Pitate se kako ubrzati laptop, osjećate da Vaš laptop radi sporije nego prije? Pročitajte nastavak članka i riješite se problema.

Osjećate li da vaš stari laptop radi sve sporije i sporije? Ako je to doista tako, nemojte odmah odustati od njega! U većini slučajeva moguće je uz određene korake i jednostavne prilagodbe softvera na samom računalu ili nadogradnjom i kupnjom dodatnih komponenti ubrzati prijenosno računalo i ponovno raditi kao novo.

U ovom tekstu dajemo vam nekoliko prilično jednostavnih savjeta kako ubrzati prijenosno računalo prilagođavanjem operativnog sustava, korištenjem besplatnog softvera ili nadogradnjom sustava novim hardverom.

Onemogućite programe koji vam nisu potrebni pri pokretanju

Dostupna su prijenosna računala kao nov u trgovinama hardverom i drugim maloprodajnim trgovinama, ali čak možete kupiti i rabljeni uređaj. Koju god opciju odabrali, i nova i rabljena prijenosna računala dolaze s brojnim instaliranim aplikacijama i programima koji se automatski pokreću svaki put kad uključite računalo i pokrenete Windows. Takvo pokretanje velikog broja zahtjevnih aplikacija u isto vrijeme opterećuje sam operativni sustav i usporava cjelokupni rad stroja.

Takve, obično male programe, većina korisnika uopće ne koristi, a mogu se ukloniti jednostavnom deinstalacijom ili zaustaviti njihovo automatsko pokretanje u pozadini.

Kako ubrzati laptop
Kako ubrzati laptop

Za onemogućavanje automatskog pokretanja, na prijenosnom računalu s instaliranim Windowsima 7, dovoljno je otvoriti naredbeni redak i upisati Msconfig. Nakon što se pojavi prozor Sistemska konfiguracijaodaberite karticu Pokretanjeoznačite programe za koje mislite da vam ne trebaju i isključite ih.

Korisnici čije prijenosno računalo ima Windows 10 trebali bi učiniti sljedeće: Otvorite Task Manager i pronađite sve nepotrebne programe u kartici Startup. Ako niste sigurni što pojedini programi rade i čemu služe, potražite objašnjenje na Googleu. Nakon što označite programe čije automatsko pokretanje želite isključiti, najprije potvrdite odabir klikom na gumb “ok”, a zatim ponovno pokrenite prijenosno računalo.

Koristite alate za “čišćenje” operativnog sustava

Također možete ubrzati prijenosno računalo pomoću odgovarajućeg softvera za čišćenje operativnog sustava. Ovaj program se koristi za pretraživanje i pronalaženje svih datoteka i mapa koje nikada niste koristili. Podaci koji ostaju posvuda na tvrdom disku vašeg računala, kao i predmemorija iz web preglednika, raznih lozinkeprivremene datoteke, kolačići i slično, mogu značajno usporiti rad vašeg prijenosnog računala.

Jedan od programa koji je već dugi niz godina vrlo popularan među korisnicima je Ccleaner. Ne samo da će očistiti tvrdi disk vašeg prijenosnog računala od nepotrebnih datoteka, već može provjeriti i probleme u registru. Tu je i kartica s alatima koja vam omogućuje deinstalaciju programa, blokiranje pokretanja određenih aplikacija i pronalaženje datoteka koje zauzimaju puno prostora. – (Kako ubrzati laptop)

Riješite se nepotrebnog softvera

Bloatware ili nepotrebni softver koji dolazi s novim računalima, posebno prijenosnim, često ih može usporiti. Trebate li stvarno te aplikacije i programe? Mnoge igrice i aplikacije nalaze se na novokupljenom uređaju i učitavaju se pri svakom pokretanju operativnog sustava. Samim time troše resurse procesora i nepotrebno ga opterećuju, što rezultira sporim radom računala. Neki od ovih bloatware programa mogu se ukloniti jednostavnim deinstaliranjem, ali neke nije tako jednostavno ukloniti. Srećom, i za to postoji rješenje.

Programi poput PCDecrapifier- i može učiniti proces uklanjanja nepotrebnog softvera stvarno lakim i brzim. Još bolje je to što ga možete preuzeti kao prijenosnu verziju i ne morate ga instalirati, samo pokrenite .exe datoteku. Za analizu vašeg računala i preporuku koje aplikacije i programe možete ukloniti bit će potrebno nekoliko minuta ili manje. Osim njega, možete koristiti i alat Slim Computerkoji će također brzo skenirati vaše prijenosno računalo i ponuditi vam programe za uklanjanje. – (Kako ubrzati laptop)

Defragmentacija diska

Stari mehanički tvrdi diskovi (HDD) jednostavno imaju tu “falinku”, što, srećom, nije slučaj sa SSD diskovima, pa ako već imate laptop sa SSD memorijom, možete preskočiti ovaj korak.

Defragmentacija HDD-a se radi jer su datoteke često razbacane u prostoru za pohranu i to usporava stroj jer će trebati više vremena za pristup svim dijelovima određene datoteke. Defragmentacija diska ponovno će sastaviti datoteke, čak i ako su dijelovi jedne program za pretvorbu podataka, za modeliranje, snimanje i obradu slika ili drugih datoteka. Tako ćete vjerojatno povećati pristupnu brzinu HDD-a.

Za one koji imaju operativni sustav Windows 10, potrebno je poduzeti sljedeće korake:

  • a unutar opcije Administrativni alati vidjet ćete naslov;
  • Defragmentirajte i optimizirajte svoje diskove – kliknite na ovu opciju, odaberite particiju koju želite defragmentirati;
  • kliknite na Optimizirajte.

Ako vaše prijenosno računalo radi sa sustavom Windows 7, upišite u traku za pretraživanje Defragmentator diskaotvorite program i pokrenite proces defragmentacije odabirom željene particije i klikom na gumb Defrag disk.

Dodajte više RAM-a

Ako je vaš laptop star i ima relativno malo memorije, sigurno je da će raditi sporije, pogotovo kada su u pitanju zahtjevniji programi. Sjajan način da ubrzate svoje prijenosno računalo je nadogradnja RAM-a. U većini slučajeva to možete učiniti sami, ali i u servisima računalne opreme. – (Kako ubrzati laptop)

Kako ubrzati laptop
Kako ubrzati laptop

Naša preporuka je da, kako biste mogli normalno koristiti laptop, ne smije imati manje od 4 GB RAM-a, dok će 8 GB vrlo dobro poslužiti. Naravno, za one korisnike koji se bave dizajnom, igraju zahtjevne igre ili modeliraju, 16GB RAM-a je optimalna opcija. – (Kako ubrzati laptop)

Zamijenite HDD (mehanički tvrdi disk) SSD diskom (Solid State Disk)

Zamjena starog HDD-a novim SSD diskom sigurno će vam donijeti prednosti kada je u pitanju brzina rada na laptopu, s obzirom da SSD pogon koristi memorijske čipove umjesto okretnog diska. SSD čita i zapisuje podatke brzinom daleko većom od bilo kojeg tradicionalnog tvrdog diska. – (Kako ubrzati laptop)

Prije su ti diskovi bili vrlo skupi i rijetko korišteni. Međutim, posljednjih godina cijene SSD diskova znatno su pale, a da stvar bude još povoljnija – znatno im je povećan kapacitet. Dakle, želite li svoje prijenosno računalo opremiti SSD diskom, to možete učiniti već danas s „tankim“ budžetom. – (Kako ubrzati laptop)

Nakon što ste zamijenili pogon, morate ponovno instalirati Windows ili neki drugi operativni sustav ili upotrijebiti neki od alata za kloniranje da kopirate sve sa starog pogona na novi pogon. Jedan od alata koji vam može biti od pomoći svakako je Todo sigurnosno kopiranje besplatno. – (Kako ubrzati laptop)

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da ubrzate prijenosno računalo na lak i jednostavan način. No, ako ni nakon svih ovih koraka ne primijetite da vam prijenosno računalo radi brže, onda je vjerojatno ili prilično staro ili ga treba odnijeti u servis, gdje će stručnjaci pronaći sve softverske i hardverske greške i procijeniti je li popravak se čak isplati. – (Kako ubrzati laptop)

PREPORUKA

Na noge lagane i gore ruke na NetWork stižu TBF i Letu štuke

Mjesec dana uoči početka sve je spremno za fenomenalna muzička imena i dodatni sadržajGrand Hotel Neum za mjesec...

Novogodišnja čarolija i ove godine uz Telemach BH stiže ranije

Poklanjamo 2023 EON Kids daljinca za najmlađe 19.12.2022. Sarajevo – Praznična atmosfera polako, ali sigurno stiže u domove naših...

Fudbalski.com: Vaša Sveobuhvatna Fudbalska Destinacija

U digitalnom dobu u kojem živimo, informacije su postale brže dostupne nego ikada. Ali kada je reč o...

Kako postati lider i inovativno liderstvo

Kako postati lider - Ključne karakteristike lidera Uspješni lideri su oni koji uspijevaju motivirati i voditi svoje timove prema...

Usavršite znanja i vještine uz Job lab radionice Telemach fondacije

Nakon ljetne pauze, nove radionice „Job Lab – Vještine za budućnost“ programa dostupne su srednjoškolcima u Bosni i...

United Grupa postala članica responsible business ALLIANCE-A

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski pružatelj usluga u jugoistočnoj Evropi, u okviru koje u BiH posluje telekomunikacijski...

Srce Informacija iz Tuzlanske Regije 24/7

U svijetu koji je sve više povezan i digitalizovan, lokalni portali postaju sve relevantniji kao izvor informacija i...

Počela deseta NetWork konferencija, u fokusu cyber sigurnost i inovacije

Trodnevna konferencija “NetWork 10” u organizaciji agencije Communis počela je u srijedu u Neumu, javili su organizatori.Ističu kako...