Sjesti za volan čini se kao prirodna stvar, zar ne? Saznajte kako pravilno sjediti za volanom.

Jeste li znali da način na koji sjedite u vozilu može utjecati ne samo na razinu vaše udobnosti, već i na sposobnost upravljanja automobilom i zaštite od nepredviđenih situacija i posljedica naglog kočenja?

Dobar položaj sjedenja čini vozača budnijim i pažljivijim u vožnji. Dobar položaj olakšava mirno držanje upravljača, dohvaćanje instrumenata na kontrolnoj ploči i smanjivanje bol u leđima. Osim toga, smanjuje šanse za dugotrajne posljedice u slučaju prometne nesreće.

Zato je pravilno sjedenje u automobilu više od puke udobnosti. Biti u ispravnom položaju poboljšat će vašu sposobnost kontrole automobila i smanjiti šanse za vrlo ozbiljne ozljede.

Također, pravilan položaj tijela uvelike će vas spasiti od neugodnih bolova i ukočenosti koji prate dugo sjedenje, poput bolnih leđa, ukočenih ramena ili ukočenih nogu.

Kako pravilno sjediti za volanom

Često problem može biti unutrašnjost automobila

Vozila koja vozimo mogu biti dio problema. Ne ogovaraju sva mjesta svima. Tako se može dogoditi da nasloni nemaju odgovarajuću krivinu za donji dio leđa, što dodatno opterećuje kralježnicu. Ili recimo da malim gradskim automobilima možda nedostaje prostora za noge i glave, zbog čega se neki vozači moraju voziti u izuzetno nezgodnom položaju.

Međutim, nije uvijek greška u automobilu. Često je rezultat lošeg držanja jednostavno loše držanje. Nemali broj vozača nepravilno sjedenje u stolici jednostavno kopira u sjedeći položaj za volanom, što dovodi do povećanog rizika od nelagode cijelog tijela.

Evo nekoliko smjernica kako pravilno sjediti za volanom kako biste smanjili moguće ozljede. Potrebno je samo nekoliko trenutaka da se pravilno smjestite.

Podesite sjedala

Glavna stvar kada pravilno sjedite za volanom je da vam je sjedalo pravilno podešeno. Za početak zauzmite udoban položaj koji ne zahtijeva nikakav napor da stavite nogu na gas, spojku ili kočnicu. Kako biste procijenili točnu udaljenost sjedala, sjednite leđima naslonjeni na naslon, uhvatite upravljač objema rukama i do kraja pritisnite papučicu spojke.

Za ispravnu udaljenost morate moći potpuno ispružiti nogu s blagim savijanjem u koljenu. U automatskim automobilima savršena udaljenost sjedala bit će određena položajem upravljača.

Prilikom podešavanja visine, podignite sjedalo dok ne budete imali savršenu vidljivost. Ništa vam ne smije ometati vid, čak ni upravljač.

Obratite pozornost na nagib sjedala i naslona za glavu

Drugi važan element je nagib naslona sjedala. Naslon ne smije biti previše nagnut ili preblizu volanu. Pazite da ne izgubite vidljivost smanjenjem kuta nagiba i da se ne udaljavate previše od upravljača.

Naslon za glavu trebao bi biti postavljen na istoj visini kao najistaknutiji dio naše glave, tj. gornji dio naslona za glavu trebao bi biti u ravnini s vrhom glave, kako bi se izbjegao zloglasni “trzaj vrata” u slučaju sudara. Dakle, što manje pomicanja glave, manja je mogućnost ozljede.

Imajte na umu da vas naslon za glavu štiti uglavnom u slučaju stražnjeg sudara – u ovom slučaju glava se iznenada pomakne unatrag, ali i kada dođe do vrlo naglog kočenja ili frontalnog sudara, glava i tijelo se prvo izbace naprijed, a zatim natrag .

Svakako namjestite položaj upravljača

Način na koji držite upravljač i vaše držanje ključni su za održavanje pravilnog držanja, sigurnost i potpunu kontrolu nad vozilom.

Nakon što ste podesili sjedalo, sljedeći korak je podešavanje upravljača. Volan bi trebao biti najmanje 25 centimetara udaljen od vaših prsa. Razlog tome je sprječavanje ozljeda u slučaju aktiviranja zračnog jastuka. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Držite volan s obje ruke! Ako gledate na volan kao na sat, ruke bi vam trebale biti postavljene na oko 3 sata do 3 sata, s rukama blago savijenim u laktovima (laktovi neka budu pod kutom od 90 stupnjeva)

Ruke ne bi smjele biti potpuno ispružene kada stavljate šake na upravljač jer vam takav položaj ruku daje optimalnu kontrolu nad vozilom, ali vas također štiti od aktiviranja zračnog jastuka u slučaju sudara.

U idealnom slučaju, volan bi trebao biti postavljen tako da mu je središte u istoj visini kao i vaš vrat.

Kako pravilno sjediti za volanom

Ne zaboravite ogledala

Korištenje retrovizora jedan je od elemenata koji se nažalost vrlo često zanemaruje. Možda je riječ o lošoj navici, možda o lošem podešavanju retrovizora, ali često se može čuti da vozači jednostavno ne koriste retrovizor. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Glavni cilj svih retrovizora na i u automobilu je omogućiti vam da procijenite kada i kako se uključiti ili izaći iz prometa bez “osuđivanja”, guranja glave van vozila ili okretanja iza sebe. Na taj način možete uvelike smanjiti rizik od nepredviđenih prometnih situacija.

Podešavanje retrovizora vrši se na temelju položaja vozača. Dakle, tek kada vam bude udobno, krenite s podešavanjem ogledala. Podešavanje retrovizora podrazumijeva maksimalnu preglednost prostora iza vas, iz svih kutova. Retrovizor u autu treba namjestiti tako da imate pogled na cijelo stražnje vjetrobransko staklo i vozila iza vas. Bočna zrcala trebaju biti postavljena tako da možete vidjeti mali dio stražnjeg dijela vašeg automobila i automobile koji su u procesu pretjecanja. Isto vrijedi i za desni retrovizor. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Obratite pozornost na pojas!

Oko važnosti vezivanja gotovo da i nema polemike. Ali prilagodba remena ostavlja prostora za kontroverze. Dok starija vozila možda nemaju mogućnost podešavanja sigurnosnog pojasa, većina novijih vozila vam daje mogućnost pomicanja ili podešavanja sigurnosnog pojasa. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Kada zavežete pojas, dijagonalni dio sigurnosnog pojasa ne smije pasti nisko na rame jer tada gubi svoju osnovnu sigurnosnu funkciju, niti visoko uz vrat jer vas u slučaju naglog zatezanja može ozbiljno ozlijediti. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Poprečni presjek pojasa ne smije prelaziti preko trbuha, već treba obuhvatiti bokove. Tako se smanjuje vjerojatnost ozljede stijenke želuca u slučaju naglog kočenja. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Ako slijedite gore navedene korake za poboljšanje držanja u vožnji, trebali biste se osjećati udobnije i opuštenije za upravljačem. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Jedna od prvih lekcija koju morate savladati kada odlučite postati vozač je kako pravilno sjediti za volanom. Ovaj koncept učenja nije slučajan. Rezultat je dobro analiziranih potreba svakog budućeg vozača. – (Kako pravilno sjediti za volanom)

Budući vozači imat će priliku praktično isprobati sve tehnike udobne i sigurne vožnje. Tim stručnjaka iz auto škola će vas naučiti kako vožnju pretvoriti u odgovorno i udobno putovanje.

PREPORUKA

Dodatni prostor u stanu uz par provjerenih trikova

Dodatni prostor u stanu je uvijek poželjan. Ukoliko imate manjak prostora u vašem stanu saznajte kako da oslobodite...

Izreke i citati o prijateljstvu

Ovo su najbolje izreke i citati o prijateljstvu. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici...

Izreke i citati o životu

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o životu. Ovo su najbolje izreke i...

Kako brzo prodati stan – Savjeti za prodaju nekretnine bez stresa

Kako brzo prodati stan bez stresa? Pročitajte nastavak članka i saznajte na koji način doći do prave mušterije! Prodaja...

Razum ili srce ?

Razum ili srce? U današnje vrijeme, čini se, više slijedimo razum nego srce. No, često si postavljamo upravo...

Što je osmrtnica?

Osmrtnica je obavijest o smrti neke osobe. Osmrtnica je kratak prikaz života nekoga ko je umro, obično sa fotografijom...

Izreke i citati o sreći

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o sreći. Ovo su najbolje izreke i...

Kako prepoznati jednačenje suglasnika po mjestu izgovora

Jednačenje suglasnika po mjestu izgovora je glasovna promjena koja najčešće dovodi do greške u izgovoru, ali i u pisanju. Takve pogreške ne...