Kako se boriti protiv prištića izazvanih maskama. Ova pojava je dobila čak i zvanični naziv “Maskne” nastao spajanjem pojmova maske i akne.

Ne, niste krivo pročitali. “Maskne” je izraz koji je nastao spajanjem riječi “maska” i “akne”. Pokušava predložiti novu vrstu iritansa, odnosno uzročnika prištića. Kako nastaju, što utječe na njihovo širenje i kako ih se riješiti pogledajte u nastavku.

U cilju suzbijanja pandemije koja traje već neko vrijeme, maske postaju sastavni dio naših života i odjevnih kombinacija. Bez obzira nosite li obične, kirurške ili pak pamučne i šarene, bez njih nema svakodnevnog funkcioniranja.

U slučaju da ste ih prisiljeni nositi više od nekoliko sati dnevno (rad s ljudima, rad u visoko zaraznom okruženju), lako ćete primijetiti sve negativne aspekte za svoju kožu.

maske Kako se boriti protiv prištića izazvanih maskama

Prištići i akne nisu isto

Prvo što je važno na putu liječenja akni je uočiti razliku između akni i prištića. Pod pojmom “prištić” podrazumijevaju se svi potencijalni već postojeće kožne bolesti, koje nošenje maske može dodatno pogoršati. Maske također mogu uzrok određene poteškoće čak i kod neproblematične kože.

Prištiće mogu izazvati ili “zapaliti” već postojeća stanja, kao što su:

  • rosacea
  • kontaktni dermatitis
  • akne
  • folikulitis

Kako maske utječu na kožu

Na licu, zbog stalne izloženosti vanjskom svijetu, prljavom zraku i rukama, već postoje bakterije. Tijekom dana sav taj nečisti sadržaj skupi se u porama, pomiješan s prirodnim uljima koje proizvodi koža.

Pri disanju zrak iz usta ostaje djelomično zarobljen unutar maske, što osigurava stalno vlažnu okolinu, a time i pogodno tlo za razvoj bakterija.

Već postojeće bakterije na licu tako se još više i brže razmnožavaju. Znojenje, materijal maske i dugotrajno nošenje maske u tom procesu nimalo ne pomažu.

Također, vrlo lako možete primijetiti da područje pokriveno maskom postaje masnije i masnije nego inače. To može biti znak da vam materijal maske ne odgovara, kao i da vaša koža dehidriran.

Dehidrirana ili masna koža

Uobičajena pogreška je mišljenje da je dehidrirana koža jednaka masnoj koži. Naime, ponekad se koža pojačano masti kao znak i pokazatelj dehidracije. Koža dobiva signal da je područje suho i masno te nepravilno reagira izlučujući još više sebuma.

Jedan od prvih znakova da je prirodna zaštitna barijera vaše kože oštećena je ljuštenje na određenim dijelovima vašeg lica. Osjećaj zatezanja kože lica, njezino perutanje i svrbež pokazuju da je vaša zaštitna barijera narušena. Tada počinje pojačano lučenje sebuma koji nadomješta prirodnu vlažnost kože.

Sljedeći pokazatelj, ako već niste ustanovili da vaša koža šalje signale da nešto nije u redu, je pojava crvenkastih izraslina na licu, poput potkožnih prištića.

To je znak da su se pore počele začepljivati ​​i da je koža prljavija nego inače. Ne dirajte ove izrasline. Za razliku od potkožnih prištića, oni neće dosegnuti stupanj zrelosti koji bi omogućio njihovo sigurno uklanjanje. Te su izrasline u većini slučajeva prazne i bez sadržaja.

Brzo širenje ovih izraslina može postati izuzetno neugodno. One mogu biti izrazito bolne, utjecati na samopouzdanje, svrbjeti, izazvati osip, ali i pretvoriti se u kronični problem s aknama.

S obzirom da je nošenje maski nužnost koju ćemo morati prakticirati još neko vrijeme, ne bi bilo loše vidjeti kako pristupiti borbi protiv maski, i što je još važnije, spriječiti njihovu pojavu i širenje.

Kako spriječiti akne

Prevencija maske sastoji se od nekoliko koraka. Ako želite održati lijep i čist ten, potrebno je redovito provoditi adekvatnu njegu lica.

Trebao bi se sastojati od nekoliko ključnih poteza. Prije svega, važno je da:

maske

Izbjegavate nošenje šminka

ponekad se ovaj zahtjev čini nemogućim. Zapravo, nekim ljudima izbijaju prištići i akne nakon da se prestanu šminkati.

To je zato što je koža preopterećena prljavštinom (koliko god se trudili, šminka se nikad ne može potpuno skinuti), a ona izlazi tek nakon što je prestanemo gušiti.

Kada je riječ o maskama, njihovo nošenje preko pudera, bronzera i ostalih proizvoda dovodi do dodatno začepljenje pora.

Mijenjaš masku

Najgore što možete učiniti svom licu je ne mijenjati redovito kiruršku masku. Također, čest je slučaj da ove maske sadrže određene tvari koje iritiraju kožu.

U slučaju da ga primijetite, okrenite se korištenju pamučnih maski.

Ako ste alergični na deterdžente, a pranje ovih maski uzrokuje iritacije ili osipe, onda vam ostaju svilene maske. Oni su skuplja, ali sigurnija opcija za one s osjetljivom kožom.

Redovito čistite lice

Iako je higijena lica na prvom mjestu, važno je pojačati pravilnu njegu na prve znakove pojave maske. Naime, ako prečesto perete i čistite lice, ono vrlo lako može dehidrirati. Stoga ne bi bilo loše da uz redovno jutarnje i večernje čišćenje ubacite još jedno između.

Ako volite češće pranje lica, a primijetili ste da smanjuje vidljivost maski, uvijek imajte na umu da kožu lica ne smijete trljati ručnikom, već nježno utapkati ostatak vode.

Nemojte koristiti oštre tonike: kako ne biste izazvali dehidraciju, izbjegavajte oštre pilinge, tonike, sredstva za čišćenje, sve što može oštetiti već oštećenu kožnu barijeru svojom čvrstom ili snažnom strukturom.

Individualna njega lica

potrebno je spriječiti pojavu prištića i izraslina. U slučaju da primijetite njihovo izbijanje pokušajte to mjesto na vrijeme tretirati sušenjem.

Kako ne biste isušili cijelu kožu lica, tretirajte samo zahvaćeno područje. Za ove situacije najbolje je koristiti kreme na bazi cinka – cinkova mast je izuzetno učinkovita u isušivanju prištića.

Također, Balea ima SOS liniju proizvoda za tzv. spot tretmane (proizvodi koji se nanose samo na prištić). Cena ove kreme je nepunih 300 dinara, a pokazala se kao dobar saveznik u sušenju neželjenih bubuljica.

Oprezno s vazelinom

Mnogi ljudi preporučuju vazelin u borbi protiv akni. Naime, nakon hidratacije lica, koristi se kao korak prije nanošenja maske. Na taj način moguće je održavati vlažnost kože.

Međutim, za mnoge ljude vazelin sam po sebi može začepiti pore i izazvati prištiće. Zato je potrebno prvo ispitati odgovara li određeni proizvod doista vama i vašoj koži, prije nego to postane rutina.

Savjet dermatologa

savjet jedne od najpoznatijih svjetskih dermatologinja dr. Sandre Lee (poznatije kao dr. Pimple Popper) je da prije nošenja maske iznutra poprskate sprejom koji sadrži salicilnu kiselinu.

*Članak je informativnog karaktera i nije zamjena za medicinsku ili dermatološku pomoć.*

PREPORUKA