Kako poticati učenje kod djece

Ako se pitate kako poticati učenje kod djece, ne brinite se jer ste na pravom mjestu.

Mozak djeteta razvija se velikom brzinom i neumorno prikuplja informacije iz svoje okoline. Znatiželja je normalna kod ovih malih bića, a roditelji su ti koji imaju obvezu tu istu znatiželju preusmjeriti na produktivne stvari poput učenja.

Međutim, potrebno je znati da djeca uče stvari kroz igru i tako treba pristupiti nastavi. Disciplina se mora pažljivo provoditi kako mališani ne bi pomislili da su kažnjeni. S tim u vezi, postoji 5 ključnih činjenica što biste trebali imati na umu kada promičete učenje svakog djeteta.

Plava svjetlost ekrana loše utječe na san i pažnju

Današnje doba proizvelo je nevjerojatnu ekspanziju tehnologije, a u moru zanimljivosti koje se mogu pronaći na internetu, sve više djece ima problema s koncentracijom i učenjem jer im je jednostavno dosadno.

Čitanje pisama može biti jako zamorno nakon mnogo sati provedenih pred ekranom, stoga će svaki stručnjak svima preporučiti ograničavanje korištenja pametnih uređaja, a posebice djeci u razvoju.

Tiskane knjige i udžbenici za stvaranje navike čitanja

kako poticati učenje kod djece

Umjesto plavetnila elektroničkih uređaja, svojim mališanima stvorite naviku čitanja zajedničkim čitanjem tijekom dana ili prije spavanja, jer djeca se ugledaju na roditelje i oponašati njihovo ponašanje.

Ova vrsta prilagodbe sada je neusporedivo lakša zbog pandemije koja je učionice iz škola preselila u dnevne sobe kako bismo češće bili uz knjigu i učili zajedno s djetetom.

Kada je u pitanju udžbenici za prodaju postao je neusporedivo lakši putem interneta, kao i prodaja bilo koje vrste knjiga, tako da možete jednostavno nabaviti knjige i udžbenike, a zatim stvoriti novi koristan hobi u vidu čitanja i učenja za vaše dijete.

Dobar san je ključan za koncentraciju

Važnost sna za ljudski mozak nikada nije do kraja istražena, ali ono što se pouzdano zna je da pomaže umu da “pohranjuje pamćenje”. Naš mozak tijekom dana skuplja ogromnu količinu informacija iz raznih izvora – televizije, interneta, jumbo plakata, razgovora, učenja, i to svjesno ili podsvjesno.

Podsvijest je puno “jača” od svijesti i taj najdublji dio našeg uma obrađuje podatke koje nesvjesno preuzimamo iz neposredne okoline, a san služi, između ostalog, da se riješimo nepotrebnih znanja kako bismo napravili mjesta za nova.

Kako vaše dijete ne bi imalo problema sa spavanjem te bilo odmorno i koncentrirano tijekom dana, napravite ga zanimljiva rutina što bi uključivalo pranje zuba, kupanje, oblačenje pidžame i zajedničko čitanje priče za laku noć uvijek u isto vrijeme. – (Kako poticati učenje kod djece)

Morate biti dosljedni kako bi se dijete naviklo na noćnu praksu, a bitno je da mališanima cijeli proces bude zanimljiv kako bi sa zadovoljstvom odlazili na spavanje. S vremenom će i sami početi zijevati kako se bliži vrijeme spavanja pa ćete svojom dosljednošću učiniti uslugu ne samo djetetu, već i sebi.

O plavim svjetlima smo već govorili, pa je potrebno naglasiti da je preporučljivo odvojite djecu od pametnih uređaja barem sat vremena prije odmora. Plava svjetla koja emitiraju zasloni uređaja koje svakodnevno koristimo mogu “prevariti” mozak da misli da je dan smanjujući lučenje melatonina, hormona sna. – (Kako poticati učenje kod djece)

kako poticati učenje kod djece
Kako poticati učenje kod djece

Tjelesni trening je jednako važan za tijelo i um

Koliko god je dobro čitati i učiti na dnevnoj razini, ne smijemo to zanemariti fizički razvoj djeteta. Tjelesna aktivnost od najranije dobi smanjit će rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i raznih drugih bolesti u odrasloj dobi. – (Kako poticati učenje kod djece)

Međutim, sportski utječe ne samo na tijelo i zdravlje. Mnoga su istraživanja pokazala da je djeci koja su redovito tjelesno aktivna bolje Akademska postignućakoncentracija, samokontrola i samopouzdanje.

Osim toga, trening pomaže socijalizaciji i osamostaljivanju u ranoj dobi, što utječe na razvoj kako tjelesne i intelektualne, tako i socijalne strane osobnosti. – (Kako poticati učenje kod djece)

Različiti stilovi učenja aktiviraju različite dijelove mozga

Ne postoji nužno dobar ili loš stil učenje. Svako dijete ima različite preferencije i sklonosti, stoga morate izložiti mališane različite pristupe učenju da vide koja im kombinacija najbolje odgovara. – (Kako poticati učenje kod djece)

Također, različite mentalne operacije aktiviraju različite dijelove mozga, pa je tako primjerice lijeva hemisfera rezervirana za matematiku i logičko razmišljanje, dok je desna za bilo koju vrstu umjetnosti i kreativnosti. – (Kako poticati učenje kod djece)

Fokus učenja ne bi smjeli biti rezultati, niti dijete njima pretjerano opterećivati. Doći će sami u određenom trenutku, a ono što im je u ranom djetinjstvu važno je razviti sklonost učenju. Koristeći ove savjete, pažljivo rasporedite vrijeme za igru, igranje igrica i čitanje jer ćete takvom umjerenošću pomoći djetetu da se bez problema razvija, uči i raste. – (Kako poticati učenje kod djece)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Otok Mahe – Što vidjeti i raditi na otoku?

Sejšeli (službeno Republika Sejšeli) je otočna država u Indijskom oceanu. Sastoji se od 115 otoka, od kojih su...

Kako napraviti kruh bez kvasca?

U našoj kulturi kruh je obavezan dio gotovo svakog obroka. Možemo ga preskočiti s tjesteninom. Iako, nerijetko se...

Kako oporaviti kosu koja je suha i oštećena?

Ako imate problem sa suhom ili oštećenom kosom, nije sve tako strašno kao što se na prvi pogled...

Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka. Kako ukloniti...

Kako prirodnim putem izliječiti afte u ustima?

Koliko ste puta imali bolne promjene u ustima, a da niste znali o čemu se radi? Kako prirodnim putem...

Pregled nefrologa – simptomi bolesti bubrega

Liječnik vas može uputiti nefrologu ako postoji osnovana sumnja na kvar bubrega. Nefrolog je specijalist iz područja nefrologije koji se...

Kako napraviti sladoled: domaći recepti

Sladoled je omiljena poslastica ljeti i vole ga sve generacije. Pretpostavlja se da ovaj ledeni desert potječe još...