Pretrpani smo nepotrebnim informacijama i sigurno se sve češće događa da ste zaboravili gdje ste ostavili ključeve ili ime kolege na poslu. Gubici pamćenja mogu se dogoditi u bilo kojoj dobi, ali smo skloni brinuti o njima što smo stariji jer se bojimo da su znak demencije ili gubitka intelektualne funkcije.

Zaboravljanje nas može dovesti u stanje panike i straha od gubitka pamćenja u starosti, stoga bi bilo dobro da se s pamćenjem pozabavite na vrijeme. Srećom, postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali stanje. Trebat će malo truda i promjena vaše uobičajene rutine, ali pokušajte primijeniti neke od ovih strategija kako biste poboljšali svoje pamćenje i lakše zapamtili.

Spasite svoj mozak

To ne znači da se trebate potpuno isključiti kada su u pitanju dnevne obveze, već samo da ih obavljate umjereno. Zvuči komplicirano, ali zapravo nije.

Jer ako ne morate koristiti mentalnu energiju prisjećajući se zašto je imate Candy ugradbena pećnica otvorena ili kad je vašem susjedu rođendan, moći ćete se bolje koncentrirati na učenje i pamćenje novih i važnih stvari. Iskoristite kalendare i rokovnike, karte, popise za kupnju, mape s datotekama i adresare tako da rutinske informacije uvijek budu dostupne. Odredite mjesto kod kuće za osobne stvari koje svakodnevno koristite, poput naočala, torbica, ključeva i slično.

Očistite svoj ured ili dom kako biste smanjili ometanja kako biste se mogli usredotočiti na nove informacije koje želite zapamtiti.

Naučite nove stvari

Viša razina obrazovanja povezana je s boljim mentalnim funkcioniranjem u starijoj dobi. Stručnjaci vjeruju da napredno obrazovanje može pomoći da naše pamćenje bude snažno jer nam pomaže da steknemo naviku da budemo mentalno aktivni. Vjeruje se da provociranje mozga mentalnim vježbama aktivira procese koji pomažu u održavanju pojedinih moždanih stanica i potiču komunikaciju među njima.

Mnogi imaju poslove koji ih održavaju mentalno aktivnima, ali baviti se hobijem ili učenje nove vještine može funkcionirati na isti način. Čitanje, igranje društvenih igara, rješavanje križaljki, učenje kroz tečajeve, sviranje instrumenta ili uređenje kuće neki su od načina za to. Na poslu predložite ili volontirajte za projekt koji uključuje vještinu koju inače ne koristite. Izgradnja i održavanje moždanih veza stalan je proces, stoga neka vam stalno učenje novih stvari bude prioritet.

Budite i fizički aktivni

Nije tajna da je tjelesna aktivnost dobra za tijelo, ali istraživanja pokazuju da redovita tjelovježba također može održati mozak mladim povećanjem razine korisnih proteina. Oni su poznati kao sinaptički proteini i pomažu mozgu da učinkovito funkcionira i štite ga od kognitivnog pada. Jedna je studija pokazala da aerobna tjelovježba povećava veličinu nekih područja hipokampusa, dijela mozga odgovornog za učenje i formiranje pamćenja.

Drugo istraživanje pokazalo je da je umjerena tjelovježba nekoliko puta tjedno po 45 minuta najbolji način za sprječavanje kognitivnog pada kod osoba starijih od 50 godina. Pronađite vrstu vježbe u kojoj uživate, bilo da je to hodanje umjesto vožnje ili bavljenje hobijima koji zahtijevaju kretanje, poput vrtlarstva ili plesanja. Neka ove aktivnosti budu dio vaše dnevne rutine.

Povećajte unos hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline

Zdrava prehrana smanjuje rizik od razvoja bolesti poput bolesti srca i dijabetesa, ali je također korisna u održavanju oštrine pamćenja i sprječavanju kognitivnog pada. Sve je više dokaza koji potvrđuju vezu između naše prehrane i rada mozga. Želite li izbjeći zaboravnost, poboljšati pamćenje i poraditi na dobrom pamćenju, pokušajte u prehranu uvrstiti namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline. Hrana bogata omega-3, poput lososa, tune i druge ribe, sadrži dokozaheksaensku kiselinu (DHA) i eikosapentaensku kiselinu (EPA), koje su ključne za razvoj i funkcioniranje mozga u svim fazama života.

Ponoviti

Kada se želite sjetiti nečega što ste upravo čuli, pročitali ili o čemu ste razmišljali, ponovite to naglas ili zapišite. Na taj način jačate sjećanje odnosno vezu. Na primjer, ako vam je važno oprati suđe, upotrijebite predmet koji je povezan s tom radnjom i pitajte ukućane: “Je li Candy perilica posuđa napunjeno i spremno za pranje?” Ako svoje osobne stvari stavite na drugo mjesto od onoga na koje ste navikli, recite sebi naglas što ste učinili. I ne ustručavajte se prozvati situacije koje će se ponoviti.

Radite na kvaliteti svog sna

Količina sna koju dobijete može utjecati na vaše pamćenje, kreativnost i vještine kritičkog razmišljanja. Evo nekoliko savjeta za poboljšanje vašeg pamćenja kroz dobar noćni odmor: Napravite raspored spavanja i držite ga se, čak i vikendom. Pokušajte se probuditi u isto vrijeme svaki dan i ići u krevet u isto vrijeme svake večeri. Ograničite vrijeme ispred ekrana na sat vremena prije spavanja. Prije spavanja najbolje je isključiti računalo i TV te ograničiti vrijeme na telefonu.

Aktivnosti koje ne uključuju ekrane, poput čitanja knjige, savršene su za opuštanje neposredno prije spavanja. Budite svjesni svog unosa kofeina. Pratite koliko šalica kave ili limenki soka popijete tijekom dana i pazite da ne prekoračite zdravu dozu. Također, pokušajte izbjegavati kofein kasno tijekom dana kako biste navečer lakše zaspali.

Odnosi također igraju ključnu ulogu u emocionalnom zdravlju i zdravlju mozga. Ljudska interakcija važna je vrsta vježbanja mozga. Stoga se pokušajte češće družiti s prijateljima ili razmislite o posvojenju ljubimac kao pratilac.

kakolako.info

SIT portal donosi vijesti iz IT svijeta

IT Portal Sit.ba je sajt za novu generaciju koja teži da unaprijedi svoje znanje. Web stranica uključuje članke...

Razlike među generacijama – znate li kojoj pripadate?

Pojmovi poput Tiha često se nalaze na raznim portalima generacija, baby boomers te generacija X, Y ili...

Siemens certificirao prvu tvrtku u Hrvatskoj u kategoriji Value Add Reseller

Značajni korak prema tehnološkoj budućnosti dogodio se nedavno u Hrvatskoj s potpisivanjem povijesnog certifikata između svjetskog tehnološkog diva...

(FOTO) Narodnim kuhinjama širom BiH dm donirao 9.062 obroka

Nakon što je na datum 26.11.2022. dm BiH odvojio 5% od ukupnog prometa kako bi donirao narodnim kuhinjama...

Sve je lakše kad se podijeli

Decembar je mjesec kupovine i poklona, bilo da se radi o djeci, drugim članovima porodice ili nekim drugim...

Sve je lakše kad se podijeli sa Visa karticama Intesa Sanpaolo Banke

Ove jeseni Intesa Sanpaolo Banka uvela je posebnu pogodnost za sve klijente korisnike Visa Inspire i Visa Platinum...

Brige i kako prestati brinuti?

Mnogi ljudi danas brinu i često se pitaju kako prestati brinuti? Briga se uvukla u sve pore čovječanstva. Jeste...

Globalhost d.o.o. širi svoje poslovanje preuzimanjem servisa Genesis

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o....