back to top

Ako se pitate kako poticati učenje kod djece, ne brinite se jer ste na pravom mjestu.

Mozak djeteta razvija se velikom brzinom i neumorno prikuplja informacije iz svoje okoline. Znatiželja je normalna kod ovih malih bića, a roditelji su ti koji imaju obvezu tu istu znatiželju preusmjeriti na produktivne stvari poput učenja.

Međutim, potrebno je znati da djeca uče stvari kroz igru i tako treba pristupiti nastavi. Disciplina se mora pažljivo provoditi kako mališani ne bi pomislili da su kažnjeni. S tim u vezi, postoji 5 ključnih činjenica što biste trebali imati na umu kada promičete učenje svakog djeteta.

Plava svjetlost ekrana loše utječe na san i pažnju

Današnje doba proizvelo je nevjerojatnu ekspanziju tehnologije, a u moru zanimljivosti koje se mogu pronaći na internetu, sve više djece ima problema s koncentracijom i učenjem jer im je jednostavno dosadno.

Čitanje pisama može biti jako zamorno nakon mnogo sati provedenih pred ekranom, stoga će svaki stručnjak svima preporučiti ograničavanje korištenja pametnih uređaja, a posebice djeci u razvoju.

Tiskane knjige i udžbenici za stvaranje navike čitanja

Kako poticati učenje kod djece

Umjesto plavetnila elektroničkih uređaja, svojim mališanima stvorite naviku čitanja zajedničkim čitanjem tijekom dana ili prije spavanja, jer djeca se ugledaju na roditelje i oponašati njihovo ponašanje.

Ova vrsta prilagodbe sada je neusporedivo lakša zbog pandemije koja je učionice iz škola preselila u dnevne sobe kako bismo češće bili uz knjigu i učili zajedno s djetetom.

Kada je u pitanju udžbenici za prodaju postao je neusporedivo lakši putem interneta, kao i prodaja bilo koje vrste knjiga, tako da možete jednostavno nabaviti knjige i udžbenike, a zatim stvoriti novi koristan hobi u vidu čitanja i učenja za vaše dijete.

Dobar san je ključan za koncentraciju

Važnost sna za ljudski mozak nikada nije do kraja istražena, ali ono što se pouzdano zna je da pomaže umu da “pohranjuje pamćenje”. Naš mozak tijekom dana skuplja ogromnu količinu informacija iz raznih izvora – televizije, interneta, jumbo plakata, razgovora, učenja, i to svjesno ili podsvjesno.

Podsvijest je puno “jača” od svijesti i taj najdublji dio našeg uma obrađuje podatke koje nesvjesno preuzimamo iz neposredne okoline, a san služi, između ostalog, da se riješimo nepotrebnih znanja kako bismo napravili mjesta za nova.

Kako vaše dijete ne bi imalo problema sa spavanjem te bilo odmorno i koncentrirano tijekom dana, napravite ga zanimljiva rutina što bi uključivalo pranje zuba, kupanje, oblačenje pidžame i zajedničko čitanje priče za laku noć uvijek u isto vrijeme. – (Kako poticati učenje kod djece)

Morate biti dosljedni kako bi se dijete naviklo na noćnu praksu, a bitno je da mališanima cijeli proces bude zanimljiv kako bi sa zadovoljstvom odlazili na spavanje. S vremenom će i sami početi zijevati kako se bliži vrijeme spavanja pa ćete svojom dosljednošću učiniti uslugu ne samo djetetu, već i sebi.

O plavim svjetlima smo već govorili, pa je potrebno naglasiti da je preporučljivo odvojite djecu od pametnih uređaja barem sat vremena prije odmora. Plava svjetla koja emitiraju zasloni uređaja koje svakodnevno koristimo mogu “prevariti” mozak da misli da je dan smanjujući lučenje melatonina, hormona sna. – (Kako poticati učenje kod djece)

Kako poticati učenje kod djece

Tjelesni trening je jednako važan za tijelo i um

Koliko god je dobro čitati i učiti na dnevnoj razini, ne smijemo to zanemariti fizički razvoj djeteta. Tjelesna aktivnost od najranije dobi smanjit će rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i raznih drugih bolesti u odrasloj dobi. – (Kako poticati učenje kod djece)

Međutim, sportski utječe ne samo na tijelo i zdravlje. Mnoga su istraživanja pokazala da je djeci koja su redovito tjelesno aktivna bolje Akademska postignućakoncentracija, samokontrola i samopouzdanje.

Osim toga, trening pomaže socijalizaciji i osamostaljivanju u ranoj dobi, što utječe na razvoj kako tjelesne i intelektualne, tako i socijalne strane osobnosti. – (Kako poticati učenje kod djece)

Različiti stilovi učenja aktiviraju različite dijelove mozga

Ne postoji nužno dobar ili loš stil učenje. Svako dijete ima različite preferencije i sklonosti, stoga morate izložiti mališane različite pristupe učenju da vide koja im kombinacija najbolje odgovara. – (Kako poticati učenje kod djece)

Također, različite mentalne operacije aktiviraju različite dijelove mozga, pa je tako primjerice lijeva hemisfera rezervirana za matematiku i logičko razmišljanje, dok je desna za bilo koju vrstu umjetnosti i kreativnosti. – (Kako poticati učenje kod djece)

Fokus učenja ne bi smjeli biti rezultati, niti dijete njima pretjerano opterećivati. Doći će sami u određenom trenutku, a ono što im je u ranom djetinjstvu važno je razviti sklonost učenju. Koristeći ove savjete, pažljivo rasporedite vrijeme za igru, igranje igrica i čitanje jer ćete takvom umjerenošću pomoći djetetu da se bez problema razvija, uči i raste. – (Kako poticati učenje kod djece)

PREPORUKA

Separacijska anksioznost kod pasa – što je to i kako je liječiti

Šta je separacijska anksioznost kod pasa? U slučaju da ste tek postali vlasnik psa, morate znati da vas čeka...

Najljepše plaže na Jadranu koje morate posjetiti ovog ljeta – TOP 7

Ako ste ovog ljeta planirali odmor na moru, dok boravite u okolici, odabir pravog mjesta ključan je za...

Ljekovita svojstva aronije

Ljekovita svojstva aronije poznata su Indijcima stoljećima. Aronija je listopadni grm podrijetlom iz Sjeverne Amerike. U Rusiju je unesena...

Online Sigurnost i Prevencija Prevara u Poslovanju

Online Sigurnost i Prevencija Prevara u Poslovanju - uvod Online Sigurnost: Zaštita Vaših Podataka i Osiguranje Internetskog Identiteta Online sigurnost...

Nova platforma za prognozu vremena!

Kakvo će sutra biti vrijeme sutra i 7 sedam dana od sada otkriva domaća platforma za prognozu vremena. Kakvo...

Pregled nefrologa – simptomi bolesti bubrega

Liječnik vas može uputiti nefrologu ako postoji osnovana sumnja na kvar bubrega. Nefrolog je specijalist iz područja nefrologije koji se...

Bojana šampon: Kako spriječiti perut i opadanje kose

Pronaći nekoliko dlačica u češlju ili na jastuku nije nešto alarmantno i zabrinjavajuće. To je normalan i prirodan...

Kako se pripremiti za odmor izvan sezone

One koji već žale za morem, razveselit će vijest da ne moraju čekati sljedeće ljeto kako bi ponovno...