Kako odabrati pravog računovođu


kako odabrati pravog računovođu


Ako mislite da su usluge knjigovođe nebitne i nepotrebne, razmislite još jednom i malo prokopajte zakone i propise. Brzo ćete vidjeti da je ova usluga neophodna, što praktički znači da predstavlja značajan financijski angažman. Ovisno o okolnostima, računovođa vam može pomoći, ali i odmoriti vas. Ako se pitate kako odabrati pravog računovođu, doznajte odgovor u nastavku.

računovođa
Kako odabrati pravog računovođu

Iako je angažiranje računovođe zakonska obveza, imati dobrog savjetnika i saveznika u svom standardnom timu također je neprocjenjiva blagodat. Prije nego što odaberete pravo zanimanje za sebe i pokrenete posao, potrebno je detaljno se informirati o obvezama. Međutim, lako ćete otkriti da su izvori vaših informacija zastarjeli i da su možda čak i zlonamjerni.

Upravo iz tog razloga uvijek je bolje angažirati pouzdane stručnjake, npr. onih koje nudi računovodstvena agencija, a koje ćete pažljivo odabrati.

Budite najbliži suradnici

Iako mu to nije u opisu posla, dobar knjigovođa će vam dati dobrog financijski ili pravni savjetili će vam, u krajnjem slučaju, svakako preporučiti pouzdanog odvjetnika. U biti, posao knjigovođe je knjižiti dokument koji mu je dostavljen. No, u današnjim uvjetima teško da bi mogao zadovoljiti osnovne potrebe svojih klijenata.

Ne tražite od svog računovođe da pronađe rupe u zakonu

Profit na vrhu prioriteta sasvim je legitiman stav svakoga tko radi. Međutim, rizici neetičnog poslovanja prije ili kasnije dođu na naplatu. Budući da razumijete koliko je ugled važan za bilo koji posao, imajte na umu da zaobilaženje zakona koje biste očekivali od svog knjigovođe ne obavlja svoj posao etički. Biste li doista takvoj osobi povjerili svoj posao?

Propisi, propisi…

Kada su u pitanju knjigovodstvene usluge Beograd npr. nudi veliki izbor agencija. Treba obratiti pozornost i na to jesu li evidentirani u APR-u, kako to propisuje Zakon o knjigovodstvenim uslugama.

Ugovor o pružanju knjigovodstvenih usluga moći ćete sklopiti samo s pravnom osobom koja striktno poštuje Zakon o računovodstvu i posjeduje potrebne certifikate. To morate imati na umu kada birate one koji će imati uvid u svaki dio vašeg poslovanja.

Ažuriranje za računovođe

Odgovornost Vašeg računovođe je točno i na vrijeme evidentirati sve poslovne promjene u Vašem poduzeću. Osim toga, informira vas io mogućim izmjenama zakona i primjeni novih zakona. Toliko ih je u praksi da će vam zadavati glavobolje ako pokušate raditi sami, precjenjujući vlastitu stručnost i informiranost.

Iznimno je važno da razumijete kada vam računovođa nije dostupan zbog sudjelovanja na seminarima i edukacijama, jer računovođa koji konstantno prati sve novosti vezane uz njegov posao može vam donijeti samo korist i zadovoljstvo svojim radom.

Ugled

Ako spadate u one koji su u posljednje dvije godine započeli posao u Srbiji ili tek planirate otvoriti vlastitu tvrtku, najvjerojatnije većinu svog poslovanja obavljate na internetu. Također, računovođu ste vjerojatno odabrali na temelju tuđih iskustava i osobnog dojma, jer vam je sasvim jasno kako danas funkcionira sustav ostavljanja ocjena i komentara na kvalitetu proizvoda i usluga. Ako se vaša tvrtka bavi specifičnom djelatnošću koja zahtijeva visoku razinu stručnosti, jer područje vašeg poslovanja to zahtijeva, najbolje je svoje financije povjeriti računovodstvenoj agenciji koja već radi sa sličnim klijentima i ima iskustva u vašoj djelatnosti.

kako odabrati pravog računovođu

Dostupnost i učinkovitost

Nadamo se da niste jedan od onih koji zovu svoje suradnike usred noći ako dobiju neku ideju ili trebaju pojašnjenje. Poštivanje tuđeg radnog vremena dio je osnova poslovnog bontona, ali tijekom radnog vremena iu nekim iznimnim situacijama, vaš knjigovođa mora biti dostupan za sve vezano uz posao. Ako imate dojam da nemate adekvatan odgovor od onoga kome ste povjerili brigu o svom poslu, najbolje je produžiti i tražiti dalje.

Koliko košta usluga knjigovođe?

Cijena ovisi o konkretnoj usluzi, odnosno o tome što računovođa zapravo radi. Ako ne poznajete poslove koje knjigovođa obavlja za vas, onda se ne treba cjenkati. Kako nemamo univerzalni cjenik koji vrijedi za sve računovođe (kao što je npr. slučaj s odvjetnicima), i u ovom slučaju morate se raspitati i osloniti na tuđa iskustva. Na vama je da sami procijenite na temelju svojih potreba i dojmova, no predlažemo da odaberete knjigovodstvenu agenciju na dobrom glasu.

Odanost

Ako postanete nepovjerljivi ili prestanete imati zajednički interes, to je jasan znak da je vrijeme za prekid partnerstva.

I na kraju, ukratko, evo zašto je angažiranje kvalitetnog knjigovođe dobro za vas:

  • Imat ćete više vremena za obavljanje posla
  • Imat ćete više mogućnosti posvetiti se svojim klijentima
  • Bit ćete više usredotočeni na napredovanje
  • Nećete biti opterećeni time da ne pogriješite u vođenju poslovnih knjiga
  • Uštedjet ćete novac i sačuvati svoje živce.

resilako.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Bingo City Centar Tuzla obilježio šesti rođendan

Izvlačenje dobitnika nagradne igre i nastup Nataše Bekvalac obilježili su rođendansko slavlje Bingo City Centar Tuzla proslavio je šesti...

Posao ljeti – 9 najboljih ljetnih poslova za mlade

Posao ljeti može biti veoma zabavan, ali i izazovan Ljeto je jedno od najomiljenijih godišnjih doba. Dugi topli dani,...

Opraštanje i kako oprostiti i kad se čini nemogućim?

Opraštanje se u većini slučajeva čini nemogućim. Oprost nije nešto što činite za drugu osobu. Radite to isključivo zbog...

Kako biti najbolji u svom poslu – osnovna pravila uspjeha

Pitate se kako biti najbolji u svom poslu? Ne brinite se jer mi Vam donosimo nekoliko savjeta koji...

Lucius d.o.o. proslavlja 10. godišnjicu poslovanja

Lucius d.o.o. je poduzeće koje je osnovano 2013. godine i trenutno spada u lidere za recikliranje sekundarnih sirovina,...

10 korisnih savjeta za razgovor za posao

Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta za razgovor za posao. Jeste li prošli kroz taj osjećaj straha i nesigurnosti nakon...

Kako zaraditi novac online 2023.

Kako zaraditi novac online - uvod U današnjem digitalnom dobu mogućnosti internetske zarade brojnije su nego ikad prije. Od...

Mejra Juzbašić Bajgorić: Žene i muškarci trebaju imati jednake uslove za napredovanje u karijeri

Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion za Jugoistočnu Evropu, dio je programa Ženska Mentorska Mreža u...