Kuba je oduvijek bila atraktivna destinacija.

Kuba je oduvijek bila atraktivna destinacija za putovanje

Stoga je svaka informacija o putovanju u ovu daleku zemlju važna za one koji je žele posjetiti. Ispod je detaljan plan puta i popis stvari koje biste trebali posjetiti na Kubi. Jedan od naših autora potrudio se što detaljnije prenijeti svoje dojmove i savjete kako bi vam boravak i snalaženje bilo što lakše. Putovanje je održano 2019. godine, prije pandemije, te su određene informacije podložne promjenama. Ukoliko planirate putovanje na Kubu u bliskoj budućnosti, potrebno je raspitati se o potrepštinama u vidu PCR testova, cjepiva i dr. Uživajte u ovom (zamišljenom) putovanju!

Kuba

  • Trajanje putovanja: 26. svibnja – 16. lipnja 2019.
  • Prijevoz: Zrakoplov
  • Viza: Nije potrebna za boravak do 90 dana.
  • Medicinsko i putno osiguranje: 46 € za 21 dan
  • Smještaj: El Concordia Backpackers hostel u Havani (adresa: Concordia 476, 10200 La Habana, Kuba)
  • Cijena za 21 noćenje: 214 eura
  • Hostel se nalazi u Havani, 11 km udaljen od Hemingway muzeja. Međunarodna zračna luka José Martí udaljena je 16 km.
  • Svakog jutra u hostelu se služio nacionalni doručak (uključen u cijenu smještaja).

2. – 6. DAN, Havana, Kuba.

Prvi dan našeg dolaska protekao je u odmoru i prilagodbi na klimu i novu vremensku zonu. Sljedeće dane proveli smo u posjetu Havani, glavnom gradu Kube.

Četvrtina Stara Havana (La Habana Vieja) predstavlja središnji dio i središte Havane, nekadašnjeg izvornog grada. Ovaj tzv „Stari grad“ izuzetno je bogat arhitekturom i građevinama iz kolonijalnog razdoblja kubanske povijesti. Neke od građevina koje morate vidjeti svakako su Kapitol (El Capitolio)kao i La Plaza Vieja, tj. stari nekadašnji središnji trg.

Malecón (El Malecón) – duga šetnica od 8 km duž obale s morskim stijenama, s koje možete uživati ​​u fantastičnom pogledu na različite četvrti Havane.

Malecón (El Malecón)

Ulica Hamel / četvrtina (El Callejón de Hamel): Kako su nam objasnili lokalci, ova ulica zapravo predstavlja srž afro-kubanske kulture kako u Havani, tako i na cijeloj Kubi.

Ulica Hamel

Muzej i kuća (ljetnikovac) Ernesta Hemingwaya na Kubi (ulaznica: 25€)

Muzej Ernesta Hemingwaya
Plaža Santa Maria del Mar

7. DAN.

  • Išli smo na izlet u grad Viñales (Viñales), koji je grad i istoimena dolina na sjeveru Kube. Viñales je pod zaštitom UNESCO-a zbog svog jedinstvenog ruralnog reljefa koji odražava autohtonu poljoprivredu, a time i život i tradiciju Kubanaca.

Cijena izleta: 65 kn

8. i 9. DAN.

Išli smo na ekskurziju u Varadero za 2 dana, poznato kubansko ljetovalište koje karakterizira prekrasan, bajkovit, raj
pješčane plaže s tirkiznom vodom. Cijena izleta u Varadero je 70 kn€.

DAN 10-12.

Odlučili smo se za trodnevni obilazak grada Trinidad međugradskim autobusom i prespavati u jednom od tamošnjih hostela. Putovali smo autobusom prijevoznika Viazul, a povratna karta nas je koštala 43 eura.

Prema riječima lokalnog vodiča, grad Trinidad vrlo je važan za razvoj kubanskog gospodarstva i trgovine, budući da se povijesno smatrao središtem industrije šećera. Naši dojmovi su da je grad Trinidad danas dosta okrenut turizmu, te da je vrlo specifičan i raznolik. Posebno ga karakteriziraju i ukrašavaju građevine iz kolonijalnog kubanskog razdoblja.

Postoji i nekoliko izleta koji se mogu obaviti u okolici, kao što je posjet plaži Ancon (la playa Ancón) ili obilazak doline El Valle de los Ingenios.

13. DAN.

Mi smo u posjeti Otok Iguana taj izlet brodom nas je koštao 65 eura.

Otok iguana je zaštićeni prirodni rezervat i na otoku nema turističkih sadržaja. Postavljen je samo mali mol koji omogućuje pristajanje i iskrcaj turista brodovima i čamcima.

Otok iguana je koraljni otok, a kako mu i samo ime govori, nastanjuju ga stotine iguana, vrsta tzv. Kubanske iguane. Prema vodiču, kubanska iguana je endem Kube i smatra se jednim od najvećih i najviših guštera na Karibima.

Ove iguane, koje visinom i izgledom jako podsjećaju na dinosaure, slobodno šeću otokom. Vole se sunčati na stijenama s pogledom na more, nepomični poput kamenih kipova promatrajući dolazak brodova i brodova s ​​turistima. Znatiželjni su i neustrašivi (pomalo proždrljivi!), te se ne ustručavaju družiti s ljudima koji dolaze na otok, zauzimajući različite poze za lijepe fotografije.

Iguana

Vodič na mjestu može vam dati malo lišća da ih nahranite ako želite.

Zabranjeno je donositi svoju hranu, posebno slatkiše, jer su ove iguane uglavnom biljojedi.

Lako im možete prići, čak ih i pomaziti, ali BUDITE OPREZNI jer iako su općenito mirni i druželjubivi, ipak su divlje i nepredvidive životinje te vas mogu ozlijediti. Prema riječima vodiča, njihov je ugriz prilično bolan i može prenijeti mnoge infekcije. Ovi gmazovi također imaju duge kandže i mogu snažno udarati repom. Zbog toga savjetujemo da izbjegavamo nagle pokrete i uvijek se slijepo pridržavamo uputa i smjernica na licu mjesta, jer nije svim iguanama moguće prići sa 100% sigurnošću.

14. i 15. DAN

Posjećivali smo gradove Cienfuegos (Cienfuegos) i Santa Clara (Santa Clara).

Cijena izleta s cijenom noćenja iznosila je 45 eura.

Cienfuegos je glavni grad istoimene pokrajine na zapadu Kube. Ima izlaz na Karipsko more. Prema riječima vodiča, jedna je od vodećih kubanskih luka, a i pod zaštitom je UNESCO-a, pogađate, upravo zbog svoje specifične i jedinstvene arhitekture.

Cienfuegos

U nastavku nas je upoznao lokalni vodič Santa Clara kao najrevolucionarniji grad Kube. Rekao nam je da je grad ovu metaforu dobio ne samo zbog povijesne opsjednutosti argentinskim liječnikom i revolucionarom Che Guevarom, već zato što je još uvijek grad novih trendova i nezasitne, buntovničke kreativnosti.

16. – 20. DAN.

Posjet kubanskom gradu Santiago (Santiago de Cuba).

Povratna autobusna karta prijevoznika Viazul koštalo nas je 90 eura. Tamo smo samostalno potražili smještaj u lokalnom hostelu.

Santiago je također važna kubanska luka, a kako nam je rečeno, drugi je najveći grad na Kubi. Također izlazi na Karipsko more.

21. DAN. Kuba-Beograd

Povratak u Beograd.

Budući da smo imali na umu da nam je ova jedinstvena prilika da putujemo na Kubu možda prvi i posljednji put u životu, tijekom našeg putovanja željeli smo posjetiti što više poznatih lokacija i destinacija, te na taj način obogatiti svoja sjećanja, doživljaje i iskustva. Iz tog razloga nismo željeli sve dane provesti stacionirani na jednom mjestu iu jednom hostelu, već smo iskoristili priliku i avanturistički duh da uživamo iu drugim mjestima te u izvrsnoj i ukusnoj različitoj i jedinstvenoj nacionalnoj hrani i piću. Ovo putovanje puno je pridonijelo kako usavršavanju jezika (španjolskog), tako i upoznavanju jedinstvenih obilježja kubanske tradicije i kulture, koja se po mnogo čemu razlikuje od naše.

Kuba i njezina prevozna sredstva

Kokotaksi (el cocotaxi)

Za turiste, vožnja taksijem ili cocotaxijem košta otprilike 1 CUC (kubanski konvertibilni pezo) po prijeđenom kilometru.

Valuta

1 CUC=4,14 dinara
1 CUC= 0,035 EUR

Iznajmiti automobil (Iznajmiti automobil): Cijene su oko 60 € po danu s neograničenom kilometražom.

Iznajmite bicikl (oko 3 CUC za sat vremena, ili 15 CUC za cijeli dan).

Autostopiranje: Budući da Kuba ima izuzetno nisku stopu kriminala, praksa stopiranja u zemlji je uobičajena. Dijeljenje vozila s drugom osobom potpuno je legalno i sigurno.

Hrana i piće

Criolla

U nastavku pogledajte fotografije tipične kubanske hrane koju morate probati ako posjetite ovu zemlju.

Vlasnici hostela u kojem boravite obično nude uključenu hranu u cijenu smještaja, gotovo uvijek doručak i večeru. No kako nismo bili zadovoljni ponudom hrane u hostelu u kojem smo odsjeli, mještani su nam preporučili tipičan kubanski restoran s izuzetno povoljnim cijenama. Naziv restorana je Havana 61. Hrana u ponudi je tipično kubanska, a ovu hranu nazivaju i domaći criola.

Dorućak: kontinentalno, obilno, na bazi prirodnih sokova, voćna salata, tost s maslacem i jajima ili sendvič, mlijeko i kava. Cijena je oko 4€ po osobi.

Ručak Večera: između 7 i 10 €; Uglavnom se sastoje od salate, kukuruza, riže i graha te svinjetine. Uz sve to dobijete i desert, i to sve u obilnim količinama.

Najbolja lokalna pića koje morate probati na Kubi su: koktel mojito (mojito), alkoholno piće daiquiri (daiquiri)kao i originalna kubanska kava (posebno espresso), uz koji se može dobiti i kubanska cigareta.

Savjeti za putovanje na Kubu

Ponesite kutiju prve pomoći od kuće, jer apoteke na Kubi nisu baš najbolje opremljene!

Postoje na Kubi dvije valute: kubanski pezo (CUP) i konvertibilni pezo (CUC).

Prva valuta (CUP) je nacionalna valuta kojom se u osnovi plaćaju karte za lokalni prijevoz, hrana na kioscima, kupnja voća i povrća na tržnici itd. CUC je valuta koja se gotovo uvijek koristi u turističkim mjestima (turistički prijevoz, plaćanje u restoranima, kupnja suvenira…)

Taksisti su najvažnije i najbogatije blago Kube, pa se u vožnji može upiti kubanska povijest i kultura, ali i puno anegdota i smijeha. Budite spremni slušati puno tradicionalne kubanske glazbe i posebno puno, čak i previše reggaetona (ne samo u taksijima). Također, taksi je prilično jeftin.

U Havani također možete vidjeti puno klasičnih automobila iz 50-ih koji se svakodnevno koriste na ulicama. Ovi automobili zapravo su jeftinija, brža i korištenija verzija žutog taksija.

Ostatak slobodnog vremena provedite na Kubi kupujući poklone i suvenire za sebe i svoju obitelj, isprobavajući tipičnu kubansku hranu, piće i cigarete, ali i uživajući u kubanskim diskotekama uz ples rumbe i salse!

VIDIMO SE NA KUBI!

¡NOS VEMOS EN CUBA!

PREPORUKA

Sibirski haski

Sibirski haski je postao prvak u kategoriji pasa za zapregu. Kada je krajem 19. stoljeća na aljaskom poluotoku Suad,...

Vaša Ključna Destinacija za Rešenja

U doba digitalne ere, pristup informacijama i znanju nikada nije bio lakši. Internet je postao izvor beskrajnih resursa,...

Kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu

Pitate se kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu, bez brige jer ste na pravom mjestu. Koliko nam je zdravlje važno,...

Najljepše plaže na Jadranu koje morate posjetiti ovog ljeta – TOP 7

Ako ste ovog ljeta planirali odmor na moru, dok boravite u okolici, odabir pravog mjesta ključan je za...

Zaštititi psa od buha i krpelja: što i kako?

Pitate li se trebam li zaštititi psa od buha i krpelja? Ne brinite se jer ste na pravom...

Unikatni pokloni za sve prilike

Svaki muškarac, žena ili dijete voli se osjećati posebno, zato su unikatni pokloni "as u rukavu" za sve prilike.  Koliko vam...

Kako pravilno okupati bebu – preporuke

Mala beba – veliki izazov. Slažete li se s ovom tvrdnjom? Ako ste roditelj, sigurni smo da se...

Kako do holivudskog osmijeha?

Pitate se kako do holivudskog osmijeha? Ne brinite se jer ste na pravom mjestu. Hollywoodski osmijeh, tj Hollywoodski osmijeh, postala...