Kako prepoznati boginje – vrste, simptomi i posljedice

Ako ste imali vodene kozice, onda ste upoznati sa simptomima, načinima kako se nositi sa svim tim mrljama po tijelu i naravno, s posljedicama koje mogu nastati.

Boginje jedna su od specifičnih pojava na tijelu o kojoj bi se svatko od nas, bez obzira koliko godina imao, svakako trebao informirati.

Međutim, ako se vi, vaši ukućani ili vaša djeca nikada prije niste susreli s ovom infekcijom kože, morate znati nekoliko stvari.

Možete pročitati sljedeći tekst što su boginje a koji simptoma ukazati na njih; oko vrste boginjanačine Da ublažiti ih i posljedice da mogu otići.

Što su boginje i koji simptomi ukazuju na njih

Ospice su prenosiva kožna infekcija, koja se javlja kod ljudi različite dobi, a najviše kod onih koji ih prije nisu imali.

Promjene na koži (u obliku točkica različitih oblika, boja i veličina), kao i zdravstveni problemi, najčešći su pokazatelji da su se boginje pojavile.

Njihovu pojavu prate velike epidemije, najčešće u kolektivima (vrtići i škole). Zato se preporučuje da se zaražena djeca uvijek hvataju i da roditelji uz pomoć pedijatra prate i kontroliraju ovo stanje kod djece.

Budući da se mogu zaraziti i odrasli, simptomi vodenih kozica su više-manje isti kao i kod djece, ali se razlikuju ovisno o vrsti vodenih kozica.

Mnogi misle da je svejedno s kojom se vrstom susreću, jer su simptomi, oporavak i posljedice neizbježni. Međutim, nije tako.

boginje
Što su boginje i koji simptomi ukazuju na njih

Vrste boginja

Ako se radi o vašem djetetu, onda je važno znati koju vrstu vodenih kozica ima. Iako se to odnosi na sve uzraste, posebno se odnosi na najmlađe, jer dječji imunitet nije tako razvijen i jak kao kod odraslih.

Koliko dugo traju vodene kozice? – ovo je najčešće postavljano pitanje. No, točnog i preciznog odgovora nema, kao što ne postoje isti simptomi za različite vrste.

Dakle, tip vodenih kozica s kojim ste se susreli ima određene simptome, koji mogu ali ne moraju biti karakteristični za neki drugi tip.

Dvije najčešće vrste boginja koje se pojavljuju su varičela (popularno poznat kao ovčje boginje) i ospice (poznatiji kao ospice).

Vodene kozice – mogući simptomi

Konkretno, varičelu karakterizira trajanje od dva do tri tjedna a to razdoblje nazivamo trajanje inkubacije.

Da pojasnimo: to je razdoblje koje obuhvaća vrijeme od trenutka prvog kontakta sa zaraženom osobom, preko pojave prvih simptoma, infekcije u najizraženijem stadiju, do njenog povlačenja.

Simptomi koji će vam reći da su u pitanju vodene kozice su:

 1. Povećana tjelesna temperatura;
 2. Česte glavobolje;
 3. Umor, bol u mišićima, slabost;
 4. Gubitak apetita;
 5. Povraćanje (simptom koji ne mora biti prisutan kod svih).

Izgled vodenih kozica:

Navedeni simptomi uzrokuju osip, tj. točkice određenog oblika, koje nazivamo kozice. Varičele su vrlo karakterističnog oblika i veličine i lako ih prepoznajemo.

Prije svega, vodene kozice najčešće se prvo pojavljuju na tijelu (najčešće na trbuhu i leđima), a nakon što osip zavlada, pojavljuju se i na rukama, nogama i licu.

U početku, njihov izgled je sličan prištićima, ali s vremenom rastu dok ne dobiju izgled vodeni mjehurić. Iako pojava vodenih kozica prolazi kroz nekoliko faza razvoja, ne stignemo vidjeti svaku.

Prije svega, oni izbijaju vrlo brzo i u naletima (po nekoliko sati svaki), mijenjaju svoj izgled (faze razvoja) u kratkom vremenu i također su praćeni intenzivnim svrbežom.

Nakon nekog vremena smanjuju oblik, svrbež se smanjuje, a dotad nepodnošljivi mjehurići postaju sasušene kraste koje s vremenom otpadaju.

boginje
vodene kozice najčešće se prvo pojavljuju na tijelu (najčešće na trbuhu i leđima)

Velike boginje – simptomi i izgled

Druga vrsta velikih boginja koja se često pojavljuje su velike boginje (ospice). Iako imaju neke slične simptome kao i vodene kozice, razlikuju se.

Njihov izgled karakteriziraju sljedeći simptomi:

 1. Izuzetno visoka tjelesna temperatura (do 40 stupnjeva);

Ovo je simptom koji općenito ukazuje da se radi o malim boginjama. Dakle, prvo se javlja visoka temperatura (obično praćena drugim simptomima), a tri do sedam dana nakon toga pojavljuju se prve točkice.

 1. Konjunktivitis;
 2. Curenje nosa;
 3. Kašalj;
 4. Bol i crvenilo u grlu.

Navedeni simptomi ne moraju se pojaviti istovremeno, niti se javljaju kod svake zaražene osobe. Dakle, sve je individualno i ovisi o organizmu i imunitetu.

Za boginje je također karakteristično da se prve pjege (male boginje) pojavljuju prvo na licu, a zatim po tijelu. Riječ je i o božicama specifičnog izgleda – pjegave točkice.

I ovu vrstu vodenih kozica prati intenzivan svrbež, a nakon nekoliko dana počinju se sušiti i ljuštiti.

Rubeola – vrsta koja nije tako česta

Simptomi ove vrste malih boginja nalikuju običnoj prehladi, ali su po izgledu specifični. Naime, riječ je o sitnim točkicama neravnomjerno raspoređenim po tijelu, koje se vrlo brzo šire.

Najčešći simptomi su:

 1. Blagi kašalj;
 2. Kihanje;
 3. Konjunktivitis.

Rijetko se javljaju. Ako se jave kod trudnica, mogu biti vrlo opasni (pobačaj ili oštećenje ploda).

boginje
Simptomi ove vrste malih boginja nalikuju običnoj prehladi, ali su po izgledu specifični.

Posljedice izazvane boginjama

Nekada davno, dok medicina i farmacija još nisu bile razvijene, posljedice boginja bile su velike i često smrtonosne. Danas se svi manje ili više uspješno borimo protiv velikih boginja. Naravno, to ne znači da ova infekcija kože ne može ostaviti traga.

Važno je znati da do posljedica dolazi pod utjecajem raznih čimbenika. Primjerice, dob ima značajan utjecaj, a vodenim kozicama sklonije su bebe i starije osobe. Također, činjenica je važna da li je dijete cijepljeno ili ne.

Bitno je i kako ste liječili boginje (da li ste ih češljali, nečim mazali ili ne). Ne zaboravite da je i to vrlo važno prehranahigijenaizolacija.

Tek tada, kada uzmete u obzir sve navedene čimbenike, možete predvidjeti hoće li doći do kakvih posljedica.

Posljedice koje mogu izazvati ospice su:

 1. Ožiljci (uzrokovani češljanjem malih boginja);
 2. Upala srednjeg uha (kod ospica);
 3. Upala pluća, proljev (kod malih boginja);
 4. Kašalj i gušenje (uzrokovano ospicama na grkljanu);
 5. Oštećenje vida (uzrokovano očnim boginjama).

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Kako se prirodnim putem riješiti zatvora?

Kako se prirodnim putem riješiti zatvora – jedno je od čestih pitanja današnjice, budući da je to najčešći...

Ljetne aktivnosti

Svako ljeto donosi novi val posebnih emocija koje povećavaju naše uzbuđenje i želju da sljedeće mjesece učinimo najboljima...

Čaj – zašto je važan za zdravlje?

Čaj kao podrška imunološkom sistemu Stoljećima se smatra jednim od najomiljenijih napitaka širom svijeta, a osim što je osvježavajući,...

Kako napraviti sladoled: domaći recepti

Sladoled je omiljena poslastica ljeti i vole ga sve generacije. Pretpostavlja se da ovaj ledeni desert potječe još...

Zdrava prehrana – Osnovna načela zdrave prehrane i kako ih primijeniti?

Iako se stavovi donekle razlikuju, kod većine Osnovni principi slažu se stručnjaci iz svih područja. Zdrava prehrana jedan je...

Kako pravilno okupati bebu – preporuke

Mala beba – veliki izazov. Slažete li se s ovom tvrdnjom? Ako ste roditelj, sigurni smo da se...

Biljni izvori Omega 3 masnih kiselina

Ovo su omega 3 masne kiseline i njihovi biljni izvori. Veza između omega-3 masnih kiselina i zdravlja prvi je...