metalna vrata imaju drvene okvire. Ono što najviše utječe na izgled, trajnost, sigurnost i cijenu je površinski materijal od kojeg su izrađene.

Drveni

Drvena vrata su najčešće obrađeno drvo hrasta, trešnje, oraha, mahagonija, javora, jele i bora. Mnogi su izrađeni od furnira koji je prilično dobro zakamufliran. – (Kako odabrati prava vrata)

Loša strana je što su ova vrata podložna habanju, a dobra je niska cijena izrade. Jeftinija su alternativa vratima od punog drva. Ako se odlučite za drvena vrata, morate zahtijevati završni sloj koji uključuje zaštitu od upijanja vlage. – (Kako odabrati prava vrata)

Također, obratite pozornost na detalje. U pravilu, što su letvice i izrezbareni dijelovi složeniji, vrata su bolja. Isto vrijedi i za debljinu panela. – (Kako odabrati prava vrata)

Željezo

Ako su vam sigurnost i trajnost glavni prioriteti, čelična vrata su pravi izbor. Puno su stabilniji i jači od drva ili stakloplastike i neće puknuti niti se iskriviti. Sve ogrebotine na ovim vratima mogu se popraviti vrlo brzo i jednostavno. Većina čeličnih vrata presvučena je poliesterskom završnom obradom koja zahtijeva povremeno ponovno bojanje. Provjerite dolaze li s pričvršćenim šarkama ili s prethodno izbušenim rupama za šarke. – (Kako odabrati prava vrata)

Vrata od stakloplastike

Imaju brojne prednosti i ne zahtijevaju održavanje. Preporučuju se za mjesta s oštrom i vlažnom klimom. Imitacija su drva (trešnja, orah…). Imaju dugu garanciju, što je također važno pri donošenju odluke o izboru vrata.

Aluminij

Aluminijska vrata najsličnija su čeličnim vratima. Za razliku od drugih, ova vrsta vrata proizvod je tvrtke i gotovo ih je nemoguće pronaći u obrtničkoj trgovini. Imaju emajlirani završetak, tako da ih gotovo nikada ne treba bojati i nisu skloni hrđanju, što objašnjava zašto neke tvrtke daju jamstvo do 20 godina. – (Kako odabrati prava vrata)

Treba imati na umu da ako razmišljate dugoročno ovo može biti jedan od boljih izbora. Ono što bi mogla biti mana ovih vrata je cijena. Općenito su puno skuplji od svih ostalih, osim masivnih drvenih, pa treba vidjeti što je najisplativije. – (Kako odabrati prava vrata)

Kako odabrati prava vrata
Aluminijska, drvena, stakloplastika… Za koja god vrata da se odlučite, jedno je sigurno: moraju ostaviti dojam!

Unutarnja vrata

Odaberite stil za sebe

Ovo je prvi korak u odabiru unutarnjih vrata. Ovaj korak će uvelike odrediti interijer vašeg doma. Potrebno je obratiti posebnu pozornost na veličinu sobe. Odabir masivnijih vrata u manjim prostorijama može učiniti da prostorije izgledaju manje nego što stvarno jesu. – (Kako odabrati prava vrata)

Neke od smjernica koje treba razmotriti uključuju sljedeće:

 • Kakav je stil vašeg životnog prostora?
 • Koliko su visoki stropovi?
 • Od kojeg materijala je napravljen pod?

Preporuka je odabrati najkvalitetniji s obzirom na raspoloživa sredstva. Klijenti se često odlučuju za opciju koju preporuči izvođač, a koja je jeftinija ili lakša za ugradnju, što je svakako u interesu tvrtke. Ovo ima savršenog smisla ako ste planirali uštedjeti novac na vratima. Treba imati na umu da izgled vrata može značajno promijeniti izgled vašeg doma. – (Kako odabrati prava vrata)

Kvalitetna vrata također će značiti dobra zvučna izolacija, bit će lako slikati kad dođe vrijeme. Ne moraju svi ulazi u vašem domu biti identični. Ako imate hodnik koji biste željeli izolirati za zvučnu i toplinsku izolaciju, razmislite o tome vrata sa staklom. – (Kako odabrati prava vrata)

Posebnu pozornost treba obratiti na odabir ručki i šarki jer one mogu značajno promijeniti svoj izgled.

Materijal

 • Čvrsto drvo– masivna drvena vrata mogu biti izrađena od raznih vrsta drva kao što su: trešnja, mahagonij, javor, bor, joha… Imajte na umu da se sve što je izrađeno od punog drva širi i skuplja s promjenama temperature i vlage. Zato je najbolje ne koristiti masivna drvena vrata za kupaonicu, saunu ili drugu prostoriju u kojoj su prisutna česta isparavanja i oscilacije temperature.
 • Stakloplastika – materijal za izradu ovih vrata je vrlo stabilan i neće se iskriviti kao drvo. Lako se održavaju i farbaju
 • Vrata s unutarnjom šupljom jezgrom– obično od šperploče. Obično su puno jeftiniji od ostalih jer je unutrašnjost vrata šuplja. To rezultira znatno lošijom zvučnom izolacijom, kao i određenim toplinskim varijacijama između susjednih prostorija.
 • Vrata od čvrste jezgre– razlika u odnosu na prethodne, sa šupljom jezgrom, je u tome što su ispunjeni mješavinom drvenih vlakana. Ova vrata imaju puno bolju zvučnu izolaciju i kontrolu temperature te su nešto skuplja od šupljih vrata.
 • Metalikstakla– ovakva vrata se često koriste u unutarnjim prostorima jer nude moderniji izgled. Obično su skuplji od većine modela, ali još uvijek jeftiniji od onih od punog drva. – (Kako odabrati prava vrata)
Kako odabrati prava vrata

Prije nego što kupite vrata, morate razmotriti svoj budžet i kvalitetu potrebnu da izdrže različite vremenske uvjete, kao i razinu zaštite za vas i vašu obitelj. Odabir pravih vrata ostavlja dobar dojam na vaše goste dok dugoročno smanjuje troškove. – (Kako odabrati prava vrata)

PREPORUKA

Kako se riješiti krpelja? Zaštitite svoje ljubimce

Krpelj je paukoliki nametnik koji obično obitava na vrhu visoke trave, gdje čeka "domaćina" za kojeg se veže...

Bijela boja zidova – uvijek praktična ili već viđeni trend?

Mnogi smatraju da je bijela boja zidova zauvijek praktično rješenje pri uređenju interijera. S njim nema greške kada...

Kako napraviti sladoled: domaći recepti

Sladoled je omiljena poslastica ljeti i vole ga sve generacije. Pretpostavlja se da ovaj ledeni desert potječe još...

Izreke i citati o životinjama

Najljepše izreke i citati o životinjama donosimo u nastavku današnjeg teksta. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi,...

Organizacija putovanja

Organizacija putovanja nije laka stvar, ali želite li sami organizirati svoje vrijeme na odmoru, evo savjeta. Svi se radujemo...

Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka. Kako ukloniti...

10 Savjeta za Uspješno Vođenje Tima na Daljinu

10 Savjeta za Uspješno Vođenje Tima na Daljinu - uvod Komunikacija i Održavanje Timskih Veza Redovita komunikacija je ključna za...

Zdrava prehrana – Osnovna načela zdrave prehrane i kako ih primijeniti?

Iako se stavovi donekle razlikuju, kod većine Osnovni principi slažu se stručnjaci iz svih područja. Zdrava prehrana jedan je...