back to top

Imate problem, imali ste nesreću i pitate se kako ukloniti mrlje sa odjeće?

Prolili ste kavu, sok, vino, masnu hranu i ne znate što učiniti. Očajavate jer određenu odjeću ne možete staviti u perilicu, ali svejedno vam je stalo da je nosite.

Ne brini, jer to nije tvoj problem nerješiv. Ne odričite se omiljene haljine ili košulje, jer postoji način kako ukloniti mrlje od odjeće koje voliš.

Je li moguće ukloniti svaku mrlju?

Dok razmišljate kako ukloniti mrlje s odjeće, vjerojatno vam prolazi kroz glavu i je li moguće ukloniti svaku mrlju? – Uglavnom! Vjerojatno se nekome dogodilo da nije uspio ukloniti mrlju i da je određeni komad odjeće bio pospremljen i bačen negdje u ormar, ali opet, treba imati na umu i način na koji ste pokušali ukloniti određenu mrlju, tj. što ste isprobali i od kojeg je materijala vaša odjeća.

Kako ukloniti mrlje sa odjeće
Ne odričite se omiljene haljine ili košulje, jer postoji način kako ukloniti mrlje sa odjeće koje voliš

Mame često upozoravaju djecu da paze kako jedu određeno voće (šljive ili trešnje). Vjeruju da se njihova odjeća ne može oprati ako se na njoj stvori mrlja. Ima istine kada je u pitanju ovo voće, jer mrlja ostaje blijeda i nakon višemjesečnog pranja.

Na određenim materijalima su mrlje vidljivije i čini se da ih sigurno ne možete oprati, ali možete pokušati. Nikad ne znaš!

Evo naših prijedloga, kako jednostavno ukloniti mrlje s odjeće bez oštećenja.

Mrlje uklonite bijelim vinom

Možda je ovo dobro poznata i isprobana metoda, ali treba spomenuti i koje su sve mrlje bijelo vino.

  1. Mrlje od crnog vina. Ako ste crno vino prolili po omiljenoj haljini ili košulji, ne brinite! Ova mrlja se uklanja bijelim vinom, tako da se haljina ili druga odjeća umrljana crnim vinom stavi u lavor, a zatim se mrlja prelije bijelim vinom. Pričekajte od pola sata do 40 minuta i zatim isperite pod mlazom tople vode i praška za pranje rublja.
  2. Mrlje od ulja. Vjerojatno vam se nekada u životu dogodilo da vam je salata pala na traperice ili suknju. Naravno, moguće je riješiti ovaj problem jer bijelo vino izvrsno uklanja masne mrlje. Postupak je sličan onom za mrlje od crnog vina. Dakle, mrlju prelijte bijelim vinom, pričekajte do 40 minuta, a potom operite praškom za pranje rublja i toplom vodom.

Soda bikarbona za uklanjanje mrlja

Ovo je izuzetan i svestran kuhinjski proizvod, koji učinkovito djeluje kada su u pitanju mrlje na odjeći. Najčešće se koristi za uklanjanje nastalih mrlja crno vino ili masne mrlje i često se koristi u kombinaciji s limunom.

Možete ga otopiti mlakom vodom i preliti na dio odjeće koji je zamrljan, pričekati nekoliko minuta, a zatim isprati. Ako se mrlja ne ukloni odmah, ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

Međutim, da biste ga koristili za uklanjanje mrlja, soda bikarbonat i ne morate otopiti, već lako i jednostavno, mjesto gdje se nalazi mrlja pospite sodom i pričekajte. Nakon nekoliko minuta isperite.

Na tkaninu s koje se mrlja ne može ukloniti odmah i lako, ostavite sodu bikarbonu da odstoji preko noći, a dodatno možete naliti malo kisela voda ili ocat. Ujutro isperite.

Kisela voda u kombinaciji s limunom

Ovo sigurno pomaže! Ako imate priliku za to Mineralna voda nadohvat ruke, svakako ga odmah uzmite i nanesite na zamrljani dio odjeće jer će djelovati tako brzo da se mrlja neće proširiti.

Kako ukloniti mrlje sa odjeće
Kisela voda je izuzetna za skidanje masne mrlje

Kisela voda je izuzetna za skidanje masne mrlje, vinska mrljapa čak mrlja od kave. Djeluje još brže ako ga koristite u u kombinaciji s limunom. Postupak je vrlo jednostavan – mrlju prelijte s malo kisele vode, pa preko toga iscijedite nekoliko kapi limuna jer će kiselina iz limuna pomoći da mrlja brže nestane.

Uklanjanje mrlja alkoholom

Alkohol je izniman odstranjivač mrlja, posebno onih uzrokovanih kemijske olovke, flomaster ili oznake. Vjerojatno ste se do sada uvjerili da se ove mrlje neće skinuti. Da, ipak postoji rješenje.

Na bluzu, košulju ili bilo što umrljano tintom iz kemijske olovke ili flomastera ravnomjerno nanesite alkohol, zatim utrljajte, a zatim isperite. Alkohol možete namazati i na vatu ili štapiće od vate, a postupak je isti (istrljajte na mjesto gdje je mrlja).

Lak za kosu čini čuda

Da, dobro ste pročitale, drage dame! Niste ni svjesni što ovaj proizvod za oblikovanje kose može učiniti mrljama na vašoj odjeći.

Ovo su najčešći mrlje od ruža za usne, puder za lice, maskara, pocrvenio. Postupak uklanjanja ovakvih mrlja je sljedeći: poprskajte dio tkanine na kojem se nalazi mrlja lak za kosu (3 do 4 puta), pričekajte oko 15 minuta i zatim operite tkaninu.

Ako ostanu tragovi mrlja, ponovite postupak sljedeći dan.

Deterdžent za suđe nije samo za suđe

Poznato je da deterdzent za sudove provjereno i učinkovito sredstvo kada je u pitanju masno i prljavo posuđe. Međutim, izvrstan je i kada je u pitanju uklanjanje mrlja od kave, ulje ili vino u pitanju.

Čim se mrlja pojavi, otrčite u kuhinju i nanesite malo deterdženta za suđe na kuhinjsku spužvicu ili krpu. Zamrljani dio odjeće dobro istrljajte spužvom, a zatim isperite mlakom vodom i praškom za pranje rublja.

PREPORUKA

6 aplikacija za koje niste znali, a koje će vam olakšati život

Napredak tehnologije doveo je do toga da imamo previše informacija pred sobom. Ovih 6 aplikacija za koje niste...

Riješite brige jednostavno

Brige su se uvukle između pramenova kose, zapetljale oko gumba na haljini, preteške vise s ušiju i ne...

Tehnička škola Daruvar dobila opremu za potrebe radioničkih vježbi

Tvrtka ProElektronika iz Zagreba potpisnik je hvale vrijedne donacije industrijske opreme za Tehničku školu Daruvar. Odlični poslovni rezultati...

Izreke i citati o prijateljstvu

Ovo su najbolje izreke i citati o prijateljstvu. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici...

Boje

Što boje govore o Vama i kako utječu na Vaš život? Saznajte nevjerovatne činjenice koje otkrivaju mnogo o...

Kišobran

Kad vani pada kiša, naš vjerni pratilac je skromni kišobran. Postoji mnogo različitih vrsta kišobrana: klasični, sklopivi, prozirni, olujni,...

Ivo Andrić – izreke i citati

Ivan Ivo Andrić je bosanskohercegovački, hrvatski i srpski književnik te diplomat, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine....

Izreke i citati o životu

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o životu. Ovo su najbolje izreke i...